Anja har opskriften på at slippe af med stress

Foto: Anja Nielsen, Apollo Fitness

Nyt skræddersyet forløb kan hjælpe dig af med stress. Bag forløbet står Anja Nielsen og forholdsvis nystartede Apollo Fitness.

Hos Apollo Fitness står Anja Nielsen bag roret. Ud over at have startet stedet med sin kæreste for 14 måneder siden, kan hun også skrive centerchef, personlig træner, ernæringskonsulent og coach på sit CV. Så Anja har alle kasketter på.

Sundhed fra alle vinkler

For 14 måneder siden startede Anja Nielsen det nye fitnesscenter Apollo Fitness. Hun ville arbejde med sundhed fra alle vinkler, og arbejde med det, som hun brændte allermest for.

Anja har været i faget i over 20 år, hvor hun førhen havde et andet center i byen med sin eks-mand. Efter de blev skilt, arbejdede de sammen i en periode, men det fungerede ikke rigtigt. Så Anja startede som freelancer, men med tiden fandt hun ud af, at hun ønskede en større kvalitet i det hun kunne tilbyde sine kunder. Derfor startede hun Apollo Fitness, hvor hun ville gøre en forskel. 

Få hjælp til stress

I arbejdet med sine kunder, oplevede Anja at flere havde brug for hjælp mod stress, og her fik Anja ideen til det perfekte forløb:

”Vi kalder det Apollo Charger, fordi det er et forløb, som vi har lavet til folk der enten er ramt af stress, eller dem som er på vej tilbage på arbejdet efter en stressperiode. Det kan også være personer, som er halvtidssygemeldte eller som ligger lige på grænsen til, at de kan føle, at der er et eller andet der er ved at gå galt her,” forklarer Anja og uddyber:

”De kan mærke, at deres batterier er flade, og de ved ikke hvad de skal gøre for at komme op igen. Det er ikke et forløb for dem der ligger i fosterstilling hjemme på sofaen. Dem bliver der taget hånd om af kommunen. Men vi oplever mange i den der mellemfase, hvor man ved ikke, hvad man skal gøre, og det ved man hverken som person eller som arbejdsgiver.”

Henvisning fra lægen

De er vant til at arbejde med stressramte hos Apollo Fitness. Anja forklarer, at kunderne kommer ind og spørger, hvad de skal gøre, fordi de kan ikke kende deres krop længere. Tit har deres læge fortalt, at de skal ud og gøre noget godt for dem selv. Til disse kunder kører Apollo Fitness individuelle forløb. Som udgangspunkt er det mennesker, der plejer at være fysisk stærke, og så er spørgsmålet ofte, hvorfor deres krop ikke vil mere.

Sådan får du hjælp til stress

Anja forklarer, at det der er unikt ved stress, er at stresshormoner er nogle af de mest effektive, vi har i kroppen, men det er også noget af det farligste.

”Du mærker ikke træthed, du mærker ikke sult, du skal bare fokusere. Det er det, som hormonet kan gøre. Det får dig til at fokusere, så du når din deadline. Så kortvarigt er stresshormonet rigtig godt. Men når det kortvarige stresshormon bliver ved med at blive udskilt, så bliver det til langvarigt stress,” fortæller Anja.

”Det er lidt det samme, som det bliver ved med at sige, at du bare skal løbe lidt hurtigere, du skal bare sove lidt mindre, du skal bare blive ved med at være skarp. Men det går også ind og ændrer din dømmekraft, så du bliver mere selvkritisk, og du har svært ved at bevare overblikket. Din søvn bliver dårligere, det påvirker dit immunforsvar og din fordøjelse, så det har rigtig mange dårlige negative følgevirkninger,” forklarer Anja.

Hvad har din krop brug for?

Når man er helt derude, så går der ofte længe før man forstår, hvad der er ved at ske, fordi hormonet presser en. Så man skal lære kroppen at kende, og finde ud af, hvad det så er man har brug for.

Ofte har man brug for noget, hvor man kan tage tempoet helt ned og trække vejret, og mærke sig selv igen, men det kan også hjælpe, at få pulsen op kortvarigt, så man kan udskille de gode hormoner. Men man skal ikke presse sig selv og tro, at man fx skal til at løbe et halvmaraton. Det er ifølge Anja noget af det værste, som man kan gøre.

”Vi vil hjælpe folk til at finde ud af, hvad deres krop har brug for, for det er i mange tilfælde forskelligt. Hvordan mærker du, hvad der er godt for dig, og hvordan mærker du, hvad der ikke er godt for dig? Men vi skal også give kroppen en pause, og forstå at sætte tempoet ned. I forløbet har man faste dage på ugen, man er afsted,” fortæller Anja.

Når man er ramt af stress, kan det måske virke som hårdere arbejde og mere stressende at skulle putte aftaler ind i ens kalender, men Anja forklarer, at de tager hånd om ens stress i forløbet, så man ikke skal tænke på noget, når man er afsted:

”Det er vigtigt, at når man ramt af stress, at der er nogen der tager hånd om en. Når du kommer her i de her to timer, så hjælper vi. Så er du i vores hænder, og så skal du ikke selv, tænke på noget. Du skal ikke være i tvivl om, at vi er der til at hjælpe dig og tolke din krops signaler. Vi passer på dig og hjælper med at bygge dig op, så du får de redskaber, der gør, at du kan mærke kroppen igen.”

Man kan ikke nå det hele

Man skal dog passe på med bare at putte mere ovenpå, så vil det bare være et ekstra stressmoment. Men som en del af konceptet hos Apollo Fitness er det lige netop at finde ud af, om der er nogle overflødige ting, som du ikke behøver.

”Så kan vi hjælpe med at finde ud af, hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er så vigtigt, og som ikke haster,” siger Anja.

Det er ifølge Anja vigtigt at blive klog på sine egne mønstre. De er nemlig gennemgående. Det handler ikke om en specifik arbejdsplads ellers ens privatliv. Det er i stedet nogle mønstre, som går igen. Man skal blive klog på det, og se om der er noget man kan ændre, som man måske ikke har brug for. Her kommer Apollo Fitness ind og hjælper med et skræddersyet forløb. Essensen i forløbet er, at de kigger på den individuelle person og dennes behov.

”Det kan være, at det der hjælper på en som person, er at lave styrketræning og slå på en sandsæk, mens den næste kun kan lave Yoga- og vejrtræningsøvelser, men det er individuelt, og det er der også plads til. Der kan også være nogen der har brug for massage, eller stresscoaching. Så man kan trække på de ting, som man har behov for. Det handler om, hvad har du brug for,” siger Anja.

Også en mulighed for virksomheder

Anja ser forløbet som en god mulighed for virksomheder, fordi de kan gå ind og hjælpe deres medarbejdere inden det går galt. De kan hjælpe deres medarbejdere, så de ikke ender ud i sygemeldinger, som både er ubehagelige for medarbejderen og dyre for virksomheden. Og ofte ved man som virksomheden ikke hvad man skal gøre.

”Stress er ikke altid arbejdsrelateret – det kan komme mange steder fra, men ligegyldig hvad det bunder i, er det vigtigt, at der bliver taget hånd om det,” fortæller Anja.

”Der går vi ind og tilbyder den hjælp der skal til. Vi har fundet de bedste specialister her i huset. Både fysioterapeuter, uddannede stresscoaches, vi har massøer, uddannede personlige trænere og uddannede kostevejledere, som ved noget om det. Så vi kan trække de ressourcer der er brug for ind i det enkelte forløb” slutter Anja af.

Du kan læse om Anja og stressforløbet her.