I weekenden vinder Nikolai de jyske mesterskaber: Men blikket er rettet mod OL

Nikolai træner stort set hver dag. Derudover passer han gymnasiet, og har et job hos PA Andersen ved DTC hver fredag, lørdag og søndag – og så skal han også have tid til sin kæreste. ”Heldigvis accepterer hun det, når hun spørger, hvornår jeg har fri – og jeg så har aldrig har det,” siger han grinende.

Nikolai Terteryan fra BK Wedala er en af de største forhåndsfavoritter ved weekendens jyske boksemesterskaber i Rosborg Hallen. Faktisk er der formentlig størst chance for at han ikke får sin guldmedalje, hvis modstanderne trækker sig. Det gjorde de sidste år.

Fredag og lørdag vil Rosborg Hallen fyldes med mere end 2000 tilskuere, som vil overvære de jyske mesterskaber i boksning. Hovedattraktionen er velsagtens Mikkel Kessler, som holder foredrag lørdag, men folk kommer også for at se de bedste jyske og fynske boksere – og de største talenter. Blandt de sidste finder man Nikolai Terteryan.

Nikolai Terteryan er blot 17 år gammel, og går i 2. G på Rosborg Gymnasium, men alene hans udstråling viser, at han ikke er en almindelig student. Ryggen er rank, blikket er fast, og der er ikke mange overflødelige kilo på hans krop. En smule er der dog, da han bokser i U19-letweltervægtklassen, og derfor maksimalt må veje 64 kilo, selvom han normalt vejer i underkanten af 70. Allerede da jeg talte med ham i går var han dog tæt på – og eftersom vi mødtes i gårsdagens spisefrikvarter hjalp det også på det.

Muligt at se håndbold-semifinalen først

Senere i dag er der indvejning til mesterkaberne, hvorefter dørene åbnes for tilskuere klokken 17. Det er en time tidligere end planlagt, fordi Danmark spiller semifinale mod Frankrig i håndbold, hvilket kan følges på dén storskærm, som stilles op i Rosborg Hallen. Tilskuerne kan derfor varme op med håndbold, før det bliver tid til boksningen, som starter klokken 19.

Programmet for de Jyske Mesterskaber

Mesterskaberne afholdes 25. og 26. januar 2019 i Rosborghallen, Vestre Engvej 61, 7100 Vejle.

Fredag d. 25. januar 2019
17:00 Dørene åbnes
17:30 Danmark - Frankrig VM-semifinale i håndbold på storskærm
19:00 Semifinaler i U19 og Elite starter
22:00 – 24:00 Musik med DJ og åben bar i Hal 1

Lørdag d. 26. januar 2019
12:00 Dørene åbnes
13:00 – 15:00 U15 og U17 finaler
15:00 – 16:15 Foredrag med Mikkel Kessler
16:15 – 17:00 Autograf- og fotoseance med Mikkel Kessler
19:00: Finaler i U19 og Elite

Om Nikolai Terteryan allerede skal bokse i aften, er endnu ikke sikkert. Der er nemlig kun to udfordrere til titlen i hans vægtklasse. Sidste år ønskede slet ingen at stille op imod ham – derfor blev han ikke jysk mester, da det kræver udfordrere, og formentlig er den største chance for at han ikke vinder guld i år, at de øvrige to boksere i hans vægtklasse ikke møder op.

Selvfølgelig vinder jeg

”Møder de op?” spørger Nikolai henvendende til Lars Kristensen, som også er til stede i hallen. Han er næstformand i BK Wedala, og stævneansvarlig for JM (De Jyske Mesterskaber), og har derfor brugt de sidste 3 måneder med at knokle på alt få alt i stand.

”Ja,” forsikrer Lars Kristensen. ”Det regner jeg bestemt med.”

Nikolai Terteryan går på Team Danmark-linjen på Rosborg, hvilket gør at han kan vælge at bruge fire år i stedet for de normale tre. Han planlægger dog kun at bruge de tre, men det handler også lidt om, hvor hurtigt hans boksekarriere tager fart. ”Skolen kommer først, fordi det har jeg altid fået at vide hjemmefra,” siger han, før han selv bryder ud i et grin, da han hører hvordan det lyder.” Når han er færdig med gymnasiet, planlægger han at søge ind på Politiskolen.

Er du helt sikker på at vinde? spørger jeg Nikolai Terteryan.

”Der er selvfølgelig altid en mulighed for at tabe. Alle de gode ønsker ikke at tabe til JM og til DM,” siger han, før han bliver afbrudt af Lars Kristensen:

”Sig det nu bare som det er. Alle de bedste boksere hader JM, fordi de har alt at tabe og unionen forventer at de vinder, og helst slår modstanderne ud.”

”Ja, jeg vinder selvfølgelig!” slår Nikolai fast efter den lille opfordring.

På trods af han har alt at tabe, er det dog ikke svært at sætte sig op til mesterskaberne.

”Det hjælper meget at jeg bokser på hjemmebane. Der er venner og familie, og mange jeg kender. Opbakningen har stor betydning,” siger han.

Lars Kristensen regner med at der tilsammen mødes minimum 2000 tilskuere op til weekendens to stævnedage. Der er plads til 1000 i selve hallen, men i den tilstødende mindre hal bliver der sat barer og en storskærm op, så der burde ikke være risiko for at gå forgæves. Det kan dog anbefales at købe sin billet på forhånd, hvilket kan gøres her.

