Som en af få danske kommuner er Vejle Kommune ikke blevet hacket – tror de i hvert fald selv

86 ud af de 98 danske kommuner er blevet hacket de seneste tre år. Vejle Kommune er en af de 12 kommuner, som oplyser, at de ikke har oplevet angreb.

Kommunerne ligger inde med data om alt fra CPR-numre til personfølsomme oplysninger og lægeudredninger. For ondsindede hackere kan det derfor være en guldgrube, at få adgang til de kommunale databaser.

Tidligere i dag skrev Ekstra Bladet, at hele 86 ud af de 98 danske kommuner er blevet hacket i større eller mindre grad i perioden fra 2015 til maj 2018.

Alle kommunerne oplyser dog til Ekstra Bladet, at hackerne ikke har haft adgang til personfølsomme data. Ekstra Bladet har dog talt med IT-sikkerhedseksperten Peter Kruse, som blandt andet har rådgivet Interpol og Europol om IT-sikkerhed. Han mener, at det er usandsynligt, at hackerne ikke har haft adgang til personfølsomme data.

”Hvis hackerne først har været inde i systemer eller mails, så har de haft adgang. Man kan ikke sige, hvor lang tid, at de har haft det eller kende omfanget af skaderne,” siger han.

Ingen måde at forhindre angreb

Ekstra Bladets tal viser, at der ialt har været mere end 650 hackerangreb på kommunerne. Formanden for Foreningen af Kommunale IT-chefer, Henrik Brix, siger dog til Ekstra Bladet, at det er stort set umuligt at forhindre hacker-angreb.

”Sikkerheden er ikke god nok, når det lykkedes dem (hackerne) at komme ind på den ene eller den anden måde. Omvendt er den eneste måde at være helt sikker at slukke alle computere og lade være med at tænde dem igen, og det kan vi ikke leve med,” siger han. Henrik Brix oplyser dog i samme ombæring, at han tror, at antallet af hackerangreb er lige så stort i private virksomheder.

Ingen angreb kan være et faresignal

12 kommuner oplyser, at de slet ingen hackerangreb har oplevet i perioden. Blandt disse er Vejle Kommune. På papiret lyder det jo ganske betryggende, men ifølge IT-sikkerhedseksperten Peter Kruse, kan det faktisk være det stik modsatte.

”Det værste er, hvis man ikke ser noget - altså ikke har haft nogen hændelser,” siger han til Ekstra Bladet og tilføjer senere:

”De små 10 procent af kommunerne, som går fri, det er i virkeligheden dem, som man skal rette blikket imod. For med min erfaring med IT-sikkerhed tror jeg, at det i virkeligheden er der, hvor det står mest skidt til.”

Her på Vejle24 blev vi i øvrigt udsat for et mindre hackerangreb for et par måneder siden. Ingen artikler eller personfølsomme data gik dog tabt – så vidt vi ved.