Skal Vejles natur være en del af Danmarks nye naturkanon?

Ikke mindst Vejle Ådal, som omkranser Vejle, er helt unik. Det er dog langt fra den eneste skønne natur her i området. Foto: Niels Henrik Bøggild Nielsen

Fra i dag, onsdag den 22. august, er det muligt at nominere natur, der skal være en del af Danmarks nye Naturkanon. Her på Vejle24 vil vi gerne slå et slag for, at noget af den skønne natur rundt om Vejle bliver en del af kanonen.

Hvor findes de 15 skønneste naturområder i Danmark? Det har Miljø- og Fødevareministeriet sat sig for at finde ud af – og i den forbindelse opfordrer de alle til at byde ind. Her på redaktionen vil vi gerne viderebringe opfordringen, og i samme ombæring opfordre til, at man nominerer noget af den dejlige natur her fra området.

Fra i dag åbnes der nemlig op for, at alle kan komme med forslag til, hvilke steder, der skal være med i den nye naturkanon. I den forbindelse virker det helt oplagt, at vi vejlensere får sat yderligere fokus på den skønne natur, som omkranser vores by. Om det så er fjorden, skovene eller ådalene.

Aldrig langt fra en naturoplevelse

Ministeriets mål er at lave en naturkanon, som skal indeholde og fremhæve de 15 skønneste naturperler i Danmark. På den måde placerer den sig i kølvandet på den kulturkanon, som blev fremlagt i 2016, som forsøger at fremhæve markante eksempler på dansk kulturarv.

”Jeg elsker selv at opholde mig i naturen, og jeg tror, at alle danskere har gode minder fra en særlig bakketop, en hemmelig lysning i skoven eller stranden, de længes efter hver vinter. Med den nye naturkanon vil vi vise, at man aldrig er langt fra en naturoplevelse i Danmark. Jeg håber, at vi får masser af gode forslag, og så glæder jeg mig, til vi kan afsløre den nye naturkanon senere på året,” siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Skal fordeles over hele landet

For at et sted kan nomineres, skal det have en smuk natur og biologisk, geologisk eller landskabelig værdi. Og så har det en betydning, hvor i landet naturen befinder sig, understreger Det Konservative Folkepartis miljøordfører Mette Abildgaard: 

”Naturkanonen handler om dig, og om hvilke steder i Danmark, der giver dig en god naturoplevelse. Uanset hvor vi er i Danmark, skal vi for eksempel på en familietur nemt kunne besøge et sted i naturkanonen. Derfor vil vi også sikre, at stederne bliver ligeligt fordelt på alle landets regioner,” siger Mette Abildgaard.

Det bør dog på ingen måde forhindre nogen i, at foreslå noget af naturen her ved Vejle. Før man giver sig i kast med at nominere, skal man dog lige notere sig kriterierne, som i hvert fald betyder, at man ikke blot kan nominere sin egen baghave – hvor skøn den ellers måtte være.

  • Den enkelte lokalitet skal have en smuk natur og noget særligt, der er værd at besøge.
  • Lokaliteten skal have en væsentlig biologisk, geologisk eller landskabelig værdi.
  • Der skal være offentlig adgang til hele lokaliteten eller til væsentlige steder inden for den.
  • Der skal være mindst én specifik geografisk lokalitet som nemt kan formidles og være en naturlig indgang for dem, der vil besøge naturområdet.

Kan vinde en ballontur for 12

Rent faktisk udkom der allerede tilbage i 2009 en naturkanon, som indeholdt 216 særligt udvalgte danske naturområder, planter, dyr og mere. Dengang var Vejle Ådal blandt den udvalgte natur.

Hvad der præcis har fået Miljø- og Fødevareministeriet til at ville lave en ny naturkanon, står ikke helt klart. Faktum er dog i hvert fald, at nåleøjet denne gang er noget mindre, da der som sagt kun bliver 15 udvalgte steder rundt om i hele Kongeriget.

Den nye naturkanon forventes at være klar i slutningen af året. Det er muligt at komme med forslag fra i dag og til den 23. september.

Hvis man kommer med et forslag til den nye kanon, deltager man samtidig i konkurrencen om en ballontur for sig selv og 11 venner. Ministeriet lover, at man næsten selv kan få lov at beslutte, hvor flyvningen skal foregå.

Du kan nominere, og læse mere om den nye naturkanon på hjemmesiden her.