Dét sigerne forskerne og eksperterne om brug af e-cigaretter

E-rygning, eller også kaldt dampning, er efterhånden så udbredt, at man dårligt nok kan tænde fjernsynet eller åbne avisen uden at støde på en nyhedsartikel omhandlende e-cigaretter. Flere af disse artikler tager udgangspunkt i en eller flere udtalelser fra nogle af landets mange dygtige forskere og eksperter på området.

Her på siden får du et indblik i, hvad fagkyndige personer har at sige om dét at dampe. Det kan måske give dig en lidt bedre forståelse for, hvorvidt e-cigaretten er et sundt alternativ til den traditionelle cigaret, eller om dampning i virkeligheden er lige så usundt som rygning.

E-cigaretter bliver fejlagtigt solgt som harmløse

Inge Haustrup Clemensen fra Kræftens Bekæmpelse har tidligere været ude med riven over for de forhandlere, som har markedsført e-cigaretter som et harmløst alternativ til tobakscigaretter. Denne salgstale faldt ikke i god jord hos den kvindelige overlæge og ekspert, som mener, at det er misvisende at kalde dem harmløse, når man endnu ikke kender skadevirkningen af at ryge e-cigaretter. Hun udtaler endvidere følgende om problematikken: Det er falsk reklame.

Læs mere om sagen her.

Det er et godt alternativ til rygere

Kim Dabelstein Petersen fra Dansk e-Damper Forening har en lidt mere positiv tilgang til de ofte udskældte e-cigaretter. Han kalder e-cigaretten for et godt alternativ til rygere og supplerer med at sige, at det er vigtigt, at man udelukkende markedsfører e-cigaretter til rygere. Dog pointerer han også over for mediet, at dampning ikke er decideret sundt. Er du enig eller uenig med formanden?

Læs mere om sagen her.

Undgå e-cigaretter hvis du har astma

Charlotta Pisinger fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed kommer med en simpel, men klar anbefaling til alle astmatiker: undgå e-cigaretter såvel som tobakscigaretter.

Charlotta mener, at dampe fra e-cigaretter udgør et helbredsproblem for mennesker med astma, hvorfor man så vidt muligt bør undgå at dampe. Ligeså viser ny forskning om brug af e-cigaretter, at allergikere også kan være i farezonen. Der er i øvrigt tidligere konstateret akut sammentrækning af luftvejene ved brug af e-cigaretter, hvorfor den kvindelige overlæge og ekspert opfordrer alle til at kvitte e-cigaretten en gang for alle. Har du oplevet helbredsmæssige gener ved at dampe?

Læs mere om sagen her.

Derfor bør du følge med

Vi lever i et frit land, hvor man med enkelte undtagelser kan sige og gøre, hvad man vil. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at det ikke er en god idé at følge med i, hvad der rører sig. Som damper kan du for eksempel gøre klogt i at finde ud af, hvad velrenommerede forskere og eksperter har at sige om emnet. Deres udtalelser tager ofte afsæt i grundig forskning, hvorfor udtalelserne bør tages seriøst.

Elekcig.dk – forhandler af e-cigaretter – kan også gøre dig klogere på emnet.

Det er en realitet, at mange e-rygere fejlagtigt tror, at der ikke er nogen helbredsmæssig risiko ved at dampe på en e-cigaret, selvom flere eksperimenter og forskningsforsøg beviser det stikmodsatte. Dermed ikke sagt, at du skal lade dig skræmme af alt, hvad du hører og læser i medierne. Du bør til gengæld overveje, om det er værd at fortsætte dampningen, hvis det kan skade dit helbred.