Fra København til Thy: VB-fans tog på langfart for at opleve oprykningen på nærmeste hold

På vej hjem fra Thisted gjorde gruppen holdt i Nyborg for at spise. Yderst til højre ses Peter Bork, allerforrest ses (en smule af) Ole Ryborg.

Busserne kørte i konvoj fra Vejle, da VB-fans i søndags valfartede til Thisted. Også en gruppe københavnere tog den lange vej til Thy – i en bus hvor DR’s EU-korrespondent sad bag rattet.

Blot fordi man ikke bor i Vejle, kan man sagtens have et hjerte der gløder for Vejle Boldklub. Det beviste en gruppe københavnere på fornemste vis, da de i søndags lejede en bus og tog turen til Thisted, hvor de kunne fejre oprykningen til Superligaen.

En enkelt af deltagerne havde en endnu længere rejse. Buschaufføren var Ole Ryborg, som i mange år har boet i Bruxelles, hvorfra han begavet formidler EU-stof på fjernsynet. Ham vender vi tilbage til.

Tog alene til Viborg

Det var Peter Bork der var idémand bag busturen. Han er født og opvokset i Vejle, og siden sølvmedaljerne i 1997 har han fulgt Vejle Boldklub i tykt og tyndt. Da Vejle Boldklub i 2011 indledte samarbejdet med Kolding, valgte han dog at ”tage fanden i det hele og flytte til København.”

Heldigvis blev VB’s skændelige efternavn slettet, og Peter Borks eufori vendte tilbage. I denne sæson har han set samtlige kampe øst for Storebælt, og en god håndfuld af kampene vest for.

Ofte har han fyldt sin bil med ligesindede københavnere. Andre gange, som da VB tidligere på foråret mødte Viborg, er han taget helt alene afsted: ”Jeg skulle faktisk i teatret med min kone om aftenen, men da jeg vågnede om morgenen, kunne jeg godt mærke at Viborg dragede. Henad formiddagen spurgte min kone mig så, om jeg ikke bare skulle tage af sted. Det var en god tur, men det var nu hyggeligere i bussen,” fortæller Peter Bork, som til daglig arbejder som bygningsmaler i hovedstaden.

Opbakning fra Bruxelles

Da det viste sig, at der stadigvæk var noget at spille om efter sejren mod Fredericia, valgte Peter Bork at skrive på Twitter for at høre, om der var opbakning til at leje en bus. Opbakningen kom fra Bruxelles: Fra selveste EU-kontorerne.

Ikke fordi EU nu er begyndt at yde støtte til fodboldfans i eksil. Nej, støtten kom fra Ole Ryborg, Danmarks Radios mangeårige EU-korrespondent – og mangeårig VB-fan.

Ole Ryborg er opvokset på Snerlevej i Vejle, hvor hans forhold til klubben fra Nørreskoven blev næret i en ung alder, da hans far slæbte ham med på stadion. Han husker stadigvæk tydeligt kampene fra mesterskabssæsonerne i 1971 og 1972, som han oplevede på nærmeste hold på det gamle stadion.

Ole Ryborg lejede en minibus med ni sæder (den største model, der ikke krævede stort kørekort), og den blev hurtigt fyldt op. ”Jeg tror sagtens vi kunne have fyldt tre busser,” fortæller Peter Bork.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der var afgang fra Valby klokken 7.45. Peter Bork, Ole Ryborg og de andre skulle ikke risikere at blive fanget i trafikken. Derfor var de nogle af de allerførste VB-fans der ankom til Thisted.

Kendte ikke hinanden på forhånd

Hvor de andre deltagere på turen bor i Københavns-området, bor Ole Ryborg i Bruxelles (Når han da ikke er ude på en af sine 160 årlige rejsedage). Han ankom til København aftenen forinden turen til Thisted. Direkte fra EU-topmøde i Bulgarien, via en mellemlanding i Wien og en overnatning på et lufthavnshotel. Bussen skulle nemlig hentes i lufthavnen klokken 7 om morgenen, hvorefter han kørte til Valby for at hente de andre VB-fans.

Af naturlige årsager er det ikke hver gang at VB spiller, at Ole Ryborg kommer på stadion. ”Når kampprogrammet kommer, skriver jeg det faktisk altid ind i min kalender sammen med EU-topmøder, NATO-møder og you name it, men det passer aldrig ind. Der må være en eller anden ond gud, som har bestemt at VB’s kalender ikke passer med min,” siger han og forklarer, hvordan han i stedet følger Vejle Boldklub: ”Før i tiden læste jeg kampreferater, men det er jo totalt frustrerende. VB på Twitter er det bedste der nogensinde er sket – og så har jeg faktisk også fundet en pub i Bruxelles, der nogle gange kan overtales til at vise en VB-kamp.”

Og skulle man gå og tro, at Ole Ryborg er den eneste VB-fan i Bruxelles, kan man godt tro om igen. ”Der er både journalister, politikere og lobbyister. VB har infiltreret EU-systemet på mange forskellige måder,” siger han med et grin.

Alle ønsker blev opfyldt

Faktisk var det Ole Ryborgs fødselsdag i søndags, og han fik alle sine ønsker opfyldt. Han ønskede sig nemlig to ting: Turen til Thisted og en oprykning til Vejle Boldklub. ”Jeg fejrede min fødselsdag med otte personer, som jeg havde aldrig mødt før, og det var en helt igennem fantastisk tur,” fortæller han.

Ingen af deltagerne på turen kendte faktisk hinanden på forhånd. Deres fællesskab stammer fra Twitter og Facebook, hvor de har skrevet sammen om Vejle Boldklub. At de ikke kendte hinanden, gjorde dog intet. Peter Bork istemmer sig Ole Ryborgs beskrivelse: Det var en fantastisk og minderig dag.

Det er sådan noget fodbold kan.

Håber på flere busser i næste sæson

I næste sæson hvor der står Superliga-kampe på menûen, håber Peter Bork på, at det bliver muligt at gentage succesen. ”Problemet er at hvis vi skal ud og hyre en chauffør, bliver det voldsomt dyrt, men jeg vil tro at vi måske kan komme afsted i en minibus tre-fire gange. Ellers bliver det kortegekørsel i privatbiler,” siger han.

Der er dog én løsning. ”Som Peter og nogle af de andre sagde: Vi er nødt til at få sendt Ole på kursus, så han kan få et stort kørekort, så han kan køre os i næste sæson,” siger Ole Ryborg grinende.

Han er netop vendt tilbage til Bruxelles i højt humør. Måske du kan få ham at se på skærmen senere i aften.

Hvis du er bosat i København, men stadigvæk har hjertet på rette sted, så kan du finde ligesindede VB-fans i Facebookgruppen VB Fan København her.