Så mange danskere har ikke en fast læge i dag: Landet lider af akut mangel på læger

Tusindvis af danskere mangler en fast praktiserende læge. Foto: Shutterstock

Nye tal over antallet af praktiserende læger viser et markant fald, så der nu er 3326 praktiserende læger med ydernummer. Det er et fald på ni procent siden 2007. Befolkningen er i samme periode vokset med næsten syv procent. Formand for Praktiserende Lægers Organisation kalder udviklingen for "stærkt bekymrende"

Det er ikke sjovt at stå uden læge. Alligevel kan det blive virkeligheden for mange danskere i fremtiden. På tværs af landet bliver der færre praktiserende læger.  

Det viser nye tal, som Praktiserende Lægers Organisation har offentliggjort.  

De seneste 13 år er antallet af prakiserende læger med ydernumre faldet med ni procent. Alt imens at befolkningen i Danmark er vokset. Det er en udviling, der går den helt forkerte vej. 

Det betyder, at når kalderen viser 2023 så vil antallet af danskere uden en fast læge være omkring 300.000. Det er over en fordobling i forhold til i dag, hvor næsten 140.000 danskere ikke har en fast læge.

Udviklingen huer ikke Christian Freitag, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation. 

”Det er meget bekymrende tal og også et større fald end forventet. Den udvikling er en potentiel katastrofe for planerne for det samlede sundhedsvæsen, hvor man jo med de højtspecialiserede supersygehuse har nedlagt mange sengepladser, og regner med at vores del af sundhedsvæsenet står klar til at gribe patienterne. Det bliver sværere og sværere, og hvis der ikke snart kommer en plan og nogle hurtige beslutninger for det nære sundhedsvæsen, så kan man godt pakke ambitionerne langt væk.” 

Christian Freitag peger også på de praktiserende læges alder, som en væsentlig faktor.  
 
”En fjerdedel af vores medlemmer er over 60 år, så hvis ikke denne udvikling skal eskalere helt vildt, er det altafgørende, at vi får lavet nogle seniorordninger, der kan aflaste de ældste af vores læger. Den mulighed er alt for begrænset i dag.”

Region Nordjylland og Region Sjælland er de to regioner, der har oplevet det største fald i antallet af praktiserende læger.  

Efterlyser handling fra Christiansborg

Formanden mener, at det kræver handling fra politikerne i Folketinget, hvis udviklingen skal vendes. 

”Vi praktiserende læger ønsker jo at være tovholder for vores patienter og at kunne gøre mere for de svageste af vores patienter, men hvis der ikke bliver taget nogle modige politiske skridt nu her, så kommer det ikke til at kunne lade sig gøre. Det er et væsentligt skridt i den rigtige retning, at regeringen har taget initiativ til at uddanne flere speciallæger i almen medicin både i 2020 og i 2021, men der er brug for et endnu større løft i årene derefter, så vi om ti år er markant flere praktiserende læger end i dag.”

Især er der et værktøj, som formand Christian Freitag mener kunne have en stor effekt. Det drejer sig om at åbne de unge lægers øjne for, at der også findes en spændende karrierevej uden for hospitalskorridorene. 

”På den korte bane handler det først og fremmest om at tiltrække lægerne til at blive praktiserende læger, og så handler det om, at en større del af uddannelsen til almen medicin skal foregå i almen praksis fremfor på hospitalerne. Det er beslutninger, politikerne kan træffe i 2020 – der er ingen grund til at vente, og det er der heller ikke tid til.”