Har dine nærmeste nedsat høreevne?

For mange kan det være svært at erkende at man lever med nedsat hørelse. Nedsat hørelse hænge typisk sammen med at vi bliver ældre, og for nogle kan det være en kendsgerning de ikke er klar til at erkende.

Mange lever i flere år med et ubehandlet høretab, da de ikke er opmærksomme på symptomerne, eller fordi de er klar til er erkende problemet.

Forebyggelse og beskyttelse er nøglen til at hjælpe med at bevare dine nærmestes, men i særdeleshed også din livskvalitet. Nu kan du få taget en gratis høreprøve i dit hjem helt uden at røre en finger. 

Her kan du læse om hyppigste ten, som du kan være opmærksom på, hvis du mistænker, at din partner eller én af dine nærmeste har nedsat hørelse.

Tegn på at dine nærmeste har nedsat hørelse

1. Siger han/hun ”ja” eller ”nej” på de forkerte tidspunkter?

Prøv at være opmærksom på dette, når du stiller et spørgsmål og antag ikke at vedkommende misforstår spørgsmålet eller hvad du siger.

2. Er han/hun mindre aktiv, når han/hun befinder sig i et støjende miljø, i forhold til tidligere?

Når bevidst- eller ikke bevidst lever med en nedsat hørelse, er høje stemmer og toner sværere at høre end dybe. Oplever du, at dine nærmeste er fjern i sin adfærd, eller har du følelsen af at vedkommende ikke er ”til stede” til fx familiearrangementer, som I normalt deltager i, kan det være et tegn på, at vedkommende føler ubehag i støjfylde omgivelse.

3.Skifter vedkommende, hvilken retning han/hun læner sig til under en samtale?

Dette er et tegn på, at man forsøger at følge med i samtalen ved at vende det ”gode” øre mod den som taler.

4. Bliver der grint på de helt forkerte tidspunkter?’

Dette er et markant tegn på at vedkommende kan have nedsat hørelse. Folk kan ofte have svært ved at erkende, at de formodentlig har et høreproblem, så de lader som om, at de forstår, hvilket betyder at de hypigt griner i upassende situationer.

5. Balancen er ofte en udfordring for vedkommende

Måske har vedkommende svært ved at holde sin balance, eller fået sværere ved at gå. Dette kan også været et tegn på høreudfordringer.

6. Skruer han/hun ofte op for tv’et eller for musikken?

Dette er det mest almindelige tegn på at vedkommende har nedsat hørelse, og det er det letteste at spotte for de pårørende.

7. Fornemmer du et mindre engagement i sociale sammenhænge og måske engagerer vedkommende sig mindre i sin egen familie?

Når man trække sig og fraværende ved familie- og sociale arrangementer, kan det være et tegn på, at din nærmeste ikke kan høre eller forstå hvad der bliver sagt.

8. Bebrejde vedkommende ofte udefrakommende støj eller mennesker for en misforståelse i en samtale eller et udeblevet var?

9. Bliver der ofte sagt ”hvad”, når I taler sammen?

Er det nødvendigt at skulle gentage dig selv? Dette kan du bruge som et argument for at indikere, at der kan være tale om en hørenedsættelse.

Hvad kan du gøre?

Hvis du kan nikke genkendende til en eller flere af ovenstående punkter kan du med fordel bestille tid til at en gratis høreprøve.

Flere professionelle hørecentre med udddannede audiologer tilbyder gratis høreprøver og test.

Læs: Få lavet en gratis høretest i dit eget hjem