White Guide er Nordens førende restaurantguide, hvor du kan få overblikket over de bedste restauranter i Norden, heriblandt Danmark. Vejle og omegn har hele fire restauranter med i den nyeste udgave af guiden.
De fleste har efterhånden stiftet bekendtskab med Michelinguiden, som i mere end hundrede år har rangeret alverdens restauranter. Guiden dækker dog stadig ikke hele verden, og først for et par år siden, besluttede den franske dækfabrikant at dække mere end det danske hovedstadsområde, hvilket blandt andet har kastet en uhyre flot stjerne afsted til Restaurant Memu.
Michelin-guiden er dog langt fra den eneste spiseguide, der findes. Der findes masser af andre både seriøse og useriøse guides, der forsøger at guide folk hen til de bedste spisesteder.
En af de absolut mest seriøse og prestigefyldte guides, som danske restauranter kan blive optaget i er den svenske White Guide – og i deres seneste udgave har de fundet plads til hele fire lokale restauranter.
Ikke kun nips, skum og dutter
Selvom det måske ikke er alle, der kender til White Guide, så er det absolut positivt at være med på listen, mener Jesper Jensen, der sammen med sin kone ejer og driver Aagaard Kro i Egtved.
”De fleste lokale ved godt, hvem vi er, og hvad vi står for. Men der svinger jo nok også nogle udefrakommende forbi, hvis de er i området, fordi vi står på listen,” siger Jesper Jensen.
Nok er Michelin-stjernerne, hvad mange ambitiøse restauranter stræber efter. Men det er ikke tilfældet for Aagaard Kro.
”Hos os får man ikke kun nips i form af skum og dutter – der er noget substans i det, vi laver. Vi står for gastronomi på højt plan, og vi har et af landets største vinkort. Vi kører derfor også et højt professionelt- og kvalitetsniveau. Men vi er ikke nogen Michelin-restaurant, og det har vi heller ingen intentioner om at blive,” siger Jesper Jensen og tilføjer:
”Mit mantra er, at folk skal kunne få en høj kvalitet til en god pris.”
Om White Guide:
TreeTop stræber efter stjernerne
De tre øvrige restauranter der er nævnt i White Guide er (naturligvis) Restaurant MeMu, Restaurant Remouladen og Restaurant Tree-top.
Højt hævet i Vejles kuperede landskab, gemt af vejen i et smukt skovområde, på et bakkedrag med en sublim udsigt over fjorden ligger den mørke rødstensbygning fra 60’erne, Munkebjerg Hotel, som huser restauranten TreeTop.
Restauranten poppede for alvor op på gourmandernes landkort, da den kun 21-årige Rasmus Munk fra 2013 og et par år frem tryllede bag gryderne på det vejlensiske hotel. Herefter overtog Bryan Francisco, 24, som i ’White Guide 2016/17’ vandt prisen for årets unge kokketalent.
I år var den nye køkkenchef, 24-årige Nicolaj Christiansen, så nomineret i selv samme kategori.
”Det er selvfølgelig en cadeau at være med i White Guide – men det vildeste ville være Michelin. Og det går vi 100 procent efter,” siger han, men understreger samtidig at priser og prestige altid vil komme i anden række:
”Det vigtigste for mig er en fuld restaurant med glade gæster. Så kan alle de der priser komme lige bagefter. Det allervigtigste er, at vores gæster kommer, og at de kan lide den mad jeg serverer – selvom den er eksperimenterende og anderledes indimellem.”