Kan ikke stille op mod de voksne

At Nikolai Terteryan er næsten sikker på at vinde, handler både om at han er et kæmpe talent, men også om at han ikke må stille op i de voksnes rækker ved mesterskaber, før han til næste år fylder 18. Der vil udfordringen helt sikkert være større, selvom han stadig vil være storfavorit.

Ved et stævne med de bedste skandinaviske senior-boksere for nyligt fik han dispensation, og tævede dem alle – inklusive den norske mester.

Stævneansvarlig Lars Kristensen fortæller, at der i boksningens storhedstid var over 10.000 tilskuere til De Jyske Mesterskaber i Aarhus, men i 2017, sidste gang mesterskaberne blev afholdt i Aarhus, var der blot 250 til stede. Sidste år i Vejle mødte 1500 op – og i år forventer Lars Kristensen, at der minimum dukker 2000 op. Det vil også betyde at klubben sikrer sig et mindre overskud.

Teknisk god og dedikeret

Hvem er han så dette unge stortalent?

Selv beskriver Nikolai Terteryan sig selv som omsorgsfuld, lyttende, dedikeret og glad for udfordringer, og som bokser fremhæver han sine tekniske evner, og at han har ”gode øjne.”

Det skal du lige forklare.

”Jeg er god til at se, hvad modstanderen gerne vil gøre. I hele første runde analyserer jeg gerne min modstander. Hvad gør han, når jeg jabber med venstre og så videre. I anden runde begynder jeg så at tæske igennem.”

Derudover er det også en fordel at Nikolai er venstrehåndet, hvilket ofte gør det sværere for modstanderen at forberede sig på hans stil.

En ægte boksefamilie

Nikolai Terteryan er ud af en rigtig bokse-familie. Som hans navn antyder har han armenske aner, og hans far var flere gange sovjetisk mester, og vandt bronze ved både VM og EM. Da han stillede op til EM i Vejle i 1996 besluttede han sig dog for at hoppe fra, for at sikre sin familie en bedre fremtid i Danmark.

En håndfuld år senere kom Nikolai Terteryan til verden sammen med sin tvillingebror Sebastian. Han er forøvrigt et lige så stort boksetalent, men på grund af en skade kan han ikke stille op til mesterskabet i weekenden. Tvillingebrødrenes to storebrødre er også dygtige boksere. Faktisk var alle fire brødre for nogle år siden danske mestre – på samme tid!

Nikolai er bevidst om, hvor hurtigt boksekarrieren kan stoppe. ”Bare se min brormand, som brækkede sin hånd, og har siddet ude lige siden.” At en skade han slutte en lovende karriere, kan Lars Kristensen tale med om. Efter flere mesterskader, satte en slem håndskade en stopper for hans fremtidige boksekarriere som bare 20-årig.

Allerede som helt lille baby kom Nicolai nede i BK Wedala, men ham og hans bror fik først lov til at bokse, da de blev teenagere. Siden tog det fart, og brødrene skiftede klub. Først til Horsens, siden til Aarhus, men nu er de tilbage i BK Wedala hvor det hele startede.

De seneste år har BK Wedala fået en stor medlemstilslutning, og der i dag flere landsholdsboksere i klubben, som sikrer hinanden god sparring. Det har især taget fart efter at klubben sikrede sig afholdelsen af de Jyske Mesterskaber, som tidligere ellers er blevet afholdt i Aarhus. I år er andet år i streg at mesterskaberne finder sted i Vejle, og det samme bliver de næste år.

Drømmer om OL

Årets største mål for Nikolai Terteryan er EM og VM senere på året. Her er han allerede udtaget, og her kommer han til at møde langt større udfordringer end til weekendens stævne, men målet er at blive europamester. På mange måder er de Jyske Mesterskaber mest af alt et bump på vejen mod dette mål, men alligevel er han ikke kæphøj på forhånd.

”Jeg vil gerne vinde overbevisende, og jeg kommer i hvert fald ikke til at lege rundt,” siger han og tilføjer: ”Og jeg er altid lige nervøs hver gang, ligegyldigt hvilken kamp jeg bokser.”

Hvordan håndterer du så din nervøsitet?

”Jeg gennemgår de samme træningsrutiner, og så tænker jeg på, hvad jeg allerede har opnået, hvad jeg har været igennem, og så bliver jeg mere og mere selvsikker,” forklarer han.

Nikolais helt store drøm for fremtiden er OL. På den måde adskiller han – og i øvrigt også hans tvillingebror – sig fra mange andre store boksetalenter, som i langt større grad drømmer om en professionel karriere.

”Det er deres valg, men det er ikke noget jeg tænker på. Jeg har allerede fået et par tilbud, men mit mål er som minimum at kvalificere mig til OL. Det vil selvfølgelig være fedt med 2020, men det er nok mest realistisk i 2024.”

Før drømmen om de Olympiske Lege kan indfries, er der mange modstandere som skal nedkæmpes. De to første for deres sag for i weekenden. Det er i hvert fald en trimmet og selvsikker Vejle-bokser som stiller op til stævnet.