3. søndag i advent: Alle mennesker har nisseblod

Dette er tredje del af en juletema-serie, hvor vi bringer et juleinterview med en helt særlig person hver adventssøndag. Vi har talt med Morten Denert, der både vender emner som nisseblod, Sofie Lassen Kahlkes bagdel og Assasins Creed.

Vi nærmer os julen med hastige skridt, og i dag er det den 3. søndag i advent. Det betyder også, at vi bringer den tredje historie i vores juletema-serie, hvor vi hver søndag har talt med helt speciel vejlenser omkring deres forhold til julen.

Denne gang har vi taget fat i Morten Denert, som vi talte med tidligere på året, hvor hans største drøm var at blive troldmand og at redde miljøet. 

Morten inviterer mig ind i sit hjem, der ligger i nærheden af Vejle stadion. Han er høflig som altid, giver hånd og giver mig en rundtur i det lille hjem. Han undskylder på forhånd rodet, men det er ikke værre end undertegnedes værelse, så der var ingen grund til at undskylde.

Mens Morten viser mig rundt i lejligheden, tillader jeg mig at stille det første spørgsmål, som er en lille opfølgning på sidst.

Sidst vi talte med dig Morten, der var din største drøm at blive troldmand. Er det stadig din drøm i dag?

”Ja.  Men jeg vil starte med at være kriger først, før jeg prøver at blive troldmand,” lyder det fra Morten, der skal til at træne sig i form.

”Jeg skal til møde i Apollo Fitness, så jeg kan få min egen privat træningsinstruktør. Ligesom man ser folk i Hollywood har. De er nødt til at hjælpe mig i bedre form, så jeg kan forsvare mig selv og blive en rigtig kriger,” fortæller Morten energisk.

Morten viser stolt sin samling af julekalendere frem.

Nogen siger hun har en stor rumpe, men det synes jeg ikke

Under rundvisningen ender vi i Mortens stue, hvor han viser mig hen til hans reolsystem. Han åbner en af lågerne, og frem vælter en stor samling af danske og udenlandske julekalendere. Morten har næsten dem alle sammen, og han tager sig tid til at vise mig hver enkelt og fortælle om dem.

Hvilken julekalender er din favorit?

”Uhh det ved jeg ikke. Der er så mange gode. Jul på slottet er rigtig god,” fortæller Morten, inden jeg spørger ham om hans holdning til Pyrus, da han har alle julekalenderne samt spillefilmen Pyrus På Pletten.

”Jeg synes en er rigtig sjov. Især den først, hvor han roder rundt i den gamle danske julebog. Pludselig er Zenobia væk, og så skal de hjælpe hende med at finde ud af, hvem hun er, så de kan redde julen,” fortæller Morten passioneret.

”Hende ville jeg gerne møde,” tilføjer han.

Under fremvisningen af de forskellige julekalendere finder han også Krummernes Jul frem.

Er det også en julekalender, du kan lide?

”Ja. Det er det,” siger han, og peger på Sofie Lassen Kahlke.

”Nogen siger, at hun har en stor rumpe, men det synes jeg nu ikke. De er bare ikke særlig gode til at kigge ordentligt efter,” griner Morten.

”Den her skal du også se,” siger Morten, mens han rækker mig et Playstation 4-spil med Assasins Creed. Det lader til, at samlingen af julekalendere er sluppet op, og Morten er derfor begyndt at vise mig hans andre samlinger.

Interviewet skulle dog handle om julen, men jeg får lige at vide, at 1’eren er hans favorit, mens de resterende Assasins Creed spil også er gode. Hermed er anbefalingen sendt videre.

Et foto fra vores seneste møde med Morten, hvor han indtog en lækker burger fra The Burger Shack. 

Vil samle penge ind til de fattige

Snakken om julekalender og Playstation-spil er lagt på hylden for en stund, men Morten kan ikke helt lade være med i ny at næ at hive et spil ud af skabet og stolt vise det frem til mig. I mellem tiden får jeg dog stillet et par spørgsmål, som Morten besvarer imens.

Hvad betyder julen for dig?

”Julen den er vigtig for mig og mange andre mennesker. Det handler om familie, glæde, gaverne, varme og så er det hyggeligt,” lyder det fra Morten der tilføjer:

”Det handler også om, at mennesker har det godt til jul. Det handler om kærlighed,” fortæller Morten.

Morten fortalte os i et tidligere interview, at han gik rigtig meget op i at redde miljøet, men at han også ønskede det bedste for andre mennesker. Den holdning har ikke ændret sig, og når det handler om jul, mener Morten ikke, at der er nogen mennesker, der skal være alene.

”Verden er nødt til at bidrage til andre, der ikke har råd til at holde jul. Det er ikke særlig smart, hvis man ikke har lyst til at hjælpe. Det er meget synd for dem, der ikke kan holde jul. Det skal man holde over hele verden,” lyder det fra Morten, der også kommer med et lille forslag:

”Jeg kan godt hjælpe dem med at samle penge sammen, så de kan få mad og gaver,”

Har du nogen ide om, hvordan du vil samle penge ind?

”Jeg vil lave en Youtube-kanal. Måske jeg kan komme ned og sidde på kontoret sammen med jer og lave Youtube, og så kan folk donere penge, som jeg så kan købe mad og gaver for til de fattige,” lyder det fra Morten, der virkelig har hjertet på det helt rette sted.

Her ses Morten med Albert Einstein. Eller hvert fald en dukker af ham.

Alle mennesker har nisseblod

Under vores sidste møde fortalte Morten mig, at han gerne ville være troldmand, og at han generelt tror på mange af de overtroiske ting. Jeg var derfor nødt til at høre ham, om han også tror på nisser.

”Jeg tror på nisser. Alle mennesker har faktisk nisseblod. Det er sjovt at drille og så er det også lidt hyggeligt,” lyder det med et grin fra Morten.

Hvad med julemanden, så tror du vel også på ham. Ikke?

”Jo. Min far har faktisk mødt julemanden før. Han var oppe på Grønland for at hjælpe til i et supermarked, og så kom han forbi julemandens hus,” fortæller Morten, der dog aldrig selv har set julemanden før, men han er slet ikke i tvivl om, at han findes.

Spørgsmålet om julemanden blev det sidste fra Morten i denne omgang, og Jeg takker derfor Morten for interviewet og er lige ved at gå ud ad døren, da jeg kommer i tanke om, at min jakke ligger inde i Mortens stue. Morten tilbyder at hente den for mig, da jeg allerede har taget sko på. Morten kommer tilbage, med en helt anden jakke, end den jeg havde med.

”Jamen Morten. Det er jo ikke min jakke?”, siger jeg med et smil på læberne, da jeg godt kan se, at han er en lille ballademager.

”Er det ikke. Jamen øjeblik,” siger Morten.

Han går tilbage i stuen og kommer tilbage iført min jakke, mens han forsøger at give mig en anden jakke.

”Ahh Morten. Det er jo heller ikke den”, får jeg sagt.

”Er du helt sikker?” siger Morten, der står og fniser og har svært ved at holde masken.

”Jeg tror faktisk, at det er den jakke, du har på, som er min jakke,” fortæller jeg ham.

”Nå ja. Hvordan er den mon endt der,” siger Morten med et stort grin.

Han tager jakken af, hjælper mig høfligt med at få den på og siger farvel.

Mens jeg forlader Mortens lejlighed, kan jeg kun konstatere at han har ret. Han indeholder hvert fald en masse nisseblod.