Ældgamle tændstikæsker fra Vejle

Screenshot fra phillumeny.dk

En mand fra Lemvig har igennem flere år samlet på gamle tændstikæsker. I hans samling er der mange æsker fra Vejle med reklamer for lokale beverdinger og butikker.

Der var engang, hvor enhver med respekt for sig selv havde tændstikker i lommen. Om ikke for at tænde sin egen tobak, så for at hjælpe de respektløse, som ikke selv havde stikker på sig.

Det var længe før lighteren i engangsmodel blev allemandseje, og lang tid før der kom rygeforbud – endda udendørs som på Vejle Stadion.

I dag pryder Tordenskjolds fjæs de fleste tændstikæsker, men dengang æskerne var mere udbredte, var der en langt større variation. Da æskerne var allemandseje, var det et oplagt udstillingsvindue for erhvervsdrivende, som ønskede at reklamere.

Inkarneret samler

Flemming Henningsen fra Lemvig har i mange år samlet på tændstikæsker, og har fået samlet sig en imponerende samling æsker fra det meste af verden. Således også fra Vejle.

På Flemming Henningsens hjemmeside, har han lagt billeder op af sine mange tændstikæsker, og her kan man se de vejlensiske æsker fra den svundne tid, hvor der kun var seks cifre i telefonnumrene.

Blandt etiketterne findes der blandt andet en reklame for hedengangne steder som Club 41 øl- og vinstue i Staldgårdsgade og Flamingo pub-bar-dancing i Vesterbrogade – men også steder, som har overlevet tidernes skiften. Såsom Disqotheque Tartan på Dæmningen og Restaurant Orienten på Koldingvej.

Flemming Henningsen fortæller til Vejle24, at de vejlensiske æsker på hjemmesiden kun er et udpluk af hans store samling, og han lover, at der vil komme endnu flere æsker fra Vejle op på siden, så snart han får dem scannet ind.

Du kan se Flemming Henningsens samling af ældgamle vejlensiske tændstikæsker her.