Vejle satser på at komme på det gastronomiske verdenskort

Nye tiltag og et samarbejde mellem Visit Vejle og Vejles nye madlaboratorium skal tiltrække madinteresserede turister, erhvervsfolk og kokke til Vejle. Til glæde og gavn for lokale fødevareproducenter, butikker og restauranter.

Ikke alle er klar over det, men Michelin-guiden er faktisk også en rejseguide, hvilket stjernerne, som de bedste restauranter får, også illustrerer. En to-stjernet restaurant er beskrevet som et sted, der er værd at køre en omvej efter, og en tre-stjernet restaurant er værd at planlægge sin rejse efter.

I foråret fik MeMu en Michelin-stjerne, og netop MeMu er faktisk også en del af et af de nye initiativer, som skal guide madinteresserede turister og erhvervsfolk til Vejle.

”Gastroturisme boomer voldsomt i Danmark og i hele norden. Det smitter lidt af, nu da Vejle har fået en Michelin-restaurant. Vi kan godt mærke, at der er flere, der kommer til Vejle for at få noget godt at spise,” siger Per Mandrup, som er tidligere leder af kokkelandsholdet og nuværende leder af Culinary Institute by VejleErhverv, som Vejles nye madlaboratorium rettelig hedder.

Samarbejde mellem restauranter og producenter

Per Mandrup fortæller, at der i øjeblikket bliver arbejdet på højtryk på at skabe tilbud, som kan tiltrække endnu flere turister, erhvervsfolk og kokke til Vejle.

”Vi vil gerne skabe en profilering af producenterne. I Egtved hos Vork Dambrug laver man nogle af de bedste økologiske ørreder i hele Norden, men det er der ikke en kæft der ved. Det skal mine kokke-kolleger i hvert fald vide,” forklarer Per Mandrup og tilføjer:

”Tager man turisthatten på, vil vi gerne vise alle de fantastiske råvarer, som bliver produceret her i vores nærområde. De kan så tage ud og se, hvordan ørrederne lever, og derefter smage råvarerne på en af de vejlensiske restauranter, når de er blevet tilberedt af vores dygtige kokke.”

På nuværende tidspunkt er der allerede landet aftaler med Brilliant Caviar, Vork Dambrug og restauranterne Remouladen og MeMu, hvor man kan følge råvarerne hele vejen fra vand til bord. Derudover arbejdes der også på at finde de rette kød- og grøntsagsproducenter, fortæller Per Mandrup.

Guidede ture i byen

Hos Visit Vejle bliver der også arbejdet hårdt for at skabe tilbud, der kan tiltrække madinteresserede turister til byen.

”Markedsanalyserne viser at gastroturisme er en af de mest efterspurgte nicher indenfor turistverden, så der skal Vejle være med,” slår projektkoordinator Maria Sommer fra Visit Vejle fast.

Hun fortæller, at der i øjeblikket bliver arbejdet på at skabe såkaldte FoodTrails og Foodwalks til turister, som besøger Vejle.

”Food Trails er beregnet til kør-selv-folk. Er du en tur i Legoland med din familie, så skaber vi et overblik for dig, som viser, at du kan besøge den og den producent. Du kan for eksempel tage forbi Engmark Is og smage lækker økologisk is, og bagefter køre forbi Fary Lochan i Give og smage whisky,” forklarer hun og fortsætter:

”Og så har vi lavet et nyt samarbejde med Guideservice Danmark, som gør det muligt, at man kan booke en guide, som giver dig en rundvisning i Vejle, som tager dig med til alle mulige spændende butikker. Det kunne være Osteriet, som sælger ost, eller SmagDansk, som kun sælger danske råvarer.”

Inspiration fra England

Maria Sommer fortæller, at hun blandt andet fik inspiration, da hun selv var på ferie i Durham i Nordengland:

”Jeg brugte den her fantastiske foodtrail hver dag i hele den uge jeg var deroppe. Et godt eksempel er, at jeg går meget op i vin, og vidste derfor, at der lå en masse vingårde i Sydengland, men forventede ikke at der ville være nogen deroppe nær grænsen til Skotland, men jeg opdagede, at der lå en enlig svale, der lavede mousserende vin. Det havde jeg aldrig fundet ud af, hvis det ikke var for den her foodtrail.”

Maria Sommer fortæller at VisitVejle inden længe vil indbyde deres medlemmer til et møde, hvor de kan byde ind med forslag, og hun understreger i øvrigt at de nye tiltag også skal komme os lokale madører til glæde.

”Jeg går selv meget op i mad, og jeg mangler da også et overblik over tilbuddene i Vejle, men det er vi ved at skabe nu. Vi har fået en del aha-oplevelser undervejs i vores research, og det håber vi også at andre får. Mange ved måske slet ikke, at de har en fed gårdbutik i baghaven,” siger hun og slår fast at alle vejlensere naturligvis også er meget velkomne på de guidede ture.

Vejlensisk gastronomi på finansloven?

For nyligt kom det frem, at der var afsat 40 millioner på finansloven for at fremme dansk gastronomi. Derfor virker det da også oplagt, hvis Vejle med deres nye satsninger kan få fingrene i nogle af de millioner – men er det muligt?

”Det har jeg svært ved at svare på. Min erfaring er at penge fra finansloven ofte er øremærket til organisationer, som er tæt tilknyttet til Fødevarestyrelsen, men vi har taget de første spadestik for at se, om vi kan byde ind på området. Jeg ved at fødevareministeren (Jakob Ellemann-Jensen) har blikket rettet på Aarhus i første omgang, men jeg har sagt, at han lige skal tage et kik til højre, når han kører mod Aarhus,” fortæller Per Mandrup, der forklarer, at han har visse kontakter i ministeriet qua sin baggrund på kokkelandsholdet.