Vejles borgmester frygter ikke kæmpetårnet i Brande

Sådan kommer tårnet til at se ud fra udkanten af Brande. Visualisering: Bestseller

Hvis planerne holder, får Brande Europas fjerdehøjeste bygning. En 320 meter høj kolos, som er højere end både Eiffeltårnet og Storebæltsbroen. Vejle Kommune har dog mulighed for at nedlægge veto mod projektet.

Mandag godkendte Ikast-Brande Kommune, at Bestseller kan få lov at bygge en 320 meter høj bygning lidt udenfor Brande. Foruden det gigantiske tårn vil Bestseller også opføre fire mindre højhuse og en helt ny bydel med boliger, butikker og hoteller.

Der er blot tre bygninger i hele Europa, som er højere end det planlagte højhus i Brande – alle tre er placeret i Rusland. Til sammenligning er Eiffeltårnet 300 meter, og pylonerne på Storebæltsbroen stikker 254 meter i vejret. Hvis tårnet bliver bygget, vil det derfor naturligvis præge horisonten på lang afstand. Visualiseringer viser da også, at tårnet ville kunne skimtes fra Jelling Højene.

Det bekymrer ikke Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V). Til Politiken Byrum siger han:

”Jeg synes det er spændende, når der sker udvikling – og det er jo forskellige udviklinger, der sker i forskellige kommuner. Det er vigtigt, at vi har respekt for det i landet.”

Sådan vil udsigten komme til at se ud fra en af Jelling Højene i fremtiden, hvis tårnet bliver bygget. Visualisering: Bestseller.

Vil gå hårdt ud over Give

Bestsellers planer om at lave sin egen bydel med butikker, vil formentlig også få store konsekvenser for nabobyerne. En analyse af projektets påvirkning på detailhandlen, som er lavet af Institut for Center-Planlægning viser, at det vil gå værst ud over Give. Det vurderes at Give vil miste 32 procent af sin vareomsætning, og at seks butikker risikerer at lukke på grund af projektet, skriver Finans.dk.

Finans.dk har også fået aktindsigt i en korrespondance mellem Bestseller og Ikast-Brande Kommune, hvor det fremstår, at parterne frygter, at Vejle Kommune kan finde på at nedlægge veto mod projektet. Hvis Vejle Kommune gør det, skal sagen i stedet afgøres af Erhvervsministeriet.

Borgmesteren ser ikke projektet som en konkurrent

Rapporten viser også en mindre forventet omsætning i Vejle by, hvor man regner med at omsætningen vil falde med 2 procent, hvis Bestseller-bydelen bliver en realitet.

Skal man tolke borgmester Jens Ejner Christensens udtalelser, har Ikast-Brande og Bestseller dog ikke meget at frygte. Jens Ejner Christensen ser nemlig Brandes kommende butikscenter som en konkurrent til andre storcentre, og ikke gågader og liv i midtbyen, som Vejle satser på, siger han til Politiken Byrum.

I sidste ende er dog ikke borgmesteren, der egenhændigt tager beslutningen. Projektet kommer i offentlig høring fra den 19. september, og hvis Vejle Kommune vælger at nedlægge veto, vil det formentlig skulle være Byrådet, som træffer dén beslutning.

Hvis ikke der kommer store indvendinger mod projektet i høringsfasen, forventes byggeriet af den nye bydel og det gigantiske tårn at gå i gang til næste år.