Vejle Kommune tager hånd om udsatte og sårbare grupper med nye coronatiltag

Vejle kommune tager hånd om udsatte: Foto: Shutterstock

Selvom Vejle Kommune er nødt til at lukke ned for nogle af de tilbud, de socialt udsatte, de hjemløse og andre sårbare grupper plejer at få, skal de alligevel have den nødvendige hjælp. Nye tiltag er derfor sat i værk.

De mange tiltag for at begrænse smitten af coronavirus i Danmark betyder også ændringer for nogle af vores svageste og mest sårbare grupper i samfundet:

"Som kommune har vi pligt til at tage os godt af vores sårbare medborgere, samtidig med at vi lever op til myndighedernes krav. Vi forsøger derfor at iværksætte tiltag på området, så borgere og medarbejdere beskyttes bedst muligt, men at de borgere, som har brug for hjælp, får den hjælp, de skal have," siger Gitte Frederiksen, formand for Voksenudvalget i Vejle Kommune.

"For både borgere og pårørende kan det være svært at forstå, at vi har lukket ned for nogle af vores tilbud, og at borgerne måske ikke helt får de samme ydelser, som de plejer. Men vi beder om forståelse for, at intet lige nu er, som det plejer, og at vi alle må stå sammen - på afstand, og hjælpe hinanden med at komme igennem denne periode," siger udvalgsformanden.

Status på kommunens corona-indsatser på social- og psykiatriområdet:

Besøgsforbud på bosteder

De socialpsykiatriske botilbud kører videre, men tilbuddene har efter regeringens hastelovgivning lukket for besøg udefra. De pårørende er informeret om tiltaget og opfordres til at holde kontakten ved lige på anden vis, bl.a. telefonisk eller ved at have samtaler over Skype.

Akuttilbuddet er åbent. Det samme er akuttelefonen, men der har ikke været flere henvendelser end vanligt. Borgerne følger de generelle anbefalinger, og en del får den fornødne hjælp fra pårørende og netværk.

Både rusmiddelcentret og herberget holder åbent 

RusmiddelCenter Vejle er fortsat åbent for behandling, så alle får den behandling og den medicin, de har brug for. Centret giver også behandling pr. telefon eller videobehandling. Medarbejderne er delt op i to grupper, så de arbejder dels på stedet, dels hjemmefra.

Vejle Natherberg holder stadig åbent om natten, men personalet sørger for, at der er god afstand mellem de overnattende og henviser til andre akutte tilbud, hvis der bliver for mange, der ønsker overnatning på én gang. I dag ligger herberget på Gulkrog, men det er fortsat planen, at det nye herberg på Horsensvej 35 åbner den 1. april 2020, dog med nye åbningstider fra kl. 21.00-07.00.

Dagtilbud og væresteder lukkes, men erstattes af nye initiativer

De kommunale og private dags- og samværstilbud for udsatte, psykisk sårbare og fysisk/psykisk handicappede er lukket. Derfor har kommunen taget en række nye initiativer:

At de to væresteder for udsatte, Kirkens Korshær og Parasollen, lukkes ned, kan betyde, at brugerne tager ophold andre steder i byen. Derfor har både kommunen og de private tilbud oprustet indsatsen på gadeplan og har opsøgende medarbejdere i byen til at hjælpe borgerne og håndtere eventuelle situationer. De er også i kontakt med brugerne over telefonen.

Sundheds- og stofindtagelsesrummet, som ligger i tilknytning til Kirkens Korshær, har åbent i den sædvanlige åbningstid og hjælper også med mad til dem, der har behov.

Café Parasollen har desuden lavet et nødberedskab for at hjælpe de mest udsatte. Det betyder, at de kan komme mellem kl. 12-13 alle hverdage og modtage en nødpakke med morgenmadsprodukter, mælk, rugbrød mm. Desuden er der opslag på indgangsdøre med kontaktinfo til cafeens medarbejdere. Der er også dagligt opsyn med beboerne i Hyttebyen, og de har hele tiden mulighed for at kontakte medarbejderne telefonisk.

På kommunens øvrige samværstilbud for psykisk sårbare og borgere med udviklingshandicaps er telefontiden blev udvidet, så borgerne nu kan ringe og tale med de medarbejdere, der ellers skulle bemande aktivitets- og samværsstederne. En del borgere benytter sig allerede af tilbuddet og giver udtryk for, at det giver tryghed at vide, hvor de kan ringe hen. Telefonen er åben alle hverdage 9-21, fredag 9-15 og søndag 13-19.

Borgere med særlige behov, f.eks. borgere med angst eller borgere, som ikke forstår, hvad der sker, bliver desuden tilbudt at mødes i små grupper på to-tre personer i uderum, f.eks. til en gåtur i parken. Kommunen har desuden koblet sig på et landsdækkende virtuelt værested, hvor borgerne har mulighed for at deltage i forskellige onlineaktiviteter.

Socialpædagogisk hjælp og bostøtte

Der gives også fortsat socialpædagogisk vejledning, og som udgangspunkt får alle støtte. Medarbejderne vurderer og inddrager borgerne i, om besøgene kan foregå virtuelt, pr. telefon eller på en gåtur. Personalet kommer i hjemmet, når der ikke er andre muligheder, og borgerne har mulighed for at ringe til deres pædagogiske vejleder. De pædagogiske vejledere kører ud hjemmefra, så smitterisikoen minimeres.

"Vi er opmærksomme på, at mange borgere lige nu mangler rutiner og rytmer og derfor har brug for at blive hjulpet på vej - og vi vurderer derfor hele tiden borgernes mentale, sociale og basale behov og justerer indsatserne herefter. Vi glæder os dog generelt over, at vi har god kontakt til borgerne," siger Birthe Vorsum, social- og psykiatrichef i Vejle Kommune.