1. søndag i advent: Anne Ditte holdt jul på hospice

Dette er første del af en juletema-serie, hvor vi bringer et juleinterview med en helt særlig person hver adventssøndag. Vi har talt med den vejlensiske kunster Anne Ditte, omkring hendes bedste og værste juleminder.

I dag er det den 2. december, og det betyder også, at det er første søndag i advent. Her på redaktionen har vi valgt at bringe en juletema-serie med fire adventshistorier, og den første kan i læse lige her.

Vi har taget fat i en god ven af huset, den vejlensiske kunstmaler Anne Ditte, som vi talte med i oktober. Her åbnede hun op for, hvordan kriser i hendes liv, havde draget hende mod kunsten, og hvordan det resulterede i, at en skuespiller fra TV-serien Game of Thrones bare måtte eje et af hendes malerier.

Hvis du ikke har læst vores historie med Anne Ditte, kan du læse den her.

Nu er det to måneder siden, at vi sidst talte sammen. Hvordan er det gået med kunsten siden?

”Jeg har arbejdet helt vildt meget, og fået solgt en masse, så det har været fantastisk. Jeg har både fået lavet en ny hjemmeside, Anneditte.dk, hvor man på sigt vil have muligheder for at se mine værker og købe dem. Så er jeg også ved at få lavet print af mine malerier, så man kan købe dem som plakater,” fortæller Anne Ditte, der måske snart skal en tur til Miami.

”Jeg er blevet inviteret til Miami af kunstneren Tim Bengel i december, hvor jeg har mulighed for at møde toppen af poppen derovre, så jeg er bare rigtig glad for tiden,” lyder det fra den 28-årige kunstmaler.

Julen er magisk

Julen er for mange en travl tid, men også en tid med glæde, gaver og lækre godter. Julen betyder meget for mange, og intet for andre, men for Anne Ditte betyder julen noget helt særligt. Den er nemlig magisk.

”Jul for mig betyder familie, venner, stemning, eventyr og magi. Jeg har en forestilling om, at der ude i skovene når det er mørkt, står trolde og gemmer sig. Det er hygge-putte-tiden, hvor det hele er sådan lidt magisk,” fortæller hun.

Hvad er dit bedste juleminde?

”Åhh,” fremstammer Anne Ditte, mens hun holder sig til hjertet og ser helt vemodig ud.

”Det var den sidste jul med min farfar. Min farfar var min yndlingsperson i familien. Han var meget syg, men han skjulte det for os andre, så der ikke var noget sørgeligt over julen. Men lige den her jul, der sad vi ved min farfar og farmor i det her hus, der bare stammede fra en anden tidsalder. Der var pyntet et gammelt juletræ, det hele var brunt og mørkt, nærmest helt huleagtigt,” fortæller Anne Ditte og fortsætter:

”Så sad vi ved spisebordet, hvor min farfar og farmor begyndte at synge for min søster, mine forældre og mig. Det kan måske godt lyde lidt akavet, men de holdte så meget af det, og de levede sig så meget ind i. Så sad de der, to elskende der havde været sammen i 60 år, og sang for deres afkom. Det nød vi virkelig, og min farfar var så glad,” lyder det fra en rørt Anne-Ditte.

Billederne herunder malede Anne Ditte i en af sine sværeste perioder i livet.

 

Holdt jul på et hospice

Desværre er det ikke altid, at julen er et godt minde, og det var det bestemt ikke for Anne Ditte og resten af hendes familie, da hendes mor gik bort 2. juledag i 2015.

”Min mor blev syg hen over jul og røg på hospice. Så vi holdt faktisk jul inde på hospice, hvilket var en fuldstændig surrealistisk oplevelse. Min far boede sammen med min mor derinde, så min søster og jeg sad der hjemme i Stouby og spiste frysepizza, fordi vi vidste, at der ikke ville være mad nok på hospice,” lyder det fra Anne Ditte, der tager en tår af sin cappuccino, inden hun fortsætter historien.

”Da vi så kommer derind, så havde de sat min mors hår helt anderledes end det plejer, og givet hende noget underligt tøj på. Hun så frygtelig ud. Vi rettede lidt på det, men hun var helt fra den, og det var virkelig uhyggeligt derinde. Der var et kort der sang omkring juletræet, og når hun åbnede gaver, sagde hun til min far ’Den må du hellere bytte, den kan vi ikke bruge’, fordi hun jo godt vidste, at hun skulle dø,” fortæller Anne Ditte.

Trods den forfærdelige oplevelse 2. juledage med tabet af sin mor, nyder Anne Ditte stadig, når kalenderen skifter til december, og julemusikken begynder at spille i radioen. Dog kan hun mærke et ekstra savn til sin mor, når årets sidste måned trænger sig på.

”Jeg elsker stadig jul, men jeg må indrømme en ting. Hver jul har jeg mere lyst til at ringe til hende, end jeg har resten af året. Jeg har mere lyst til kontakt til hende, selvom jeg godt ved, at det ikke kan lade sig gøre,” fortæller hun med et lille smil på læberne.

Det er 10 år siden, at Anne Ditte malede dette billede af den lille pige med svolvstikkerne

Den lille pige med svovlstikkerne

Til dagligt er Anne Ditte professionel kunstmaler, hvor hendes indtægt kommer fra de malerier, som hun sælger. Da hun på forhånd vidste, at interviewet ville komme til at handle om julen, havde hun taget et af sine juleinspirerede billeder med, der forestiller den lille pige med svolvstikkerne fra HC Andersens eventyr.

Hvor stammer inspirationen til det billede fra?

”Det startede faktisk, da jeg var helt lille. Der klædte min søster og jeg os ofte ud som juleeventyr, typisk HC Andersens, da Brødrene Grimms eventyr var lidt for uhyggelige. Vi lavede så teater for mine forældre, men da vi blev ældre og nok indså, at det hjemmelavede teater var lidt for kedeligt, så begyndte vi at male og lave tegneserier i stedet. Stadig med inspiration af HC Andersen, da jeg er fuldstændig betaget af ham,” lyder det fra Anne Ditte der fortsætter:

”Så en dag var min søster syg med en forkølelse, men min mor synes alligevel, at hun skulle klædes ud. Så hun havde klædt hende ud som den lille pige med svolvstikkerne, hvor hun sad helt syg og med røde kinder. Jeg fandt så et billede af det, og selvom jeg ikke har malet efter det billede, så har jeg brugt det som inspiration. Det viser nemlig en lille pige, hvor hendes bedstemor tager hende med ind i en verden på den anden side,” fortæller hun.

Bruger du julen som inspiration til dine malerier i december?

”Det gør jeg faktisk. Det bliver mere mørkt. Jeg har mere lyst til sorte og grå farver, hvor jeg normalt bruger meget lyse farver. Men i julen sige det mig bare mere, at det bliver lidt dystert”,

Her til allersidst. Hvad er din favoritjulekalender?

”Haha. Det må være The Julekalender. Den er så grineren, og jeg elsker den bare. Den er jo også ret up to date, da den handler om den her bondefamilie, der bare lukker ørerne for, hvad der sker, og den her onde dude, der har sin egen agenda kørerne,” slutter Anne Ditte med et stort grin.

Flere af Anne Dittes malerier hænger til udstilling i kaffebaren BRYG, men det er også muligt at følge med på www.Anneditte.dk