Mit Vejle: Vejle er dén by i hele verden, hvor jeg føler mig allermest hjemme

I 2005 besluttede Preben Steen Nielsen sig for at blive kendt. Siden har han haft et hav af mindre roller i film- og tv-produktioner. Arrangeret elektroniske musik-events i parker og torve i Vejle. Været med til at producere Gælden, Vejles første og hidtil eneste spillefilm. Startet Vejles største Facebook-side, modtaget Vejle Kommunes kulturpris og skrevet en bog. Blandt andet.

Preben Steen Nielsen er 36 år gammel og har siddet i kørestol det meste af sit liv. Han lider af muskelsvind, og fik sin første elektriske kørestol, da han var to år gammel. De første år af sit liv boede han på hjørnet af Buchsvej med erotikshoppen Pink Lady som nærmeste nabo. Så flyttede forældrene til Ølholm, og tog Preben med sig, men for 12 år siden vendte han hjem til Vejle.

Siden har han flyttet en del rundt, fordi han, som han selv siger, ”er ret dårlig til at bo det samme sted i længere tid af gangen”. I øjeblikket bor han i en lejlighed i Den Hvide Facet, men forleden var han ude at kikke på hus i Skærup. Han kunne godt ønske sig lidt mere plads og en lille have. Og så nærer han ikke længere et brændende ønske om at være kendt. Faktisk synes han, at det engang imellem kunne være rart, at kunne køre rundt i fred.

Dette er den syvende udgave af Vejle24's faste søndagsinterview Mit Vejle.

Hvorfor bor du her?

Vejle er dén by i hele verden, hvor jeg føler mig allermest hjemme. Om det er i Føtex, på havnen eller i midtpunktet, så kan jeg sjældent bevæge mig ret langt uden at møde en masse, jeg kender. Dét her med at være en stor nok by til at indeholde en pallette af tilbud i alverdens retninger, men samtidigt lille nok til at være intim og nærværende, er jeg håbløst forelsket i.

Hvilket er dit yndlingssted i Vejle?

Mit absolutte yndlingssted er Havneparken, hvor det gamle Tulip engang lå. Her arbejdede min far, og jeg har mange gode minder fra den tid. Som for eksempel når vi hentede ham fredag aften efter arbejde, og måske kørte forbi McDonalds, inden turen fortsatte hjem til sofahygge og Eleva2eren i fjerneren. Det var tider.

Preben Steen Nielsens far døde af kræft, da han var 15 år gammel. For to år siden tog kræften også hans mor. ”Men jeg har et nært forhold til min mors kæreste, han er blevet en far for mig, så jeg føler mig ikke forældreløs,” fortæller han. Det meste af Preben Steen Nielsens resterende nære familie bor på Sjælland, men langt ude er han i slægt med Brian Steen Nielsen. En stor del af den gren af familien bor i Vejle-området.

Hvorhenne får man den bedste kaffe?

Vejle har generelt mange skønne kaffesteder med tjek på sagerne. Selvom jeg er ret begejstret for det ensartede resultat hos Baresso og Starbucks, holder jeg også meget af at nyde min kaffe i hyggelige omgivelser hos Maria i Bryg og Henning i Kaffebaren. Og så serverer vi også selv en ret lækker espresso i Nørremarkscenteret.

Hvorhenne får man den bedste mad?

Teamet på Remouladen gør det sublimt, og omgivelserne løfter ligeledes den samlede oplevelse. Det siger næsten sig selv. En herlig autentisk italiensk frokost elsker jeg at indtage på L’Angolo i midtpunktet - og så får man altså også virkelig noget for pengene hos Madindustrien. Uha, det er svært at skulle vælge, og jeg kunne snildt namedroppe en hel række restauranter mere, jeg ynder at besøge.

Har du et stamsted i byen?

Jeg elsker at bruge byen, og plejer at forsøge at fordele sol og måne lige iblandt mine favoritsteder. Skal jeg hygge mig med en god cocktail i solen, ender jeg som regel på Lido Caféen, hvorimod jeg foretrækker Vivaldi til et kaffemøde på grund af den gode plads. Kaffemøder har jeg temmelig mange af, så kigger man på mine Facebook Check In’s, løber Vivaldi nok af med sejren som mit favoritsted.

Den elektriske kørestol, som Preben Steen Nielsen sidder i, skyder en topfart på 12 km/t, men han giver aldrig fuld gas. ”Det vigtigste er at den virker. De er blevet meget bedre. Da jeg var mindre, gik de ofte i stykker. Det er minimum ti år siden, at denne her har været til reparation,” fortæller han.

