Den finske kunstner Sari Majander er valgt som Grafisk Værksted Vejles tredje residence-kunstner, og hun er allerede ankommet til byen.
Sari Majander blev valgt blandt 23 ansøgere, der repræsenterede 16 nationaliteter. Udvælgelsesjuryen skriver, at hun blev udvalgt på grund af sin professionelle faglighed og kunnen – som en kunstner af tiden, der navigerer i feltet mellem det digitale print og de gamle grafiske trykteknikker, særligt med fokus på træsnit.
”Ansøgerfeltet har været på et meget højt niveau og ansøgningerne har været godt gennemarbejdet med klare mål i forhold til både det kunstneriske indhold og den del vi også prioriterer højt, nemlig vidensdeling,” udtaler koordinator for Grafisk Værksted Vejle, Helle Koch.
Helle Koch har deltaget i udvælgelsesjuryen sammen med repræsentanter fra Vejle Kunstmuseum, Vejle Billedkunstråd og projektleder for AiR Vejle (Artist in Residence Vejle) Britta Egebjerg.
Det digitale og det analoge i et fælles sprog
Sari Majander er allerede ankommet til Vejle. Hun gæster os fra perioden 12. oktober til 12. november, hvor hun vil arbejde på Grafisk Værksted Vejle.
”Jeg arbejder ud fra en langvarig interesse i skønhed, som en metode til at sanse os selv i et stærkt digitalt miljø. Mit ønske er at afdække måder, hvor lokkende, taktile overflader intuitivt kan engagere os i vores potentielle bekymringer om teknologi og digitalisering,” siger Sari Majander og tilføjer:
”For mig er printmaking en relevant metode til at gøre dette, fordi det giver mig mulighed for at kombinere to tidsmæssige forskellige reproduktionsprocesser; det fotografiske digitale billede med den analoge træsnit. Generelt er jeg mere interesseret i at skubbe til en grænse end at arbejde indenfor en” – siger den finske kunstner.”
Under opholdet afholder den finske kunstner Artist Talk på Vejle Kunstmuseum. Det finder sted den 26. oktober klokken 15:30. Her taler hun omkring emnet: Post-Digital Printamaking In Contemporary Fine Ar Practice.
Japansk sponsorstøtte
Sari Majander er uddannet fra University of Brighton i England, her har hun en BA I Fine Art Printmaking, First Class Honours Degree. Hun er nyuddannet fra 2018, men har allerede formået skabe sig et internationalt netværk, og også haft flere udstillinger.
”Ud over fagligheden har det også været udslagsgivende, at Sari målrettet har fokus på international netværksdannelse, åbenhed og vidensdeling. Dét er elementer, der netop danner bund for hele vores arbejde med vores Residency-programmet,” siger projektleder Britta Egebjerg.
Saria Majander bringer ud over sin egen kunst også et japansk papirsponsorat med sig til Vejle. Således donerer den ansete japanske papirfabrik Awagami Paper Factory papir til den interne workzone, som Sari holder for medlemmer af Grafisk Værksted Vejle.
Awagami Paper ønsker efterfølgende at modtage kommentarer omkring papirets kvalitet og muligheder i en intern evaluering, der også vil blive fotografisk dokumenteret. Helle Koch håber at samarbejdet med Awagami Paper kan fortsætte efter den finske kunstneres besøg:
”Det er jo altid interessant og udviklende, at have direkte samarbejdspartnere, der kan udvide vores faglige muligheder – og går man aktivt ind i noget, kan det jo føre nye spændende muligheder med sig,” siger Helle Koch.
Vejle, Danmarks Grafikby nummer 1
Samarbejdet med Vejle Kunstmuseum udgør en vigtig del af det ambitiøse mål: ”Vejle, Danmarks Grafikby nr. 1” som Artist In Residence-programmet er bygget op omkring. Her udgør selve programmet det ene ben. Foreningen Grafisk Værksted det andet, mens Vejle Kunstmuseum, med deres unikke samling af papirarbejder og grafiske værker er det tredje ben.
Efter Sari Majanders ophold skal de sidste års arbejde med Artist In Residence i Vejle nu evalueres og der skal udarbejdes et endeligt koncept for AIR Vejle som en fast og blivende begivenhed.
AIR Vejle er støttet af Vejle Kommunes Billedkunstråd og Den Obelske Familiefond.