Denne specielle bolig i Bredballe vandt Borgernes Arkitekturpris

Ved ankomst fra Stejlbjergvej er kun øverste etage af boligen synlig og fremstår meget diskret. Herunder åbner boligen sig med tre forskudte og vinklede etager ned over den stejle grund mod syd-vest. Foto: Vejle Kommune

I eftermiddags blev det afgjort, at en nybygget og ganske særlig tre etagers-villa på en særdeles stejl grund i Bredballe får Borgernes Arkitekturpris. Det er det aarhusianske arkitektfirma Prisme Arkitekter, som har tegnet huset.

Syv ganske forskellige byggerier var nomineret til årets udgave af Borgernes Arkitekturpris, som hædrer årets bedste arkitektoniske tilføjelser i Vejle Kommune. Da stemmerne blev talt op, stod det klart, at det var boligen på Stejlbjergvej 19 i Bredballe, som løb af med prisen.

Lars Christensen, som ejer det aarhusianske arkitektfirma Prisme Arkitektfirma, der har tegnet villaen, var selv til stede i Vejles Gamle Teater i dag for at modtage prisen.

Han fortæller, at familien som bor i boligen, havde købt grunden, men selvom de selv havde erfaring med to tidligere husbyggerier, kunne de ikke finde ud af, hvordan de skulle greje den udfordrende grund med et fald på hele 16 højdemeter. Gennem en arbejdskollega i Lego, hvor begge de to voksne medlemmer af familien arbejder, fik de derfor anbefalet at tage kontakt til Lars Christensen og hans arkitektfirma.

”Problemet er, at der er et 16 meter fald på grunden, og at der er et meget lille byggefelt på en meget stor grund. Grundtanken var, at man prøvede at arbejde huset ind i den skrænt, der ligger der, mens de tre etager drejer sig alt efter udsigten. Inspirationen kommer fra en serpentiner, som kører ned ad skrænten. Det gør lidt atypisk i forhold til et traditionelt hus,” siger han, og tilføjer, at de allerførste skitser minder utrolig meget om det endelige resultat.

Den øverste etage er fælles opholdsdel med køkken og stue. Den mellemste etage er de voksnes, og familiens to børn har den nederste etage. Hver enkel etage har sin egen altan. Foto: Vejle Kommune

Besværlig byggeproces

Den stejle grund og det atypiske hus har gjort selve byggeprocessen en smule besværlig, fortæller Lars Christensen:

”Jeg mødte tømreren i dag. Han rystede lidt på hovedet, og sagde ’ikke et mere af dem der.”

Lars Christensen forklarer, at man startede med at støbe en betonvæg, og at man ud fra den har bygget resten af huset. En ikke helt normal byggeproces. I løbet af byggefasen har det utraditionelle husbyggeri da også skabt opmærksomhed i nabolaget.

”Folk har undret sig lidt, da det var en byggeplads, men efter at huset står færdigt og alle materialerne er kommet på, så falder det ind sammen med det eksisterende byggeri derude,” siger Lars Christensen.

Vandt hele to priser

At den utraditionelle villa i dag vandt Borgernes Arkitekturpris, glæder Lars Christensen.

”Det er da stort! Især med Borgernes Pris,” siger han og tilføjer:

”Konkurrencen er hård, og man skal være både dygtig og heldig. Vi havde da troet lidt på det, men det er stort at få to priser med samme projekt. Jeg kunne også mærke på bygherrerne, at de var rørte.”

Den anden pris, som Lars Christensen nævner, er Vejle-prisen, som kommunen hvert år uddeler til særlig smukt nybyggeri og arkitektonisk nytænkning, og som boligen i Bredballe altså også løb af med. Det har Prisme Arkitekter faktisk gjort én gang før, da de for mere end ti år siden ombyggede den gamle TH. Wittrups Klædefabrik i Grejsdalen til boliger.

I år delte de prisen med det vejlensiske arkitektfirma Ravn Arkitektur, som har tegnet Gårdhavehusene, 50 nybyggede rækkehuse på Frydenlund i Tirsbæk Bakker.

Gårdhavehusene er navnet for de 50 rækkehuse, som udgør første etape af den helt nye bydel Tirsbæk Bakker. De har et enkelt udtryk med små, spændende detaljer i murværket og er tilpasset den storslåede natur i området. Foto: Ravn Arkitektur

”Vi er glade for at vinde på hjemmebane, og for at der er så højt et ambitionsniveau for arkitekturen i Vejle Kommune,” siger arkitekt Mathilde Gludsted, som repræsenterede Ravn Arkitektur ved prisuddelingen.

Læs også

Tre teams skal udvikle Vejles nye grønne bydel på en bund af skrot