Dette er anden del af en juletema-serie, hvor vi bringer et juleinterview med en helt særlig person hver adventssøndag. Vi har talt med vejlensiske Gertrud Sander, om hendes specielle navn, der ligger nært op af en kendt person fra The Julekalender.
I 1991 blev julekalenderen “The Julekalender” filmet i Saks Films lokaler på en gård i Hørning. 60 kilometer syd derfra finder vi vejlensiske Gertrud Sander, der ikke har andre relationer til julekalenderen end det meste af navnet på en af hovedpersonerne, Gertrud Sand.
Gertrud Sander fra Vejle havde kommenteret et opslag på P3s Facebookside, hvor hun skulle kommentere på irriterende navne. Hendes navn har siden 1991 haft stor betydning på både godt og ondt, og i anledningen af 2. søndag i advent, talte vi med den uddannede teolog om hendes navn og julens betydning.
Hvornår blev du første gang gjort bekendt med, at du næsten delte samme navn som en ikonisk karakter fra en julekalender?
“Det gjorde jeg faktisk allerede inden, den blev sendt første gang. En klassekammerat havde hørt, at der kom en julekalender, med en der hed Gertrud Sand,” lyder det fra Gertrud Sander, der ikke tænkte videre over navnet den gang.
“Jeg tænkte ikke så meget over det, for jeg havde jo ingen anelse om, at det ville blive sådan en kult-ting”,
I takt med af julekalenderen så blev sendt på TV, gik det pludselig stærkt, og selv 27 år efter at den havde premiere, hører hun stadig for det på næsten daglig basis.
“Jamen det har jo været uden ende. Du ville slet ikke tro mig, hvis jeg sagde hvor ofte, jeg har måtte bevise mit navn med legitimation, og vundet væddemål mod folk, der simpelthen ikke troede på det,”
Hvad har det været for nogle væddemål?
“Jamen det var især i mine ungdomsår, hvor jeg vandt mange drinks på det. Så har folk spurgt hvad jeg hed, og det troede de godt nok ikke på, især ikke i juletiden. Så vi væddet om en øl eller drink, og det har jeg vundet rigtig meget på,” fortæller Gertrud Sander efterfulgt af et et stort grin.
Har der været nogle negative episoder med dit navn?
“Nej ikke rigtigt. De fleste mennesker er jo bare søde omkring det, så jeg griner bare af det. Men det var da ikke så sjovt, da jeg var de 14-15 år, hvor julekalenderen udkom. Det var i forvejen specielt at hedde Gertrud, når man var 14-15 år, og med det der oven i, så var det træls og barskt at hedde det. Det gjorde mig ret ked af det,”
Overvejede du nogensinde at skifte navn?
“Da jeg var barn og før julekalenderen overhovedet kom, ærgrede jeg mig over, at jeg ikke bare kunne hedde Anne, Mette eller et andet helt almindeligt navn. Men i dag, er jeg rigtig glad for mit navn,” fortæller Gertrud Sander.
Inviterer fremmede til jul
I det hyggelige lille hjem jeg var blevet inviteret ind i, var der allerede pyntet op til jul med nisser, julemænd og andet julepynt. To store kasser med julepynt var også fundet frem i anledningen, og der kunne den vejlensiske Gertrud i den grad udkonkurrere Gertrud fra The Julekalender.
Det var derfor nærliggende at høre om, hvad julen betyder for Gertrud Sander.
”Jeg er uddannet teolog. Så julen for mig handler om medmenneskelighed og om at give. Jeg er gift med en schweizer, og vi har holdt jul på alle muligheder måder. Inviteret folk vi ikke kendte på jul, spist pizza til jul og meget mere. Vi har altid juletræ og gaver, men vi har ikke nogle faste ting. Alt er oppe til debat,” lyder det fra Gertrud Sander.
Kan du uddybe den del med, at i inviterer folk i ikke kender til jul?
“I løbet af de sidste par år, har det været sådan, at man kan tilmelde sig gennem Røde Kors, så man kan give en god juleoplevelse til andre. Det gjorde vi blandt andet sidste år, men han dukkede desværre ikke op,” lyder det fra Gertrud, der springer videre til en anden jul.
“Så var der et år, hvor vi inviterede en enlig mor og hendes barn på besøg. Jeg synes ikke, at der er nogen, der skal sidde alene i julen. Traditioner for mig er ikke noget statisk. Men det handler om det, der er vigtigt,” fortæller Gertrud.
Selvom julen for det meste har været god for Gertrud, der sammen med sin mand gerne vil glæde andre, så er der en speciel jul, der ikke vækker de bedste minder.
“Det må have været julen i 2003. Der var jeg lige blevet kørt ned i en højresvingsulykke af en lastbil tre måneder forinden. Da jeg vågnede op efter en af de mange operationer, så fortalte lægerne mig, at jeg nok skulle kunne danse rundt om juletræet. De fortalte bare ikke hvilket år. Det var en rigtig barsk jul, især med et barn på et år.
Kan du danse rundt om juletræet i år?
“Jeg kan ikke danse rundt, hvert fald ikke uden en krykke,” fortæller Gertrud Sander.
Til slut i vores adventshistorier hører vi vores gæster om, hvilken julekalender, der for dem har været den bedste. Det var også tilfældet med Gertrud Sander, der dog ikke havde The Julekalender som sin favorit, selvom hun bestemt godt kan lide den.
“Det er Jullerup Færgeby. Der var min faster rekvisitør,” lyder det stolt fra Gertrud Sander.