Oliver Lundgaard er et eksempel for andre unge - Yngste ligatræner i DBU Jylland

I en alder af blot 18 år, er Oliver Lundgaard blevet U14-Liga1 pigetræner i Vejle Boldklub. Han er således den yngste ligatræner under DBU Jylland, og samtidig et eksempel for mange andre unge.

Den 16. juni 2018 kunne Oliver Lundgaard sætte sine kragetær på et stykke papir, der gjorde ham til den yngste ligatræner i DBU Jylland. Den blot 18-årige vejlenser skal stå i spidsen for Vejle Boldklubs U14-Liga1 piger, samtidig med, at han også står bag et helt nyt koncept, VB Girls, som er et tiltag til unge piger, der gerne vil blive dygtigere til de ting, som klubberne ikke har så meget tid til at hjælpe med.

Torsdag eftermiddag fik Vejle24 besøg af det unge multitalent, der var på vej hjem efter onsdagens koncerter på Skanderborg Festival. Oliver Lundgaard lignede dog ikke en mand, der havde været på festival, og han var som altid sprængfyldt med energi og klar til at tale om den passion, han brænder for.

Jeg vil bevise dem, at de tog det rette valg

Skibet-drengen havde på forhånd fået at vide, at han nok var blandt en af de yngste trænere på det niveau, men det var først da Vejle24 havde talt med DBU, at han fik bekræftet, at han faktisk er den yngste ligatræner i DBU Jylland. Stoltheden var ikke til at tage fejl af.

”Det er da helt vildt fedt, og det giver mig et ekstra skulderklap, at folk viser den tillid og tro på mine evner trods min alder,” lyder det fra en pavestolt Oliver Lundgaard, der har lyst til at skrive historie.

”Nu har jeg skrevet historie i Skibet, og så er det også fedt, at kunne skrive lidt historie i VB. Jeg ser frem til at skulle bevise dem, at de tog det rette valg i mig,”

Oliver Lundgaard startede d. 1. juli og har allerede sikret klubben det første metal. Hans piger vandt nemlig bronze ved Vildbjerg Cup med en målscorer på 26-2, selvom den unge træner blot havde stået i spidsen for dem i to træninger.

”Du kommer fra Ballerup, hvordan hulen har du hørt om det?”

Her underskriver Oliver Lundgaard kontrakten, der løber i 2 år med Vejle Boldklub.

Det er ikke blot et tilfælde, at Oliver Lundgaard i så ung en alder skal stå i spidsen for et ligahold, for han har nemlig et gåpåmod og en arbejdsiver, som de fleste mennesker kun kan være misundelige på.

Sidste år stiftede han den første fodboldskole i Skibets historie, som blev en kæmpe succes. Han gentog derefter successen året efter, men der skulle naturligvis bygges på. Det betød storskærms-arrangement, foredrag og en ny målmandscamp.

”Vi har opnået meget mere i år. Bl.a. med storskærm til Danmarks kvartfinale ved VM mod Kroatien, hvor der mødte 300 mennesker op. Vi havde den tidligere professionelle fodboldspiller, Kim Boye, der holdt foredrag, og så havde vi en målmandscamp, hvor træneren, Andreas Jungdal, ugen inden blev udtaget til det danske U17-landshold. Så det var en kæmpe succes,”

De mange frivillige timer som Oliver Lundgaard bruger på at glæde andre, er ikke gået uset hen. I april måned ved det årlige sportsgalla i Vejle, blev Oliver Lundgaard nemlig hyldet, da han vandt prisen for årets unge leder i Vejle kommune.

I første omgang var det blot en sjov oplevelse for den unge vejlenser, men han ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, hvor meget opmærksomhed, det rent faktisk ville give ham.

”Jeg møder faktisk nogle gange folk på gaden, der spørger, om det ikke var mig der vandt den pris, men det vildeste er, at fodboldtrænere fra andre byer, har hørt om det. Der kom en træner hen og sagde tillykke med prisen, og min eneste kommentar var ’Hvordan hulen ved du det, du kommer fra Ballerup’, så det er virkelig fedt,” udtaler Oliver Lundgaard der fortæller, at anerkendelsen giver det ekstra brændstof, der er brug for

”Det giver mig et ekstra scoop. Det holder mig i gang, og det giver lige den sidste energi til at fortsætte,”

Kører du aldrig træt i det?

”Det tror jeg ikke, jeg sætter aldrig flere ting i gang, end jeg kan magte,”

Viceborgmesteren er stolt

Vejles Viceborgmester, Dan Arnløv Jørgensen, var selv til stede ved Sportsgallaet, lige så vel, som han var med til at åbne Skibet Fodboldskole 2018. Han har derfor flere gange mødt Oliver Lundgaard, som Vejle Kommune kan være overordentligt stolte af.

