Sådan gør du et godt indtryk til en jobsamtale

Foto: Shutterstock

Annoncørbetalt indhold

Jobsamtalen er en meget vigtig situation, hvor arbejdsgiveren og den person, der måske skal ansattes kun har få minutter til at se hinanden an og gøre et godt indtryk. Derfor er det enormt vigtigt, at du er bevidst om, hvilket indtryk du giver til din jobsamtale. Her er to gode råd til, hvordan du kan fremstå som en god kandidat til et job.

Forbered dig på de mest sandsynlige spørgsmål

Uanset hvilket job du søger, kan du med lidt sund fornuft forudsige mange af de potentielle spørgsmål, en mulig arbejdsgiver vil kunne stille dig. Det kan du udnytte til din fordel ved at skrive en liste over alle spørgsmålene, for derefter at gøre dig nogle tanker om dem. På den måde kan du møde op til jobsamtalen på en mere velforberedt måde.

Når du er forberedt på, hvor jeres samtale kommer til at bære sig henad, har du mere kontrol over den. Det er en fordel for dig, fordi du lettere kan udnytte tiden til at opsamle vigtige informationer om arbejdspladsen og stillingen. Det er også en fordel for dig, fordi du let kan dreje samtalen over på emner og domæner, hvor du er kompetent og dygtig. Det kan stille dig i et flottere lys, og gøre det lettere for dig at lande jobbet.

Vær bevidst om, hvordan du fremstår

Førstehåndsindtryk er enormt vigtige for, hvordan mennesker opfatter hinanden, og det gælder også selvom der er en række officielle kriterier, som jobansøgere bliver bedømt på. Psykologien viser gange på gang, at det ikke kun er de formulerede kriterier for, hvad en ansøger skal kunne, der er afgørende for, om man får jobbet. Der er også mange andre ting på spil, som det er vigtigt, at du er bevidst om og drager fordel af.

Du kan gøre meget for hvordan du fremstår ved at sørge for at kigge folk i øjnene, hilse og tale i et tydeligt og behageligt toneleje. Derudover kan du gøre meget for din fysiske fremtoning ved at tage et bad, bruge deodorant, sætte dit hår og tage noget pænt tøj på, der passer til din krops dimensioner. Hvis en åben stilling kalder på det, kan det være en rigtigt god idé at iføre sige et skræddersyet jakkesæt, så du fremstår professionel og viser, at du har gjort dig umage med din fremtoning.