Den 5. juni skal vi stemme om, hvem der skal ind på borgen, og det er nu du skal finde ud af, hvilken kandidat der skal have din stemme. Hos Vejle24 har vi taget fat i spidskandidaterne fra de forskellige partier, og spurgt dem om de største udfordringer ved fire konkrete emner og deres løsninger på problemerne.
Steen Holm Iversen er spidskandidat for Liberal Alliance, og vi har spurgt ham om udfordringer og løsninger og om hans vigtigste mærkesag.
Dramatisk start
Steens politiske karriere startede rimelig voldsomt. I 2007 kørte han på en vejsidebombe i Afghanistan. Det satte en brat stopper for hans militære karriere. Først i 2013 var Arbejdsskadestyrelsen færdige med hans udredning, og Steen kunne se, at han ikke længere kunne være soldat. Han skulle altså finde sig et nyt holdepunkt i livet, og valgte så at gå ind i politik. Steen blev opstillet første gang i 2015 og valgt til Varde Byråd i 2017, og nu er han genopstillet til folketinget – denne gang som spidskandidat.
Mærkesag:
”Jeg går til valg på, at Danmark bliver et rigere, friere og mere velstående land, end det vi er i dag. Det skal vi gøre ved, at øge friheden i Danmark. Det vil sige, at vi får sænket skatterne, får gang i virksomhederne. får flere jobs og flere ud af passiv forsørgelse. Dem der er syge og nedslidte, de skal have en værdig udtræden.”
Sundhedssektoren
Største udfordring:
”Bureaukrati og regler. Det stjæler tiden fra patienten og sygeplejerskerne. Sygeplejerådet har dokumenteret, at de bruger 9 millioner arbejdstimer om året på det, de kalder overflødigt kontrol.”
Hvordan løser vi det?
”Et af mine forslag er, at vi nedsætter et afbureaukratiseringsråd på hver eneste af vores statslige og kommunale institutioner, og får det gået igennem med en tættekam med ledelsen for bordenden.
Men så længe Folketinget bliver ved med at spytte 1700 love ud om året, så får vi flere kolde hænder og færre varme.”
Børn, unge og uddannelse
Største udfordring:
”For det første skal de unge mennesker vejledes rigtigt til at søge den rigtige uddannelse. Vi har årevis haft et uddannelsessnobberi, som har gjort, at alle blevet bildt ind, at uden en studenterhue, så kan man ikke blive til noget i det her samfund. Og det er jo ikke rigtigt, men det har gjort, at vi står med en akut mangel på tømrer og smede og alle de mennesker som får vores samfund til at fungere, men som ikke kræver en studentereksamen.”
Hvordan løser vi det?
”Det er enormt vigtigt, at vi får vejledt de her unge i forhold til både deres kompetencer og deres ønsker. Så skal vi også have dem fortalt, at det går nok. Der er og skal være plads til at fejle. Vi vil sikre de studerende et liv med mindre stress, mere fleksibilitet og frihed. Derfor vil vi også gerne have fjernet uddannelsesloftet og have rullet fremdriftsreformen tilbage.”
Klima og miljø
Største udfordring:
”Der er nogen, der har sovet i timen – og her snakker jeg internationalt. Danmark kan ikke løse klimaproblemet alene, men vi skal selvfølgelig, hver især gøre vores, men vi er nødt til at have resten af kloden med. Vi udleder under én procent af verdens CO2. Hvis vi ikke har de store med, så lykkes vi ikke.”
Hvordan løser vi det?
”Vi har fremlagt et klimaudspil, hvor vi satser massivt på forskning. Vi vil også gerne afskaffe afgifterne på el, for - som det er nu - udnytter vi ikke den vindenergi vi producerer. Vinden er ikke løsningen på det hele. Vi skal have de brede briller på. At lægge en enkel afgift på en flyafgang er ikke noget, der batter. Vi skal derfor satse på den forskning, der skal give os morgendagens teknologier, som skal give os de rigtige og bæredygtige løsninger. Vi skal fastholde den økonomiske vækst og et velhavende Danmark, for det er faktisk det, der gør, at helt almindelige mennesker får råd til at vælge de for klimaet rigtige produkter og løsninger, og ikke bare de billigste løsninger, som er en belastning for miljøet.”
Udlændingepolitik
Største udfordring:
”Vi skal adskille debatten. Vi har noget, der hedder flygtninge, vi har noget der hedder indvandrer, og så har vi migranter og sådan kan jeg blive ved. Vi skal fastholde en stram udlændingepolitik, men samtidig sikre at vores virksomheder kan rekruttere den arbejdskraft, som de har brug for. Hvis virksomhederne ikke får den arbejdskraft, som de har brug for, så kan de ikke fastholde deres vækst, og så er der faktisk ikke nogen til at finansiere det velfærdsamfund, som vi vil bevare.
Hvordan løser vi det?
”Vi skal forsat være tydelige i vores forventninger, over for de udlændinge der allerede er her. Du skal forsørge dig selv, respektere vores værdier, vores demokrati og vores religion. Hvis du gerne vil til Danmark, så skal du have et job inden, og du skal være selvforsøgende, du skal ikke kunne trække på de offentlige ydelser de første fem år, du er her. Vi skal stoppe spontane asylansøgere ved vores grænse. Det gik vi til valg på i 2015 og vi har nu, endelig fået stoppet tilstrømningen til Danmark. Vi skal byde dem, der kan og vil, velkommen!”