Bolig til singler: Skal du leje eller købe?

Foto: Pexels

I en årrække har antallet af mennesker, der lever alene, været stigende. Det kan dreje sig om folk, der trives bedst med deres eget selskab. Andre lever som singler, fordi de endnu ikke har fundet en partner, eller har mistet den, de havde. Hvorom alting er, har boligmarkedet fulgt med denne udvikling, så der i dag er et hav af muligheder at vælge imellem for personen, der skal skabe deres eget hjem, uden hensyntagen til en anden person. Hvis du er på jagt efter et nyt hjem, er noget af det første du skal tage stilling til, hvorvidt du ønsker at være lejer eller ejer. Til en begyndelse kan du gå nettet og søge efter ledige lejligheder eller huse i dit område.

Fordele og ulemper

Hvis du er helt ny på boligmarkedet, og det er første gang du skal finde en bolig til dig selv, kan det virke som en stor mundfuld at skulle købe. Det kan især virke overvældende at skulle optage et større lån til at finansiere købet, da det vil have betydning for din økonomiske situation, ikke blot lige nu, men i også mange år fremover. Derudover skal du gøre dig bevidst, at boligens vedligehold er dit ansvar. Så når noget går galt, skal du selv sørge for det hele, inklusiv at købe og få udskiftet for eksempel hvidevarer eller finde en håndværker til at udføre forbedringer i hjemmet. For nogle mennesker vil dette ikke være et problem, faktisk foretrækker de selv at have indflydelse på hele forløbet. Og hvis du er handy med hammer og malerpensel, kan du ordne meget selv, uden at skulle spørge andre om lov. Har du derimod ikke tiden eller overskuddet til at skulle indhente tilbud hos håndværkere eller selv udføre arbejdet, er det rart at kunne overlade dette til din udlejer.

Byggeboom inden for små boliger

Meget aktuelt nybyggeri består af boliger, der er egnede til små husholdninger. Der dukker løbende nye kvarterer op med rækkehuse, hvor hvert boligmål har egen terrasse og lille have. Disse er særdeles velegnede til dig, der hverken ønsker at bo i lejlighed eller fritstående hus, da du i en lejlighed vil komme til at savne privatliv og ro, mens du i en villa er bange for at føle dig for isoleret. Rækkehuse findes både som købe- og lejeboliger, og i mange forskellige omgivelser i større og mindre byer.