Lokalt fitnesscenter starter forløb mod stress: Træning skal være et lovligt frirum

Anja Nielsen oplever ofte stress blandt medlemmerne i fitnesscentret Apollo i Vejle. Foto: Privatfoto

Selv mennesker der på overfladen ser ud til, at de har styr på livet kan være ramt af stress. Det opdagede indehaver Anja Nielsen fra Apollo Fitness i Vejle, når hun talte med medlemmer. Derfor har Apollo nu startet et nyt forløb, hvor stressede vejlensere kan få en hånd, så de kommer videre i livet. 

Træning i fitness centre er fortsat en meget populær motionsform blandt danskerne. Mange finder et helle for arbejdslivets travle dage og hverdagens små skærmydsler, når de løfter jern, træner kondition eller sveder sammen med ligesindede til en af de mange holdtræninger, der udbydes på tværs af landet.

Det billede er ikke anderledes i Apollo Fitness’ lokaler på Horsensvej i Vejle. Her møder man også et bredt udsnit af befolkningen: både unge gymnasieelever, husmødre i deres bedste alder og potentielle strandløver, der allerede arbejder på overarmene forud for strandsæsonen næste år.

Hvad man dog aldrig kan se på overfladen er, om folk tumler med fx stress. Det fortæller indehaver Anja Nielsen om grunden til, at folkene bag centret har taget initiativ til Apollo Charger, som er et seks uger langt forløb, der er skræddersyet direkte til mennesker, der allerede er stressede eller i farezonen for at ryge ud over tærsklen.

“Idéen opstod, fordi jeg oplever at mange af medlemmerne er sygemeldte med stress, men ikke alle selv har ressourcerne til at opsøge den nødvendige hjælp. Det er ofte dem, der har orden i penalhuset, som ender med at vælte med stress, fordi de måske ser det som et nederlag at bede om hjælp,” fortæller Anja Nielsen. 

Krop og sind hænger sammen

Forløbet består bl.a. af træning tre gange om ugen, samtaler med en stress- og lifecoach samt personlig kostvejledning. Det meste spiller nemlig ind, hvis man vil undgå stress - både at have styr på sin vejrtrækning, at få noget sundt at spise og sove godt om natten.

Anja Nielsen forklarer, at deltagerne skal arbejde med alle aspekter af dem selv, da alt jo som bekendt hænger sammen.

“Krop og sind er jo ikke to forskellige dele. De hænger sammen, og derfor arbejder vi målrettet med at styrke begge to på samme tid. Når man er nede kan man ofte ikke mærke sig selv, derfor vil vi skabe et lovligt frirum for deltagerne, hvor de kan få en hånd til at komme ovenpå igen,” siger Anja Nielsen.

Undgå at gå i rødt

De fleste har hørt om stress fra skriverier i medierne eller måske familiemedlemmer, der har været ramt af tilstanden. Færre ved dog præcis, hvor stressen kommer fra og hvad de selv kan gøre. 

“Derfor vil vi gerne lave et hold, hvor man får redskaberne til at undgå at gå i rødt. En stor del af det er, at man skal lære at forstå, hvad der sker, når man bliver stresset. Hvis folk vælter så har man en tendens til, at det altid kan bortforklares med udefrakommende omstændigheder. Den vil vi gerne væk fra og hjælpe folk med at se indad, så de kan genkende mønstrene i fremtiden og undgå at blive stresset igen.” 

Under forløbet vil træning være helt essentielt, fortæller Anja Nielsen. Når man er stresset hjælper det nemlig at røre sig, og så er motion en god mulighed for at skabe sig det frirum, man normalt ikke har, når stressen banker på.

Flere og flere danskere er stressede, derfor vil vi i denne uge undersøge stressens væsen og hvad konsekvenserne af et udbrud kan være. Derudover har vi fået råd og historier fra en række lokale, som vi har spurgt om, hvad de gør for at forebygge at blive stressede eller komme videre i livet efter, de har været ramt. Vi håber, at I vil læse med.