Engang var han en ung vejlensisk knægt, som bare godt kunne lide at spille fodbold. Siden blev han Europas bedste fodboldspiller. Spurven fra Vejle, blev han kaldt, Allan Simonsen, og ligesom en trækfugl, er han vendt hjem til sin barndomsby efter mange år sydpå. De seneste godt tre år har han boet i en lejlighed i Vejle Midtpunkt. Et område, som han sætter særlig stor pris på.
Mere end 500 kampe og 200 mål blev det til for Allan Simonsen i hans fodboldkarriere. Tre danske mesterskaber, tre tyske og tre europæiske titler. Det er svært at vide, hvor man skal starte og stoppe, når man skal opremse hans meritter på grønsværen.
Privat har Allan Simonsen tre voksne døtre og en teenagedatter fra to forskellige ægteskaber. Tre børnebørn er det også blevet til, den yngste er stadigvæk spæd. Officielt er han gået på pension, men selvom der er droslet kraftigt ned på aktiviteterne, holder han stadigvæk foredrag om sin fodboldkarriere, og er samtidig ambassadør for en biotekvirksomhed.
Dette er den tiende udgave af Vejle24’s søndagsinterview Mit Vejle.
Hvorfor bor du her?
Jeg er født og opvokset og har mine rødder i Vejle, så der var ingen tvivl om, at jeg en dag ville vende tilbage igen. Jeg var så så heldig at finde en lejlighed hernede i midtpunktet, og siden da har jeg boet her.
Jeg har boet mange år sydpå, og det bærer jeg præg af. Jeg synes der er noget sydlandsk over midtpunktet - det bliver jo også kaldt for Latinerkvarteret, og jeg tror ikke, der findes andre steder som det i Vejle. Alting er dejligt let og der er kort til alt. I Spanien lærte jeg, hvor dejligt det er gå og cykle rundt, og efter at jeg er flyttet hertil, bruger jeg stort set ikke min bil mere. Kun når jeg en gang om ugen henter min datter i Fredericia, bruger jeg bilen.
Hvilket er dit yndlingssted i Vejle?
Jeg sætter stor pris på Vejle Midtpunkt. Husene er anderledes her, og der er et godt naboskab - man hilser på hinanden. Og så er det smukt, at der løber en å igennem - og paraplyerne er fantastiske! Dén, der kom på det, fik virkelig en god idé. Især om sommeren er her dejligt. Når der er koncerter, nyder jeg at sætte mig med et glas vin og lytte til musikken.
Når jeg får for meget, kan jeg godt lide at komme ud og nyde naturen. Jeg boede i Bredballe fra ’83 til 2002, og jeg kan godt lide området ved Tirsbæk Strand, hvor jeg ofte har gået ture. Kongens Kær er også rigtig dejligt. Det er pure natur med fred og ro.
Hvorhenne får man den bedste kaffe?
Det gør man på Casa Argentina. Som regel tager jeg min morgenkaffe, og om eftermiddagen drikker jeg et glas hvidvin her.
Hvorhenne får man den bedste mad?
I dagligdagen laver jeg mad derhjemme, men jeg spiser som oftest ude mindst en gang om ugen, og når jeg er på ferie spiser jeg altid ude. Jeg har ikke prøvet alle steder i Vejle, men for mig er der ikke noget, der slår oksemørbraden her på Casa Argentina. Det er lækkert argentinsk kød, som jeg godt kan lide det.
Har du et stamsted i byen?
Det må være Casa Argentina. Det er ikke fordi jeg ikke kan nyde en kop kaffe andre steder, men jeg har altid haft et stamsted, hvor jeg nu engang har boet. Da jeg boede i Sitges i Spanien og lavede ingenting, tog jeg altid min computer med mig om morgenen og satte mig hen på min stamcafé.
Hvis du fik en stor pose penge, hvad ville du så gerne forandre ved byen?
Så ville jeg gerne bevare nogle af de gamle historiske bygninger. Jeg kunne også godt tænke mig, at man beskyttede endnu flere af de ældre boliger. Jeg synes man skal bevare kulturen og historien. Lige rundt om hjørnet her i midtpunktet, er der nogle gamle faldefærdige boliger, jeg ved ikke hvem de tilhører, men jeg synes det ville være oplagt at sætte dem i stand og udvide det her område.
