Vejle-svømmer skal til VM i livredning

Andreas Hansen ved startrampen ved weekendens DM, som blev afholdt i Brønshøj. Foto: Livredningssport Danmark

Andreas Hansen ryddede bordet, da han i weekenden stillede op til DM i livredning. Det bibragte ham en kvalifikation til VM i Australien til november.

Normalt gælder det for Andreas Hansen fra Vejle Svømmeklub Triton bare om at komme hurtigst muligt fra bassinkant til bassinkant. Det gjorde det for så vidt også i weekenden, men da var der lagt forhindringer ud i vandoverfladen. Her stillede Andreas Hansen nemlig op til DM i livredning sammen med flere af sine vejlensiske holdkammerater. ”Vi startede sidste år. Det er ikke noget vi lægger og træner op imod. Det er lidt et sidespring, men jeg synes det er mega sjovt,” fortæller han.

Sjovt sidespring eller ej. I weekenden deltog Andreas Hansen i seks konkurrencer (tre individuelle og tre holdkapper) – og han ryddede såmænd bordet og sikrede sig seks guldmedaljer. I disciplinen 200 meter forhindring var hans tid endda så god, at det kastede en kvalifikation af sig til VM.

Næsten nationalsport i Australien

Andreas Hansen er 17 år og derfor stadigvæk juniorsvømmer, men det var seniorkravet han klarede i weekenden.  VM bliver afholdt i Australien til november, men sideløbende bliver Junior-VM også afholdt samme sted.

Andreas Hansen er endnu ikke helt afklaret om, hvorvidt han stiller op til juniorernes eller seniorernes VM. Det afhænger af om hans holdkaps-holdkammerater også bliver udtaget. I så tilfælde vil han formentlig satse på at vinde en medalje til Junior-VM. En medalje til Senior-VM er næppe realistisk, forklarer han: ”Livredning er nærmest en nationalsport i Australien. De er rimeligt gode til det.”

For egen regning

Til dagligt studerer Andreas Hansen på Vejle Tekniske Gymnasium, men al hans fritid går med svømning. Da Vejle24 fangede ham på telefonen i morges, sad han i lufthavnen og ventede på et fly til Bergen. I den norske by venter indtil på søndag en træningslejr med ungdomslandsholdet i svømning (helt almindelig svømning).  

Man bliver ikke rig af at svømme, men der er trods alt så meget fokus og støtte fra Dansk Svømmeunion og Team Danmark, at det kan løbe nogenlunde rundt at være konkurrencesvømmer. Når det gælder livredningssporten, er det en anden snak. Når Andreas Hansen til november skal til Australien, bliver det derfor også delvist for egen regning. ”Der er ingen penge i det overhovedet. Jeg skal betale en stor del af turen selv,” forklarer han. Han er dog slet ikke i tvivl om at han skal afsted: ”Det bliver en kæmpe stor oplevelse.”

Og nå ja, Andreas Hansen er faktisk slet ikke uddannet livredder. Han regner dog med at tage kurset snart.