Otte operakoncerter på vej til Vejle

Til sommer kan vejlenserne måske komme til at opleve gratis operakoncerter. Et nyt arrangement er blevet vendt af Kultur- og Idrætsudvalget, og de har i første omgang bevilget 100.000 kroner til koncerterne.

Tirsdag den 20. november afholdte Kultur- og Idrætsudvalget et udvalgsmøde, hvor der var otte punkter på dagsordenen. Et af disse punkter omhandlede 11 operakoncerter i Vejle Kommune i sommeren 2019 afholdt af OperaVoce i samarbejde med 12 forskellige institutioner i Vejle.

I ansøgningen til Vejle Kommune søgte OperaVoce om støtte på 300.000 kroner, så der ville kunne afholdes 11 forskellige operakoncerter på Rådhustorvet i Vejle i løbet af sommeren 2019, hvor der blandt andet vil inddrages mellem 550-600 forskellige lokale børn, unge og voksne.

På udvalgsmødet blev de enige om, at Vejle Kommunes kulturpulje gerne ville bevilge 100.000 kroner til projektet, og de kom så med et kontraforslag, at der i stedet afholdes otte koncerter, hvor fire af dem bliver i Vejle, og derudover en koncert i hver af centerbyerne. Koncerterne vil så skulle finansieres i samarbejde med BID (Business Improvement Districts)

Vi kontaktede Mette Jørgensen, der står bag OperaVoce, for at høre lidt mere om hendes operaprojekt i Vejle, og hvad hendes tanker er til det svar, som Vejle Kommune kom med på hendes ansøgning om støtte på 300.000 kroner.

Hvordan ser fremtiden ud for operakoncerterne til næste sommer, med det svar Vejle Kommune er kommet med?

”Det er et skridt på vejen. Når vi allerede nu har noget med kommunen, så bliver det lettere at søge flere penge. Der går nok tre til fire måneder før, jeg ved om det kan lade sig gøre,” fortæller Mette Østergaard, der allerede er gået i gang med at søge kapital andre steder.

”Jeg er jo allerede gået i gang med at søge fonde. Banke på døre og spørge om folk, vil hjælpe til. Hvis der er mange der løfter i flok, så skulle det jo nok kunne lade sig gøre,” lyder det fra Mette Østergaard, der allerede har fået ja fra mindst en bank.

”Jyske Bank har allerede sagt, at de gerne vil, og Sydbank kan da også godt forvente, at jeg lige kommer forbi dem,” siger hun efterfulgt af et lille grin.

Tøjet bliver lavet af lokale ildsjæle. Kjolen her er lavet af Silkeborg produktionsskole

Nomineret til DRs indsatspris

I ansøgningen til Vejle Kommune ville Mette Østergaard og OperaVoce gerne afholde 11 koncerter i løbet af sommeren. Det tal kan dog blive mindre, og det betyder heller ikke det helt store. Det vigtigste for Mette er, at de kommer i gang med projektet, og så kan der altid komme flere koncerter på senere hen.

”Nu ser vi, hvor mange penge vi får slæbt ind. Det kan godt være, at det kun bliver til fem eller seks koncerter, men det er starten på noget mere,” lyder det fra Mette Østergaard, der har haft stor succes med arrangementet i Silkeborg, hvor de blandt andet blev nomineret til den prestigefyldte titel for DRs Indsatspris.

”Nu har vi jo lavet det i Silkeborg før, og der blev vi nomineret til DRs Indsatspris og prisen for Silkeborgs bedste kulturevent. Så det er noget de kender til Silkeborg, men som de ikke kender til i Vejle endnu, det får vi dog lavet om på,” fortæller hun.

Det bliver Datariet i Vejle, der står for at lave tøjet til koncerterne i sommeren 2019, hvis de kommer til at finde sted.

Vil gøre operaen folkelig

Operakoncerter er det ikke, det er mest af i Vejle, og generelt set er der også en fordom om, at opera kun er for en meget snæver målgruppe. Sådan er det dog slet ikke, og Mette Østergaard vil i forbindelse med sine gratis operakoncerter forsøge at gøre opera mere folkelig.

”Det er ikke uden grund, at man kunne samle 500 mennesker i Silkeborg på en fredag, og det var både unge som gamle. Det overvældede alle, at der kom så mange til det, og derfor vil jeg også gerne lave det i Vejle,” lyder det fra Mette der tilføjer:

”Mange tror, at opera kun er for et smalt publikum, men det er faktisk meget bredt. Til koncerterne vil der også være programmer, så publikum har mulighed for at synge med som et stort fælleskor. Opera skal gøres folkeligt,” fortæller hun.

For at operakoncerterne kan finde sted, er det nødvendigt med en masse ildsjæle, og dem har Mette Østergaard allerede allieret sig med i Vejle.

”Jeg kommer til at inddrage en masse børn og unge. Datariet skal lave kjolerne af genbrugsmaterialer, og Dansequilibrium skal både danse og lave koreografier. Det er blot et lille antal ud af dem, der hjælper til” fortæller Mette Østergaard.

Da hun stod bag arrangementet i Silkeborg, var det med hjælp fra de unge mennesker på produktionsskolen i Silkeborg, og hun var fuldstændig overvældet over at se de resultater, som de leverede.

”Tænk at de her unge mennesker, har lavet alt det. Det kan godt være, at de måske har det svært andre steder, men her fik de virkelig sluppet deres fantasi løs. Jeg var næsten målløs over nogle af de ting, som de lavede, for det var virkelig flot,” siger hun.

Hvad er det for en form for opera? Kan folk forvente Pavarotti og Bocelli?

”Nej og ja. Det er ikke lige de to, men de danske superstjerner” lyder det slutteligt for Mette Jørgensen.

Operakoncerterne vil formentlig blive afholdt mellem juni og august, og det er gratis at overvære. Der vil dog være mulighed for at støtte arrangementet under koncerterne.