En lille gåtur i Vejle skal blive til et stort skridt i en global kamp mod skrald

Lørdag den 15. september er det World Cleanup Day. Et globalt initiativ, hvor mennesker verden over samler skrald, for at gøre kloden grønnere. For første gang er Vejle en del af projektet – og du kan være med.

World Cleanup Day arbejder for en renere fremtid, hvor skrald ikke længere flyder i naturen. I en global samfundsaktion mødes folk verden over den 15. september for at samle skrald op, og sørge for, at det ender rette sted. Aktionen finder sted i 150 lande over. Den starter i New Zealand og slutter først 36 timer senere på Hawaii. Et sted midtvejs slår den ned i Vejle.

For første gang nogensinde bliver Vejle nemlig en del af aktionen. Da Sahra Lykkeberg blev introduceret til initiativet, var hun nemlig solgt.

”Det er en global samfundsbevægelse, hvor vi bliver en del af et større projekt, der sætter fokus på plasticforurening, og at skrald skal havne det rette sted. Vi kan ikke bare overlade det til naturen,” siger hun.

I starten af august oprettede hun derfor en meningsmåling på Facebook Vejle, hvor hun spurgte folk om de kunne have interesse i projektet. Responsen var overvældende, der var over 100 der meldte deres opbakning. Derudover kom hun også i kontakt med Belinda Ballegaard og Steen Mølkjær fra JCI Vejle, som er et netværk for unge mennesker, der tager ansvar for sig selv og samfundet. De tilbød at slå pjalterne sammen, da de selv havde tanker om at lave et lignende arrangement.

Fokus på Nørreskoven og Uhre Skov i første omgang

Trioen har sidenhen arbejdet på at skabe et spændende og meningsfyldt program for dagen. Endnu er programmet ikke helt klart, men som udgangspunkt er planen, at folk mødes på Nørretorv, hvor de får udleveret opsamlingsgrej og handsker. Derefter går turen til Nørreskoven og Uhre Skov, hvor der skal samles skrald. Siden mødes man ved opsamlingssteder, hvor nogle biler vil stå klar til at tage imod det opsamlede skrald.

”Vi har kun tre uger til, at få styr på det hele, men vi er sjovt, lille, initiativrigt team, så det skal nok blive godt,” lover Sahra Lykkeberg.

Verden over bliver der samlet skrald ind den 15. september. Her er det en strand i Venezuela, som bliver renset i 2011. Foto: Shutterstock.

Sahra Lykkeberg understreger i øvrigt, at arrangørerne på ingen måde er ude på at konkurrere med de kommunale affaldsindsamlinger eller andre lignende initiativer.

”Vi støtter jo alle det samme formål. Jeg ved også, at både Grønt Forum og RunnersDK laver nogle initiativer, men det er jo bare fedt, at vi er flere, der prøver at løse problematikken. Hvis folk har lyst til at mødes at gå en tur, hvor vi samler skrald op på vejen, møder de bare op. Det jeg håber på er, at vi kan skabe noget opmærksomhed og udbrede kendskabet til World Cleanup Day. Hvis vi alle begyndte at samle skrald op på vores vej, i stedet for at tænke, at det er andres skrald eller, at det er kommunens ansvar, kunne vi nå langt med en lille form for hverdagsaktivisme,” siger hun.

Startede i Estland for 10 år siden

World Cleanup Day startede for 10 år siden I Estland, hvor 4 procent af befolkningen troppede op for at rydde landet for skrald. Det inspirerede folk i andre lande, og siden spredte initiativet sig hastigt, så det nu finder sted over det meste af kloden.

I Danmark har det hidtil været organisationen Plastic Change, som har stået for den danske deltagelse, men nu byder Sahra Lykkeberg, Belinda Ballegaard og Steen Mølkjær og ikke mindst Vejle altså også ind.

Vejle er et naturskønt område. De fleste af os nyder godt af at have naturen tæt på. Og selvom der er mange andre steder i Verden, hvor situationen med skrald og forurening er langt værre, synes Sahra Lykkeberg, at det er vigtigt at få sat fokus på problemet.

”Der er helt sikkert nogen, der vil spørge: Hvad hjælper én dag i det store billede? Men faktum er bare, at det kan rykke noget på verdensplan,” siger hun.

Som sagt finder initiativet sted lørdag den 15. september i tidsrummet fra 10 til 13.

Du kan tilmelde dig, få mere information og følge med i tilføjelser og ændringer til programmet i begivenheden på Facebook her.