Preben Steen Nielsen har udgivet en børnebog: Drømmer om udlandet og animationsfilm

Preben Steen Nielsen har netop udgivet børnebogen Tosse-Tino, der handler om den ti-årige Tino der sidder i kørestol. Preben drømmer om at gøre bogen global og om at lave en filmatisering.

Preben Steen Nielsen er et kendt ansigt i Vejle, hvor han blandt andet står bag flere film, to musikervideoer og senest to bøger. Tidligere på året udkom bogen ”Kan den snakke?” der var en selvbiografi om Prebens liv set fra en kørestol.

I sidste uge udkom Prebens anden bog, Tosse Tino, der er en børnebog med ti fortællinger om ti-årige Tino, der lykkes med en masse tossede påfund, selvom han sidder i en kørestol.

Børnebogen er ikke en direkte afspejling af Prebens eget liv i kørestol, men han er alligevel blevet inspireret af flere situationer i sit liv.

”Hvis det var en direkte afspejling, så havde jeg gjort ham tykkere,” fortæller Preben Steen Nielsen inden han fortsætter:

”Der er flere situationer, som er inspireret fra mit eget liv. Det er blandt andet det med lejrskolen, hvor man er nødt til at blive hentet om aftenen, og så går man glip af natteløbet og flagermusjagt. Der er også en situation, Tino bliver presset ud i at skulle køre gennem en sandkasse. Det prøvede jeg også nogle gange, og der lærer man så, at det afhænger af, hvor dybt der er, og hvor meget fart man skal give den,” lyder det fra Preben Steen Nielsen.

Bogen er dog ikke udelukkende skrevet for at skulle give folk et smil på læberne. Det er også for at skabe en større opfattelse og forståelse af, at det ikke er spor farligt at være et barn født med et handicap.

”Jeg blev født i 81, og dengang var der ikke meget faglitteratur og viden omkring at sidde i kørestol. Så min mor indrettede nærmest sit eget socialrådgiverkontor, fordi hun skulle finde ud af, hvad man nu gjorde. Der er kommet mere litteratur, og på internettet kan man også søge hjælp, men det er ikke min opfattelse, at der findes noget i faglitteraturen, som børn kan få glæde af,” siger Preben der tilføjer:

”Man skal efterhånden lede længe efter en folkeskole, hvor der ikke er et barn med et fysisk handicap, og tager man så de usynlige handicaps med, så er der pludselig rigtig mange,”

Her ses Preben med sin helt nye børnebog.

Drømmer om animationsfilm og udlandet

Bogen med Tosse-Tino har Preben ikke lavet, fordi han satser på at blive rig. Det har han tværtimod fordi, at han gerne vil have et eftermæle, der kan inspirere andre.

”Det vigtigste er jo, at alt jeg roder med, får skabt noget i verden, når jeg ikke selv er her mere. Det gør man jo ved at lave en film eller en bog. Så det er vigtigere for mig, at jeg efterlader et aftryk, som kan inspirere nogen, end det er for mig at tjene penge,”

En af de måder han ville kunne skabe efter stort eftermæle, er ved tage Tosse-Tino videre, og det kunne være en animationsfilm eller at globalisere bogen.

”Det ville være en ide at lave en oversættelse, og udgive den i andre lande. Et kapitel om fastelavn blev blandt andet til halloween i stedet, så det passer til udlandet,” fortæller Preben der uddyber:

”Jeg synes det kunne være rigtig fedt. Det afhænger naturligvis af, hvordan den bliver modtaget her, men jeg synes, at den har potentiale til det. Når man kigger på de illustrationer, som Kristian har lavet, så ser de ikke nødvendigvis skandinaviske ud, så den ville godt kunne begå sig i andre lande,”

Hvis bogen skulle komme til udlandet, og blive en succes der, så er det ikke utænkeligt, at det kunne blive til en animationsfilm på sigt.

”Kommer den til udlandet, og klarer den det rigtige godt, hvor den kaster nogle kroner af sig, så motiverer det da også til at lave andre ting. Så kan det være, at jeg kan tage fat i nogle af de filmkontakter jeg har, og få lavet en animationsfilm,” siger Preben og uddyber

”Mange folk har faktisk nævnt det, når de har set de illustrationer, der er i bogen. Kunne man nu få folk til at arbejde med de her karakterer, så er man et godt stykke af vejen,”

Skal det så være en stor animationsfilm eller en serie?

”I bogen er der jo ti historier, og så kunne man jo lave ti minifilm i stedet for en lang animationsfilm. Der er mange muligheder, men det kræver naturligvis en investor, der kan se de samme ideer som mig, og så kræver det også, at forlaget er med på den,” siger Preben.

Skulle faktisk have skrevet en krimi i stedet

Preben Steen Nielsens anden bog blev således en børnebog, men det var langt fra givet, at det var der, verden skulle føre ham hen. I første omgang var han nemlig blevet spurgt, om han ikke kunne skrive en krimi.

Det var Preben så gået i gang med, og han brugte derfor mange timer på at undersøge, hvordan man skriver en rigtig krimi.

”Jeg blev bedt om at skrive en krimi, så jeg begyndte at udvikle de forskellige karakterer og skrive plots. Jeg tror, at jeg nåede at skrive 20 plots, men uanset hvad, så synes jeg altid, at der var skrevet en bedre krimi."

”Efter jeg så havde læst en masse krimi, så kastede jeg mig i stedet ud i et andet projekt. Det var en ungdomsvareulvehistorie, der udspillede sig i Nordjylland. Den ligger der hjemme nu, hvor den næsten er færdig, og forlaget kunne rigtig godt lide den. De synes dog, at karaktererne skulle være teenagere i stedet for 30’erne."

Det var du ikke enig i?

”Nej. Så bliver det ligesom Twilight. Det var for at lave en om folk på min egen alder. Jeg sendte den til 10-12 betalæsere, og det var meget fifty-fifty. De kunne alle godt lide den, men cirka halvdelen var enige i forlaget om, at karaktererne skulle være yngre."

Er den historie så lagt på hylden nu?

”Nej ikke helt. Når jeg bliver mættet af det her børnebogs-pr, så vil jeg lige læse den igen, og måske skrive den helt færdigt. Man skal jo heller ikke udgive noget lort, men hvis folk kan lide den, så fortjener den også at komme ud,” fortæller Preben Steen Nielsen.

Om ungdomsvareulvehistorien bliver til noget, vil tiden vise, men børnebogen Tosse-Tino der udkom den 22. oktober på forlaget DreamLitt, har i sin første uge solgt lidt over 100 eksemplarer. Den kan købes hos Arnold Busck for 179.95 kroner.