Robotgalla for teenagepiger kommer til Vejle

Spinderihallernes Fablab har fået støtte til at afholde et årligt robotgalla-show, der skal gøre teenagepiger mere interesserede i at bruge og bygge med robot-teknologi.

Vindmølleproducenten Siemens Gamesa har startet et program, hvor der gives økonomisk støtte til udvalgte aktiviteter i de lokalområder, hvor Siemens Gamesa er engagerede. De har for nyligt annonceret at et af de projekter, som får støtte, er Robots – also for girls. Et robotgalla-show, som især skal henvende sig til teenagepiger, som er udviklet af Spinderihallernes såkaldte FabLab. Det skriver Mikropol.dk

Medarbejderne i den lokale afdeling af Siemens Gamesa skal være med til at vække pigers interesse for teknologi. Det skal ske gennem opbygningen af det årligt tilbagevendende robotgalla-show. Det er især teenagepiger i folkeskolens sidste trin og på de videregående ungdomsuddannelser, der er fokus på.

Skal sikre fremtidens arbejdskraft

Omdrejningspunktet for Galla'en bliver FabLab Spinderihallerne - Vejle Kommunes makerspace for alle, der interesserer sig for nye fabrikationsteknologier.

”Vi tror på, at vi ved at koble de unge med erfarne medarbejdere i industrien kan inspirere de unge - og især pigerne, så de oplever sig selv som maskinbyggere. Vi vil gerne motivere flere piger til at vælge en teknologirelateret uddannelse og derved hjælpe dem til en karriere i de vejlensiske produktionsvirksomheder, siger leder af FabLab Spinderihallerne Katrine Holm Kanstrup.

Også Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V) glæder sig over projektet og siger:

”Vi har i forvejen et utroligt godt samarbejde med Siemens Gamesa i både Vejle, Brande og Hamborg. Derfor falder samarbejdet om det nye robot-initiativ for piger os helt naturligt. Det er endnu et godt eksempel på, hvordan vi arbejder sammen - offentlig og privat - om at sikre fremtidens arbejdskraft. Og så ved vi fra mange tidligere samarbejder, at initiativer som disse skaber værdi og tilhørsforhold for virksomhedernes medarbejdere, og er med til at fastholde kvalificeret arbejdskraft samt udvikle morgendagens talenter i vores område.

Projektet forventer at afholde sin første Robotgalla til marts 2019. Det første år er målet af 200 unge (flest piger) fra Vejle-området deltager.

Fakta om projektet:

* Kriterierne for at deltage i robotgallaen er: Præsenter en robot, der udfylder en funktion i hverdagen, film den i funktion, den skal være "shitty" og kunne styres automatisk. Efter showet får de unge 3 uger til at producere en YouTube-film. Der er opstillet priser til de tre bedste film.

* 9. januar holdes MachineCamp for lærer og elever, hvor fokus er at ruste og inspirere skolerne til selv at kunne arbejde med teknologiprojekter

* I vinterferien holder Elevakademiet en tre dage lang Robot camp i Spinderihallerne, mens HTX, Rosborg Gymnasium & HF, Campus Vejle og fem folkeskoler bygger robotter i undervisningen.

* FabLab Spinderihallerne vil også dele erfaringerne med 400 danske lærere og 300 teknologientusiaster globalt, så de kan blive del af initiativet og motivere flere piger både i Danmark og internationalt til at bygge med teknologi.

* Ud over robotgallaen indeholder samarbejdet også to fripladser på det international FabAcademy-forløb - en uddannelse med undervisere fra det prestigefyldte Universitet MIT, hvor der trænes i fabrikationsteknologier.