Nyt digitalt træningstilbud i Vejle Kommune skal undersøge effekten af at sætte ind med forebyggende styrketræning hos ældre i hjemmeplejen.
"Det er ikke det at blive ældre, der gør, at du mister muskelstyrke og får nedsat funktionsevne, men sygdom og inaktivitet. Hvis du holder op med at bruge din krop, kan den ikke det samme som før. Vi vil derfor gerne medvirke til, at borgerne får frihed til fysisk at bestemme over deres eget liv og kunne mere selv i hjemmet. Det gør de bl.a. ved at holde sig fysisk aktive og komme i form," siger Malene Birkemose Blæsbjerg og Anja Tworek, ledere i de to hjemmeplejedistrikter i Vejle Kommune, hvor det digitale træningstilbud, DigiRehab, skal testes det næste halve år.
Træning i hjemmet
DigiRehab er en træningsløsning, som er nem at bruge, og som kan laves i hjemmet med hjælp fra hjemmeplejen. Forløbet starter med, at personalet laver en enkel test af den ældres fysiske styrke. Testen består af simple øvelser og spørgsmål. Ud fra testen skaber DigiRehab et program med øvelser, der passer til den enkeltes behov. Herefter udfører den ældre programmet to gange om ugen sammen med plejepersonalet. Det tager ca. 20-30 minutter pr gang i 12 uger. Øvelserne kan ses på en video på en tablet eller mobil.
"Det kan være, at borgeren mangler muskelstyrke eller har andre udfordringer, men det afgørende er, at vi ser på, hvad den enkelte borger kan og har brug for," siger distriktslederne og uddyber:
"Som udgangspunkt er der forskellige øvelser med forskellige sværhedsgrader. Det kan f.eks. være bækkenløft, balance på ét ben og step på en bog. Træningen er udarbejdet af fysioterapeuter og bliver løbende tilpasset efter den enkeltes fysik og fremskridt. Og effekten af træningen bliver løbende gemt i programmet, så personalet efter de 12 uger kan måle effekten af styrketræningen."
Projektet skydes i gang i januar 2020 ved, at personalet bliver uddannet i at bruge programmet. Herefter skal ca. 100 borgere, der modtager hjemmehjælp fra kommunen, tilbydes træningsløsningen. De to hjemmeplejedistrikter dækker Mølholm og Vinding i Vejle og Bredsten, Vandel, Gadbjerg og Nørup.
Gode erfaringer
Erfaringer fra andre kommuner viser, at træning med DigiRehab har gjort 7 ud af 10 borgere i gennemsnit 30 % stærkere, og 6 ud af 10 borgere har reduceret behovet for hjemmehjælp.
I Vejle Kommune er målet derfor også, at 70 % af deltagerne får en positiv effekt målt på den leverede hjælp før og efter DigiRehab-forløbet, dvs. at de er blevet mere selvhjulpne efter at have styrketrænet. Til efteråret evalueres projektet, og Vejle Kommune vil vurdere, om løsningen skal tilbydes andre steder i kommunen.