28-årig kunstmaler fra Vejle sælger maleri til Game of Thrones-stjerne

Anne Ditte har siden november sidste år levet af sin kunst og for ganske nyligt solgte hun et maleri til en populær skuespiller fra TV-serien Game of Thrones. Hun har masser af succes, men hun har været i gennem masser af modgang for at nå dertil.

Det siges, at de bedste øjeblikke kommer, når man mindst venter det. Den påstand erfarede undertegnede på egen hånd, da et interview omkring Locumskoncerterne i Vejle udviklede sig til et interview med en ung lokal kunstmaler med en interessant historie

Inden interviewet fandt sted på kaffebaren BRYG på gågaden i Vejle, blev jeg hurtigt introduceret for Anne Ditte, og hende vendte jeg hurtigt tilbage til, da det planlagte interview var afsluttet. Anne Ditte er en 28-årig vejlensisk kunstmaler, der lever af sine malerier. For nyligt solgte hun et maleri til en af skuespillerne fra den populære TV-serie Game of Thrones, og i den nærmeste fremtid kan andre af hendes malerier ses i en ny TV-serie.

Det ser derfor rigtig godt ud for den 28-årige vejlenser, men vejen der til har været hård og brolagt med kriser. Spoler vi tiden bare to år tilbage, finder vi en Anne Ditte der mistede sin mor til kræft. Hun skiftede derfor adressen i København ud med Vejle, hvor hun som singlemor med en søn på 4 måneder flyttede hjem på en bondegård til hendes far, der havde det svært efter hustruens død. Oven i alt det skulle hun også håndtere, at hendes søster blev indlagt med en psykisk sygdom.

Der var derfor rigtig mange ting at tage fat på i Anne Dittes liv, men vi starter med, hvordan man sådan lige kommer til at sælge et af sine egne malerier til en skuespiller fra Game of Thrones.

”Jeg blev inviteret med til Svendprisen i Svendborg, og der møder jeg nogle af dem fra Game of Thrones. De spørger ind til hvem jeg er, hvad jeg laver, og det var bare helt vildt fedt,” lyder det fra Anne Ditte, der føler, at folk fra udlandet ofte er mindre reserverede end danskere

”Der var bare ingen barriere ved dem, de spurgte endda, om det var okay, at DE fulgte mig på Instagram. Der er bare ting ved udlændinge. Jeg synes de er bedre til at favne om folk, og jeg følte mig virkelig anerkendt. Det er også meget lettere at få sine malerier frem i udlandet. I Danmark vil de fleste gallerier ikke vise ens ting frem, hvis ikke man har en uddannelse. Det er de ret ligeglade med i udlandet, hvor de bare kigger på, om det er et fedt produkt man har” fortæller Anne Ditte.

Det var også i denne forbindelse, at hun endte med at få solgt et af sine malerier til skuespilleren Tom Wlaschiha, der spiller Faceless Man i TV-serien Game of Thrones.

”Tom så det maleri jeg havde malet, og han kunne simpelthen ikke få det ud af hovedet igen. Der gik så lidt tid, hvor jeg stod og snakkede med de andre skuespillere og kunstnere, og så kom han tilbage og sagde, at han ville købe det af mig. Det var simpelthen så vildt. Jeg kunne ikke lade ham være bagefter og jeg var næsten nødt til at få det bekræftet igen, for at være sikker,” lyder det energisk fra den 28-årige maler, der håber at se sit maleri hænge hjemme i stuen hos skuespilleren.

”Han skal til Danmark i forbindelse med en ny film, han spiller med i. I den anledning kommer han forbi og henter det. Og så kunne det da være fedt, hvis han lige tager et billede fra stuen, hvor det hænger. Jeg venter hvert fald i spænding,” lyder det med et smil fra Anne Ditte.

Her står Anne Ditte ved siden af det selvportræt, som hun har solgt til Game of Thrones-skuespilleren.

Når der kom en krise i mit liv, begyndte jeg at male

Når nogle mennesker oplever kriser i deres liv, vælger de at opsøge professionel hjælp. Det kunne Anne Ditte også have gjort i forbindelser med de kriser, hun blev stillet over for, men hun opdagede i stedet en anden løsning, der havde en ligeså god, hvis ikke bedre effekt for hende.