Hvis du fik en stor pose penge, hvad ville du så gerne forandre ved byen?

Så ville jeg lave en bro fra Skyttehuset og over til havnemolen. Så ville området langs Strandvejen fra Skyttehuset og hen til Bølgen blive lukket en smule af. Her skulle der gøres plads til husbåde, etableres et havnebad samt knaldes en helt almindelig café op med priser, hvor alle pengepunge kunne være med.

Hvis du havde en bulldozer, hvad ville du så gerne fjerne i byen?

Helt afgjort den omdiskuterede bygning på Posthusgrunden. Når bygningen er revet ned, synes jeg planerne om et center og lejligheder på grunden giver god mening. Bryggen har vist, at man sagtens kan have et storcenter uden, at det tømmer byen. Personligt kunne jeg også godt se mig selv bo i en lejlighed dernede. Men jeg mener ikke det bør være luksuslejligheder til fem millioner. Jeg har hørt at der er over 10.000 på venteliste til Østerbo, og det siger alligevel en del.

Jeg mener, at det er helt gak overhovedet at overveje en restaurering og omdannelse af bygningen til kulturhus eller spillested. Vi har alt hvad hjertet begærer i Bygningen, Musikteatret, Torvehallerne og Spektrum. Dem skulle folk måske bruge lidt mere i stedet for bare at kræve for at kræve.

Hvad mangler Vejle?

Nu hvor Kentucky Fried Chicken også har meldt sin ankomst, tror jeg egentligt ikke, vi mangler noget. Eller jo, Vejle mangler et ordentligt udvalg af videregående uddannelser, så vi kan sikre os, at dét i hvert fald ikke er årsagen til, at de unge søger mod andre byer.

Preben Steen Nielsen har behov for hjælp hele døgnet. Han har fem forskellige hjælpere, som hjælper ham de daglige gøremål. Flere af dem har været ansat i mange år, og er blevet nære venner og forretningspartnere. Et af de nyeste projekter, som Preben Steen Nielsen er involveret i, er to nye butikker i Nørremarkscenteret. Butikker, som han driver sammen med Claus Thomsen, som har været hans hjælper siden han var 17 år gammel, og Alex Fynbo, som har været hans hjælper i 18 år, og her ses i baggrunden.

Hvad er der for meget af i Vejle?

Sådan lige umiddelbart vil jeg påstå, at der efterhånden er lidt for mange burger-restauranter: Men jeg bruger dem heller ikke selv, så hvad ved jeg. Men med byens mangfoldighed og diversitet, kunne det da være lidt fedt med et større udbud af mere eksotiske kulinariske oplevelser i stedet.

Hvad kunne Vejle lære af andre byer?

Måske ikke at tage al autenciteten ud af et gadekøkkens-koncept ved både at rykke det op på første sal, og dermed også undlade brugen af foodtrucks. Jeg elsker nytænkning, og Street Food Vejle er en pissego’ idé, som bare kræver en federe placering - men det er selvfølgelig mere at pege på én spiller end på helheden.

Helt grundlæggende tror jeg, at Vejle ville stå stærkere, hvis man brugte energien på at samarbejde med nabobyerne på kulturfronten, i stedet for at bruge energien på at konkurrere. Hvorfor afholder Vejle ikke små reklame-events for Horsens Middelalderfest, og hvorfor afholder Horsens ikke små reklame-events for Vejles Vild med Vand? Det kunne for eksempel være et middelalder-skib, som sejlede fra Horsens og til Vejle. Måske man på den måde kunne øge hinandens besøgstal og sammen skabe noget endnu større?

Preben Steen Nielsen har en kæreste, som bor i nærheden af Køge. De har været sammen i knap tre måneder. ”Selvom det er lidt besværligt med et langdistanceforhold, er det dejligt,” siger han og lyser op i et smil.

Hvad kunne andre byer lære af Vejle?

Vejle er helt overlegne, når det kommer til fuld udnyttelse og inddragelse af den skønne omkringliggende natur; skove, bakker og strande i såvel lokale, nationale, og sågar internationale sammenhænge. Her tænker jeg på Post Danmark Rundt, Munkebjerg Hill Climb, DM i longboard, de store fiskekonkurrencer og meget mere. Der kunne andre byer lære noget af Vejle.