Ny ekstremsport: Jyske Mesterskaber i Smut på lørdag

Lørdag er der Jysk Mesterskaber i Smut, og det er en konkurrence som alle kan deltage i. Vi har talt med arrangøren Nikolaj "Smutnik" Schiøtz, som fortæller lidt om den mangfoldige konkurrence.

På lørdag begynder Vild med Vand 2018 i Vejle, og under den store vandfest, lægges der ud med et mesterskab af de helt store. Der bliver nemlig afholdt Jysk Mesterskaber i Smut 2018, og det er en konkurrence, hvor alle kan være med.

Vejle24 har taget kontakt til arrangøren af mesterskaberne, Nikolaj Schiøtz, der også går under navnet “Smutnik” for at få en kommentar på, hvad man kan forvente sig af det store mesterskab, der løber af stablen lørdag d. 25. august.

“De jyske smutmesterskaber er en konkurrence med et fokus på at smutte med sten i vandet. Det er heldigvis meget simpelt at kaste en sten ud i vandet, så det er et mesterskab for alle,” lyder det fra Nikolaj Schiøtz der fortæller, at størrelse eller etnicitet ikke spiller nogen rolle i smut

“Alle kan være med. Det er lige meget om man er gravid, tynd eller tyk, eller om man er rød, brun, sort, hvid eller gul. Det er meget vigtigt for smutmesterskabernes eksistens, at det er mangfoldigt,” lyder det fra Smutnik.

Smut er en ekstremsport

Da undertegnede blev opmærksom på de jyske mesterskaber i smut, var jeg i tvivl om, hvorvidt det var en seriøs konkurrence, eller om det blot var for sjov. Derfor var det en nærliggende tanke, at andre vejlensere kunne have tænkt det samme.

Jeg spurgte derfor Nikolaj Schiøtz om, hvorvidt konkurrencen blot er en sjov gimmick, eller om det rent faktisk er professionelt.

“Altså vi har jo ikke set et Redbull-sponsorat af en smutter endnu, men det er et spørgsmål om tid. Smut er jo en ekstremsport,” lyder det med et stort grin fra Nikolaj Schiøtz, inden han bliver seriøs.

“Ej. Det er faktisk det stik modsatte. Det er rigtig sjovt at lege, det ved man, fra da man var barn. Men det var også sjovest at lege, når det var alvor,” fortæller Nikolaj Schiøtz, der dermed bekræfter, at det er en seriøs konkurrence.

 

Det er gørelsen og ikke størrelsen

Den evindelige diskussioner om størrelse og gørelse, har aldrig fået sin egentlige vinder, men når det gælder smut, så betyder størrelsen ikke nødvendigvis det helt store.

“Der er selvfølgelig noget om, at hvis man er en stor stærk mand, så kan man kaste en sten længere end hvis man er en kvinde på 50kg. Men samtidig er der også mange børn, kvinde og små mænd, der har lykkedes at lave langt flere smut, uden den helt store kraft,” udtaler Nikolaj Schiøtz, der blandt andet kan berette om, at det var en forholdsvis lille atletisk mand, der vandt de københavnske smutmesterskaber sidste år.

Vinderen af den konkurrence formåede at lave hele 27 smut, og det kan meget vel være omkring de samme antal man skal lave, hvis man skal vinde de jyske mesterskaber. Mr. Smutnik har selv en rekord på 39 smut, hvilket i skrivende stund er den uofficielle Danmarksrekord.

Er der nogensinde sket smut-ulykker ved mesterskaberne?

“Aldrig nogensinde. Det kommer heller ikke til at ske i Vejle,” fastslår Nikolaj Schiøtz.

Nikolaj Schiøtz vil kommentere løjerne, og han garanterer, at det bliver en underholdende affære for både deltagere og publikummer.

Tilmelding:

Hvis du kunne tænke dig at deltage i Jysk Mesterskaber i Smut 2018, så kan du tilmelde dig på email til smutmeser Nikolaj Schiøtz; nikolajschiotz@me.com

Konkurrencen løber fra kl. 14:00 - 17:00 lørdag d. 25. august. Adressen er Stævnen 32.

Der vil sidde tre dommere ved konkurrencen, der skal tælle deltagernes smut. Dommerpanelet består af:

Per Olesen (Elite håndbolddommer og byrådsmedlem)
Rasmus Simmelkjær (Kulturentrepreneur Vejle)
Henrik Rothenbücher (Stand Upper og journalist)