Ikke mere gratis komik i musikteatret

Komikerne fik sig en velfortjent pilsner efter deres optræden i musikteatrets store sal i december. Foto: Lasse Lagoni.

I mere end to år har man én gang om måneden kunne opleve gratis komik, når de populære Open Mike-arrangementer har fundet sted i Vejle Musikteater. Fremover skal man have penge op af lommen.

I december fandt mere end 800 publikummer vej til Vejle Musikteater, da den hidtil største udgave af det populære comedy-show blev afholdt i musikteatrets store sal. På mange måder var det en hidtil kulmination på de seneste to år, hvor Open Mike-arrangementerne har tiltrukket gæster fra nær og fjern.

Normalt finder cirka 300 gæster vej, når Open Mike bliver afholdt, og ofte bliver mange afvist i døren, da der er et begrænset antal pladser. Trækplastret har været gratis grin, da det hidtil ikke har kostet en krone. Fremover bliver det dog ikke gratis, men billige grin, som publikummerne bliver tilbudt.

Pres fra komikerne

Når den næste Open Mike bliver afholdt torsdag den 24. januar, koster en billet nemlig 50 kroner. Det fortæller arrangør Henrik Rothenbücher.

”Den primære årsag er et pres fra nogle af de mindre etablerede komikere, som har argumenteret for, at en gratis Open Mike konkurrerer med det produkt, som de leverer, når de turnerer rundt med deres shows,” siger han.

Har de en pointé?

”Altså jeg kan godt forstå deres synspunkt, men egentlig vil jeg sige nej. Det er rigtig nok, at der bliver solgt færre billetter til de mindre comedyshows, men det er en generel tendens over hele landet. En gratis Open Mike i Vejle, som kører én gang om måneden, betyder ikke, at de sælger færre billetter. Det tror jeg ikke på. Hvis musikteatret kunne se, at de generelt solgte færre stand up-billetter, er jeg også helt sikker på, at de havde bedt mig om at stoppe,” siger arrangøren og kommer med en analogi fra fodboldverdenen:

”Man kan også komme gratis ind og se fodboldhold træne, men skal betale, når de spiller kampe. Hvis ikke der dukker nok tilskuere op til kampene, er det nok ikke fordi at træningen er gratis.”

Skaber succesen sceneskræk?

Udover at være arrangører af Open Mike, optræder Henrik Rothenbücher også til tider med sit eget materiale på scenen. Foto: Lasse Lagoni.

Traditionelt er en Open Mike et mindre arrangement på en klub eller en bar, hvor uprøvede amatører får chancen for at komme på scenen, og professionelle komikere kan afprøve nyt materiale.

Det er også tanken bag Open Mike i Vejle Musikteater, men fordi det er blevet et så stort trækplaster, har flere komikere påpeget at ingen komikere tør afprøve deres spritnye materiale i Vejle.

”Det er klart at det er mere nervepirrende at stå foran 300 mennesker her end foran 15 mennesker på en bar. Jeg kan godt forstå, at der er nogle ulemper, men det handler også om at turde. Man finder næppe et bedre sted at teste om ens nye materiale fungerer,” siger Henrik Rothenbücher.

Diskussionen har fundet sted i en lukket gruppe på Facebook for danske komikere, og selvom Henrik Rothenbücher ikke er enig i argumenterne, har han alligevel besluttet at indføre den relativt symbolske betaling for de to timers underholdning.

”Vi har absolut ingen intentioner om at konkurrere med deres shows, og vi vil også gerne holde os gode venner med komikerne,” forklarer han.

Et bedre produkt

Selvom Henrik Rothenbücher ikke er enig i kritikken fra komikerne, og allerhelst havde set at arrangementerne fortsat kunne være gratis, vælger han at se positivt på sagen.

”Ved at vi begynder at tage entré, kan vi sikre os, at de der kommer, virkelig gerne vil se stand up. Der er større chance for at folk, som ikke har betalt, sidder med telefonen fremme, eller går i pausen. Og et godt publikum gør også komikerne bedre,” siger han.

Samtidig forventer han også at betalingen betyder, at folk ikke længere behøver at afsætte hele aftenen.

”Nogle gange har vi måtte afvise over 100 i døren, og derfor er folk mødt op minimum en time før, for at sikre en plads,” siger han og tilføjer:

”Nu kan man jo så bruge den time på at samle pant, og så har man penge nok til billetten.”

Om Open Mike i Vejle Musikteater

* Har fundet sted i Vejle Musikteater siden 2016.
* Bliver afholdt én gang om måneden.
* Hver gang optræder minimum otte komikere og en vært. Først på selve aftenen bliver det afsløret, hvem de optrædende komikere er.
* Koster fremover 50 kroner.

Ikke flere prisstigninger

Der er sikkert nogle der har læst hertil, som tænker: Handler det ikke bare om, at de gerne vil tjene nogle penge? Nej, siger Henrik Rothenbücher.

”Jeg har ingen intentioner om at tjene penge på det, og det har musikteatret heller ikke. Allerhelst vil jeg gøre det gratis,” siger han.

Så du kan godt garantere, at det ikke pludselig koster 100 kroner?

”Absolut, hvis der sker noget, er det dén anden vej.”

Henrik Rothenbücher fortæller at hverken han eller Vejle Musikteater tjener på indtjeningen. Indtægterne kommer i stedet gå til af aflønne aftenens vært.

”Forhåbentlig betyder det at vi kan hæve kvaliteten yderligere. Det bliver spændende, og jeg tror da på, at vi virkelig bliver underholdt med de måske bedste shows, vi hidtil har haft i Vejle,” siger han.

Som sagt finder den næste Open Mike sted i Vejle Musikteater den 24. januar. Det foregår i Jacob Gade Salen, hvor der bliver stillet borde og stole op, så der er plads til 180.

Billetterne kan købes på Vejle Musikteaters hjemmeside eller i døren.