250 år: Beethoven hyldes med stor festival i Vejle

I 2020 ville den verdensberømte komponist Ludwig van Beethoven have fyldt 250 år. Det fejrer Vejle Kommune med en stor klassisk festival, som er gratis for publikum.

Selvom det ikke er alle, der er til klassisk musik, så er vi alligevel mange, der kender til titler som Für Elise, Skæbnesymfonien og Måneskinssonaten. Og det til trods for, at værkerne er over 200 år gamle i dag.

Ludwig van Beethoven regnes for at være en af de allerstørste skikkelser inden for klassisk musik. Derfor hylder Vejle Kommune ham med festivalen Beethoven 250, der over hele året fylder byen med Beethovens musik. Her er der mulighed for at opleve samtlige af Beethovens sonater - både klaver, violin og cello - foredrag om Beethoven, en symfonisk børnekoncert og meget mere.

"Beethoven står for mig som en af de vigtigste komponister overhovedet, og de tre nok mest kendte sonater Måneskinssonaten, Pathétique og Appassionata var da også grunden til, at jeg selv startede til klaver i sin tid. Beethovens musikalske geni er bestemt værd at fejre, og hvis hans musik kan inspirere andre, så ville det glæde mig umådeligt," siger Jonas Frederik, der er kunstnerisk leder og projektansvarlig for Beethoven 250.

Foredrag og koncerter for børn og voksne

Festivalen Beethoven 250 starter den 1. februar med en koncert af Frode Stengaard på Rødkilde Gymnasium i Vejle. Frode Stengaard er dansk pianist og organist. Han har som den første pianist i Danmark præsteret en samlet opførsel af Beethovens 32 sonater i kronologisk rækkefølge. Under Beethoven 250 i Vejle spiller Frode Stengaard samtlige 32 sonater fordelt over ni koncerter.

Der er også mulighed for at høre Beethovens klavertrioer opført af Trio con Brio over tre koncerter i Vejle Musikteater, radiovært og pianist Mathias Hammer holder foredrag om musikhistoriens vigtigste komponist - en fortælling, der kommer omkring Napoleonskrige, ulykkelig kærlighed og en mand, der skrev guddommelig musik på trods af, at han var døv. Og for børnene er der mulighed for at høre den symfoniske koncert Til Elise, hvor musikken af Beethoven bliver brugt til at fortælle historien om pigen Elise i børnehøjde.

"Beethoven har været med til at grundlægge den klassiske musik, vi kender i dag, og hans musik er evigt aktuel. Hans musik samler os, og det er derfor, vi har valgt at markere året for Beethovens 250 års fødselsdag med denne festival, hvor vi mindes hans store arbejde og betydning," siger Dan Arnløv Jørgensen, formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Vejle Kommune.

Alle koncerter og foredrag under Beethoven 250 i Vejle er gratis.