Jeg synes at mange af de her nye bygninger som skyder op, ikke er særligt kønne. Det man laver nede på havnen er fint og pompøst, men man skal forsøge ikke at presse det for meget. Jeg kan huske, da jeg flyttede til Spanien, at der var et stort byggeboom, fordi Franco var væk. Man bare byggede og byggede, men når man kommer til et punkt, hvor man er mættet, hvorfor så blive ved med at bygge?
Jeg bryder mig mere om den måde man byggede på i gamle dage. Jeg ved selvfølgelig godt, at i forhold til indeklima og ditten og datten er det ikke det samme, men det kunne være dejligt at bringe de gamle bygninger up to date.
Hvis du havde en bulldozer, hvad ville du så gerne fjerne i byen?
Det ved jeg virkelig ikke. Måske man kan diskutere Finlandsparken, men det ville jeg ikke rykke ned, for der er jo rigtig mange, som er glade for at bo deroppe. Men måske man kunne forbedre det på en måde.
Så er der Posthusgrunden. Jeg synes i hvert fald det ville være ærgerligt, hvis man placerer butikker dernede. Det kommer til at ødelægge meget for de små butikker. Folk køber jo ikke mere af den grund, de flytter sig bare fra det ene sted til det andet. Det er jo logik.
Hvad mangler Vejle?
Jeg savner flere små specialbutikker. Hvorfor skal det hele være så stort og ensformigt? Det bryder jeg mig ikke om. Jeg elsker for eksempel at gå inde på Nørrebro i København. Om noget kan jeg godt lide forskellighed: Om det så er multikulturelt eller specialbutikker.
Og så savner jeg et rigtig stort marked. Ikke kun med grøntsager og kød og fisk. Med strømper og pander og hele pivtøjet! Det er fandeme sjovt at gå rundt sådan et sted, især hvis du kan handle med dem. Bare det at få noget 25 øre billigere, synes jeg er dejligt. Det er ikke fordi jeg er nærig, men jeg synes bare det er sjovt. Da jeg boede i Spanien, tog jeg hver uge på et marked cirka ti kilometer fra Sitges, og fik en kaffe og en croissant. Så dappede jeg rundt på det her kæmpe marked, købte alt muligt forskelligt, og pruttede med folk - det var skide sjovt!
Hvad er der for meget af i Vejle?
Der er for mange store supermarkeder, hvor man bare er et nummer i rækken. Går jeg til venstre kommer jeg til Fakta, og går jeg til højre kommer jeg til Føtex. Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at det er nemt, når man har travlt, og kommer hjem fra arbejde og har børn - jeg har selv været der. Men jeg kan godt lide små familieforetagender, måske fordi jeg er præget af det sydlandske, og selvfølgelig fordi jeg har tiden til det nu. Jeg er glad for små steder, hvor folk er søde og rare, og man kan snakke med dem.
I Spanien blev Allan Simonsen kendt som ”El Pequeño Gran Danés” – ”Den Lille Store Dansker.” På trods af sin højde (1,65 meter, fire centimeter lavere end Lionel Messi) scorede Allan Simonsen faktisk en del mål på hovedstød. I videoen herunder kan du se en kort kavalkade af nogle Simonsens mange mål fra karrieren.
Hvad kunne Vejle lære af andre byer?
Man er blevet meget bedre til det, men man kan stadig blive endnu bedre til at passe og pleje de gamle huse i bykernen. Det er vigtigt at bevare dem for eftertiden. Jeg kan huske da de nedlagde Fiskergade. Det var en rigtig gammel brostensbelagt gade ned mod åen med gamle smukke smukke huse. Det var en katastrofe at rive sådanne huse ned. Nu hænger der store collager dernede – ja go’daw du! Havde man i stedet bevaret det, havde det været så romantisk og smukt at gå dernede. Man skal ikke græde over spildt mælk, men forhåbentlig bliver man bedre til det i fremtiden.
Både I København og Århus har de mange gamle bygninger, som de har restaureret – og nu er det mange år siden jeg har været i Ribe, men jeg har hørt det skulle være helt fantastisk. Selvfølgelig skal man ikke beskytte alt det gamle, men jeg synes man skal beskytte de gamle bygninger og naturen
Hvad kunne andre byer lære af Vejle?
Det ved jeg ikke helt, men jeg synes i hvert fald, at der er sket mange gode ting, siden jeg sidst boede i Vejle. Der sker mere, og det er blevet en pænere by.