Vejle og omegn er beskrevet i to kæmpestore, smukke bogværker, der med tekst og masser af fine billeder vil pryde ethvert sofabord. Vi har talt med bøgernes redaktør, historikeren Poul Porskær Poulsen.
Mange vejlensere kender de to store coffee-table bøger med utallige flotte fotos – nutidige og historiske – og korte og spændende historier fra Vejle og byens omegn. Læserne støder såvel på kendte som mindre kendte områder og oplysninger. Bøgerne er et must for lokalinteresserede.
Bøgerne hedder henholdsvis ”Vejle Fjord – Historie, natur, mennesker, kultur” (2015) og ”Vejle Ådal – Historie, natur, mennesker, kultur” (2017). Begge værker er udgivet af Byhistorisk Forlag.
I førstnævnte bog befinder vi os øst for Vejle, i den anden mod vest, men begge bøger slår et smut indenfor bygrænsen. De to bøger er skrevet af flere forfattere, og sådanne antologier kræver en god og stram redaktion. Det har de heldigvis fået.
Historiker Poul Porskær Poulsen har redigeret begge, så trods de mange forfattere får læserne en sammenhængende fortælling om det smukke område, vi bor i. Vejle24 tog en snak med ham i anledning af, at ”Vejle Fjord” blev genudgivet for kort tid siden.
Hvorfor kastede du dig i sin tid over Vejles lokalhistorie?
”Det kom helt af sig selv, da jeg blev ansat på Vejle Byhistoriske Arkiv i 1989. Nu hedder det Vejle Stadsarkiv. Jeg var der i 22 år og skrev, lavede udstillinger, indsamlede og registrerede arkivalier og billeder, var læsesalsvagt og så videre, alt sammen om det lokalområde, som arkivet dækker, nemlig Vejle Kommune.”
Hvordan har interessen været for de to flotte antologier "Vejle Ådal" og "Vejle Fjord" i form af foredrag eller lignende?
”Der har været stor interesse for bøgerne – og der har da også været et par foredrag og udstilling på stadsarkivet af nogle af de flotte fotografier fra bøgerne.”
Du har som historiker været vidne til Vejles udvikling gennem flere årtier. Hvad er de tre mest spændende ting, der er sket i Vejle og omegn i denne periode?
”Det mest spændende var nok 1990’erne. Vejle ansatte en udøvende kunstner som kulturchef, to nye kulturhuse dukkede frem i form af Torvehallerne og Musikteatret, og byen deltog i projektet Kulturby 96 sammen med de tre andre store byer i Trekantområdet, Fredericia, Kolding og Horsens. Hertil kom en masse andre kulturelle arrangementer. Der var virkelig gang i kulturen i dette årti.
De senere år har det især været arkitekturen, der har været fremme i søgelyset.”
Poul Porskær Poulsen har sammen med to andre forfattere skrevet om Vejle og kunsthistorien i bogen ”Vejle i kunsten – kunsten i Vejle”. Dette er en succeshistorie med et byrum fuld af fine skulpturer og andre kunstværker og et kunstmuseum, som er landskendt for sin høje kvalitet.
Hvad tror du, det nye Fjordenhus på/i havnen vil betyde for Vejles image?
”Det er sikkert noget, som mange gerne vil se – så det er bestemt positivt. Og flot er det – et interessant kunstværk.
Måske er det lidt ærgerligt, at den flotte udsigt ned ad Havnegade med havnen og fjorden indtil broen ikke er der mere.”
Fjordenhus har vakt en del opsigt, både nationalt og internationalt. Vejle24 har samlet nogle af de mange synspunkter om Fjordenhus her.
Har du kastet dig over nyt historisk Vejle-projekt?
”Der er ikke noget i støbeskeen lige nu – måske skal en del af forfattergruppen bag bøgerne om Vejle Fjord og Vejle Ådal kaste sig over Grejsdalen. Det har der været lidt snak frem og tilbage, men der er ingen aktuelle planer.”