Rødkilde-piger vandt opfinderpris – og blev derefter bestjålet

Fra venstre til højre: Negar Zargarbalajam, Emilie Ahrensberg og Tienkaew Nhorthong. Emma Østergaard var ikke til stede, da Vejle24 var forbi Rødkilde i går.

Fire seje piger fra Rødkilde Gymnasium vandt i mandags hele to priser i en stor opfinderkonkurrence. De har opfundet et særligt armbånd, som kan hjælpe døve. På vej hjem i toget blev armbåndet stjålet.

Inspirationen kom til dem i en dansk-time. En kortfilm som viste en døv dreng, som blev dræbt i trafikken, fik Emilie Ahrensberg, Negar Zargarbalajam, Tienkaew Nhorthong og Emma Østergaard på sporet af en rigtig god idé.

De fire piger går i 2.g på Rødkilde Gymnasium på den bioteknologiske linje, og i mandags i København blev de præmieret til Ingeniørforeningen IDA’s årlige Science Cup. 750 grupper fra hele landet deltog til at starte med, men i mandags, var det kun de ti bedste grupper, som præsenterede deres opfindelser (Blandt de ti kom hele tre af grupperne fra Rødkilde).

De fire piger sikrede sig både andenpræmien i konkurrencen og en pris for bedste prototype. Deres opfindelse er et armbånd, som kan omdanne kraftige lyde til vibrationer, så døve kan blive gjort opmærksom på faresignaler som brandalarmer eller dyt i trafikken.

Fine præmier

”Jeg var til at starte med ret nervøs,” fortæller Emilie, før Negar tilføjer: ”Men dommerne var søde og afslappede, selvom vores prototype først ikke virkede, da vi skulle vise den for dommerne. Typisk.” Emilie opsummerer: ”Men det tog de ret afslappet, og vi fik vist den til dem i pausen.”

Med andenpladsen og prisen for bedste prototype fulgte der Humac-højtalere, en bog om Ellehammer og gavekort på 2000 kroner med til dem hver.

Armbåndet blev stjålet

Glædesrusen blev dog spoleret, da Negar Zargarbalajam på vej hjem i toget, fik sin taske stjålet. I tasken var både hendes pung, hendes computer og prototypen.

Selvom man kunne foranlediges til at tro, at der var tale industrispionage. Nogle, der ønskede at få fat i pigernes geniale opfindelse, er pigerne ret sikre på, at det ikke er tilfældet.

”Tyven har sikkert bare smidt den et eller andet sted, medmindre han er elektriker,” siger Emilie Ahrensberg, før Negar Zargarbalajam grinende tilføjer: ”Han bliver sikkert lidt bange for at finde noget, der ligner en bombe i tasken.”

Sådan her ser prototypen ud. Pigerne har fået hjælp fra Leif Bundgaard til at lodde. Han kommer fra Vejle R.C. Elektronik, der har sponsoreret materialerne.

Noter fra to år

Det værste ved tyveriet var faktisk, at på Negar Zargarbalajams computer var alle hendes noter fra 1. og 2.g. Med eksamen rundt om hjørnet, er det et problem: ”Prototypen kan vi lave igen, men det var alle mine noter for to år. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal gøre.”

Efter at have mødt hende, er undertegnede ret sikker på, at hun nok skal finde en løsning. Hende og de andre piger virker ikke til at blive slået ud af en udfordring. De har allerede snakket om at få lavet prototypen igen, og så overvejer de at tage kontakt til nogle firmaer, som kan hjælpe dem videre med opfindelsen.

Førstepræmien i Science Cup gik til et hold piger fra Borupgaard Gymnasium i Ballerup, som har opfundet et klæbepapir, som kan hjælpe biavlere med at sygdomsbehandle bier mere skånsomt. Tredjepræmien gik til et hold drenge fra Falkonergårdens Gymnasium fra Frederiksberg, som har opfundet en tablet, som kan lave vand om til øl.