Olafur Eliassons Fjordenhus får omtale i hele verden

Fjordenhus åbner officielt for offentligheden den 9. juni. Foto: David de Larrea Remiro

Nyheden om at Olafur Eliassons markante bygningsværk i Vejle Havn står færdigt, spreder sig rundt i verden. Markante arkitekturmagasiner har de seneste dage bragt artikler om Fjordenhus.

Wallpaper*, som af Dansk Arkitektur Center bliver kaldt for ”verdens vigtigste design- og stilmagasin” bragte den 1. juni en artikel og billedserie om Fjordenhus under overskriften Olafur Eliasson’s first building completes in Denmark.

Samme dag bragte Designboom, et onlinebaseret design-magasin med over én million følgere på Facebook, en lignende artikel, hvor de blandt andet skriver at ”Bygningen fremhæver Vejles fremtid som et center for nutidens generation.”

Omtale i Spanien, Vietnam og Rusland

Også Archinect, som har knap en halv million følgere på Facebook, har omtalt bygningen. Lige så vel som det spanske arkitekturmagasin Metalocus.

Derudover har bygningen også været omtalt af den russiske side Interior, og i det vietnamesiske magasin Handhome. Her rækker redaktionens sprogkundskaber dog ikke særligt langt.

I Danmark har bygningsværket blandt andet været omtalt i Kristeligt Dagblad og Licitationen. Begge artikler er dog gemt væk bag en betalingsmur.

Bliver rost på Reddit

På Reddit, som er et af verdens største online-fællesskaber, bliver bygningen diskuteret lystigt på både dansk og engelsk. I den engelske diskussion er der et væld af positive kommentarer såsom "I just love this. It's so unique, expressive and artistic, and yet still is not bombastic and outlandish for the smaller Danish city."

I den danske diskussionstråd er der også mange positive kommentarer, som denne fra den misundelige odenseaner "Xuzto": "Når en by i Vejles størrelse kan have så fed arkitektur som dette og de der bølger, kan man som odenseaner godt blive en smule irriteret over at 90% af det nye i Odense ligner noget billigt lort uden kontinuitet, særpræg eller klasse."

Enkelte kritiske miner byder dog også ind: "Det er sådan set meget pænt og futurisktisk og alt det der, men jeg synes ikke rigtigt, at det passer ind i det danske landskab eller vores tradition for arkitektur. Havde det stået nede i Kuwait eller deromkring, ville det have passet bedre ind," skriver brugeren "clrsm."

Artiklerne og diskussionerne kan findes her:

Wallpaper*

Designboom

Archinect

Metalocus

Interior (russisk)

Handhome (vietnamesisk)

Kristeligt Dagblad

Licitationen

Reddit (engelsk)

Reddit (dansk)