”Det begyndte i forbindelse med hjertesorger efter et brud med en kæreste. Der blev jeg knust, og så ville jeg male det ud. Så skete der det, at når jeg havde en krise i mit liv, så begyndte jeg at male,” fortæller Anne Ditte der uddyber:

”Da min søster blev syg, bearbejdede jeg det i kunsten. Jeg begyndte at male nøgne kvinder, fordi jeg følte mig blottet i hende. Jeg kunne ikke lyve omkring hende, fordi alle kunne se, at hun havde det dårligt. Så afbildede jeg de kriser i mit liv. Alene mor, min mors død og langsomt begyndte jeg at male mere af mig selv i billederne, og det har været en fantastisk terapi. Faktisk har jeg aldrig snakket med en psykolog eller læge omkring det. Jeg har healet mig selv i kunsten,”

”Det var ikke med vilje, at jeg ville give mig selv terapi, men det skete i processen. Jeg kunne bare ikke lade være med at hjælpe mig selv. Det var lettere at finde mig selv i det, jeg kunne, og det hjalp,” fortæller hun.

Billedet som Anne Ditte har solgt til Tom Wlaschiha er netop et af de terapeutiske billeder, som hun malede i forbindelse med en af sine kriser.

”Det malede jeg i forbindelse med, at min søster fik det dårligt og blev indlagt. Jeg begyndte at tænke, hvad med mig? Min far havde det rigtig svært efter min mors død, min søster blev indlagt, hvad skulle jeg gøre? Alle sagde til mig, at det kan godt være, at det gik dårligt omkring mig, men mig var de ikke nervøse for. Jeg skulle nok klare den, jeg var den seje, fortalte de mig,”

”Så jeg forestillede mig, hvordan de så mig helt tæt på. Hvordan de så den her ’show-fugl’, som jeg ikke selv kunne se. De måtte se det her dyr, der kravler rundt på mig, og fik mig til at se ikke så medtaget ud. Så jeg rejste mig op og tænkte, at jeg nægter at have det dårligt, og det var sådan det maleri kom til,” lyder det fra Anne Ditte.

Anne Ditte tog sig flere modeljobs for at spare op til, at hun kunne gå all-in på kunsten.

Solgte et maleri til 28.000 kr.

I slutningen af interviewet er Anne Ditte rykket over på en stol ved siden af mig, hvor hun stolt viser mange af sine malerier frem fra sin Instagramprofil, mens hun fortæller historierne bag dem. Talentet er ikke til at tage fejl af, det er enestående.

Det skyldes dog ikke, at hun har taget en lang kunstnerisk uddannelse. Faktisk læste hun tidligere religionsvidenskab og til skolelærer, inden hun valgte at satse alt på kunsten.

”I skolen var jeg ikke helt så god til at lytte efter, så der sad jeg for det meste og tegnede. I de senere år begyndte jeg at skrive digte, og så lavede jeg teater, så jeg har altid været kunstnerisk anlagt. Jeg er bare den slags menneske - og nu vil jeg se, om jeg kan leve af det resten af livet” fortæller Anne Ditte

Det er der noget, der tyder på, at hun kan komme til. Hendes malerier er hvert fald eftertragtede, og hun solgte et af sine seneste malerier, for hvad der svarer til mere end en månedsløn for de fleste.

”Jeg har solgt et maleri til 28.000 kr. Tænk at det kan lade sig gøre. Hvem vil dog betale så meget, for noget jeg har lavet? De kom og hentede det, og det skulle bare hænge i deres stue. Det er helt vildt at tænke på,” lyder det fra den begejstrede kunstmaler

Hvornår valgte du at satse 100 % på kunsten?

”Jeg blev selvstændig sidste år i november, og hvilket år det har været. Jeg har mødt en masse spændende mennesker, folk jeg selv har set op til. Hornsleth og Kvium gav mig gode råd i starten, og jeg er simpelthen bare overvældet over, at jeg pludselig er en del af det netværk,” lyder det slutteligt fra den 28-årige kunstmaler.

Anne Ditte er en kvinde med noget på hjertet, og en yderst talentfuld en af slagsen. Hun udviste rummelighed og hendes passionerede fortælling om hendes kunst var så fængende, at undertegnede fuldstændig glemte tid og sted.

Hvis du gerne vil se mere til Anne Dittes kunstværker, så kan du følge hende på hendes Instagramprofil, hvor hun hedder Anne_Ditte. Det er også muligt at finde hendes malerier rundt omkring i byen, hvor hun har flere værker hængende i kaffebaren BRYG, ligesom hun også har malet den flotte mølle der kan ses hos Street Food Vejle.

Her kan du se et lille udkast af de malerier, som Anne Ditte har malet. Det første er et portræt af hendes søster, mens det sidste billeder har en særlig plads i hendes hjerte. Det havde hun nemlig solgt til sin mor, inden hun gik bort. Moren nåede aldrig at få billedet, og derfor ønsker Anne Ditte ikke at sælge det igen.