Triangle Razorbacks’ passer på hovederne

Det er sådan en hjelm her, som du kan erhverve dig, op på den måde forbedre sikkerheden i byens succesrige amerikanske fodboldklub.

Hos Triangle Razorbacks har de i de seneste år lavet flere tiltag for at mindske antallet af hjernerystelser. Du kan støtte klubbens hoveder ved at købe en gammel hjelm, og på den måde øge sikkerheden for nye spillere.

Knaldhårde tacklinger hører amerikansk fodbold til. Det er fascinerende for tilskuere og TV-seere, men for spillerne kan det have alvorlige følgevirkninger. Især hjernerystelser kan give varige men.

I starten af Maj måtte Razorbacks’ offensive koordinator og tidligere spiller, Thomas Linnemann, eksempelvis sygemeldes, efter at han i længere tid havde døjet med eftervirkningerne fra flere hjernerystelser.

De seneste år er der heldigvis kommet mere fokus på problemet, også hos Triangle Razorbacks, hvor 2-3 spillere hvert år får hjernerystelser. ”Det er ud af et samlet medlemsantal på over 200, så tallet lyder måske lavt, men for os er det stadig for mange, og derfor ser vi på tiltag, som kan reducere det yderligere,” forklarer Razorbacks’ formand Kris Riis-Nielsen.

Mindre farligt spil

Blandt andet har byens amerikanske fodboldklub ændret træningen, så der er færre high impact-øvelser, og man er i højere grad opmærksom på tegn på hovedskader. Derudover er man også blevet opmærksom på at tackle mere korrekt, forklarer formanden og uddyber: ”Tidligere tacklede man i overkroppen, hvor man nu forsøger at tackle og nedefter, da det giver langt mindre impact for begge spillere.”

Også i kampene er der lavet ændringer, som minimerer risikoen for hovedskader.

”Dommerne er også blevet mere opmærksomme på farlige spil, og dømmer hårdere og oftere, hvilket vil sige, at de farlige spil ikke kan betale sig, og spillerne derfor i højere grad forsøger at undgå dem,” fortæller Kris Riis-Nielsen.

Skal følge lægens anvisninger

Hvis det alligevel går galt, har de i Triangle Razorbacks ingen læge ansat, men i stedet har klubben indført en regel om, at hvis en spiller udviser symptomer på hjernerystelse, skal spilleren opsøge egen læge, og følge lægens anvisninger, før han må træne og spille igen.

Derudover er det naturligvis vigtigt med det rette udstyr. Her er især hjelmen vigtig for sikkerheden. I øjeblikket oplever klubben stor tilgang af nye spillere, i 2018 har de allerede nu fået 30 nye spillere. Nye spillere låner udstyr af klubben, og det er ikke helt billigt at anskaffe. Alene en ny hjelm koster typisk omkring 2.500 kroner.

Derfor har klubben lavet et tiltag, hvor privatpersoner og virksomheder kan købe en gammel hjelm med autografer fra samtlige spiller på National Liga-holdet for 2.500 kroner. Pengene bliver så brugt til at indkøbe nye hjelme, som forhåbentlig kan være med til at mindske antallet af hjernerystelser yderligere.

Ønsker du, eller din virksomhed, at støtte byens stolte amerikanske fodboldklub, og være med til at mindske risikoen for nye hjernerystelser, kan du sende Triangle Razorbacks en besked på deres Facebook-side.