”I en tid hvor flere og flere zapper rundt mellem aktiviteter, skiller Olivers dedikation og vedholdenhed sig særligt ud. Han er en af kommunens større frivillige ledertalenter, faktisk har han allerede ydet så meget, at han for længst er ude over det stadie at blive kaldt talent. Oliver er en fremragende frivillig leder, som jeg er stolt af at have i det frivillige landskab i Vejle Kommune,” lyder det fra Vejles Viceborgmester, Dan Arnløv Jørgensen

Herunder kan du se, hvordan det så ud, under åbningen af Skibet Fodboldskole 2018, da viceborgmesteren stod på mål i en straffesparkskonkurrence.

Det var ikke nogen let beslutning

Da Oliver fyldte 13 år, begyndte han sit første job som fodboldtræner. Det var for et pigehold i Skibet, og den årgang har han haft lige indtil nu. Tilbuddet fra Vejle Boldklub var rigtig godt, men det var ikke nogen let beslutning at skulle forlade de piger, som han har trænet de sidste fem år.

Det var en rigtig svær beslutning. På den ene side så var det en fantastisk mulighed hos VB, som jeg faktisk ikke kunne sige nej til, men samtidig betød det også, at jeg skulle stoppe med at træne de piger, som jeg har haft under mig de sidste fem år. Jeg var egentlig hurtigt klar over, hvad jeg ville, men beslutningen var rigtig svær,” fortæller Oliver Lundgaard, der vægtede et mere professionelt bagland højere.

”Man er nød til at tage chancen når den kommer. Det var et fedt tilbud. Pigerne havde vundet deres liga sidste år, og de deltog ved Jysk Meterskab, så det er en flok piger, der virkelig gerne vil det.  Samtidig er det en rigtig god mulighed for mig, for at finde ud af, hvor langt jeg kan komme indenfor trænergerningen,”

Ambitionerne rækker langt for den unge fodboldtræner, men det er alligevel ikke Premier League eller det danske landshold, som han drømmer om at stå i spidsen for, det er derimod et par hylder længere nede.

”På sigt vil jeg gerne prøve mig af på højt niveau, og samtidig være med til at udvikle spillere. Det kan være i 3F ligaen hos kvinder, eller måske 1-2. division hos mænd. Skal vi se mere kortsigtet på det, så kunne det være fedt at stå i spidsen for et U18 kvindehold på højeste niveau,” lyder det fra den ambitiøse vejlenser.

Jeg kommer aldrig til at stå og råbe af dem

I en ung alder var Oliver Lundgaard ikke specielt interesseret i fodbold, men det ændrede sig, da en kammerat lokkede ham med til en enkelt træning. Her blev han taget så godt i mod af trænerne, at det virkelig fik tændt en gnist i ham.

Netop den modtagelse og velkomst han fik dengang, har været med til at forme den måde, som Oliver Lundgaard selv er fodboldtræner på. Der skal være plads til alle, og han ønsker at give sine spillere en god oplevelse hver gang.

”Det er rigtig vigtigt at spillerne føler sig trykke, når de starter i en ny klub. Man skal føle sig velkommen. Det nytter ikke noget, at træneren står og skælder ud, og siger ’Hvad laver du her’, så kommer man ikke igen”,

”Det handler om at give et godt førstehåndsindtryk, så de tænker, ’Ham træneren var sød i dag’ i stedet for, at de kommer grædende hjem til mor og siger ’Jeg skal ikke gå til fodbold’ det duer jo ikke.

Så man komme ikke til at se dig råbe af dine spillere?

Nej. Man må lige slå koldt vand i blodet og tænke på, at det også bare er fodbold vi spiller,”

Man er nødt til at have hjertet med i det

Oliver Lundgaard under sin første kamp som U14 Liga1 pigetræner i Vejle Boldklub. Foto: JJ Foto Vejle

I løbet af interviewet med Oliver, har undertegnede flere gange siddet med munden på vid gab. Ikke kun i begejstring over de mange flotte ting, som Oliver har opnået, men i forbløffelse over, hvordan en ung mand på blot 18 år, kan få en så hektisk hverdag til at hænge sammen.

Oliver starter nemlig på 2.G på Rosborg efter sommerferien, han er tjener & nattevagt på Haraldsskær Hotel i Skibet. Han har del i virksomheden Fodboldfokus.dk, og så spiller han selv U19- og serie 3 i Vejle Boldklub.

Overstående ville allerede være mere end nok at gabe over, for en gennemsnitlig person på 18 år, men Oliver er slet ikke færdig. Han har jo også sit cheftræner job som U14-Liga1 træner, han står for det nye initiativ, VB Girls, og så var der vist også noget med en fodboldskole i Skibet, som han også står bag.

Foruden alt dette, er der også plads til at hygge sig med sine venner og familie, og det får mig hen til interviewets sidste spørgsmål.

Hvordan får du tid til det hele?

”Skjulte tricks. Haha, ej, det er svært at sætte ord på. Man kan måske bruge citatet, den der vil mest, når mest?” lyder det var Oliver Lundgaard der slutteligt kommer med et råd til andre, der vil have succes ligesom ham.

”Tro 100 % på dit projekt, og gør det med hjertet,”

Oliver Lundgaards pigehold spillede deres første ligakamp lørdag formiddag, hvor de mødte HEI/VSK Aarhus. Resultatet af denne kamp blev 1-1.