Statsministeren vil sende Rigspolitiet på slankekur, så etaten i alt mister 900 stillinger. Samtidig er det regeringens plan, at der etableres ti nærpolitistationer på hver side af Storebælt.
Tirsdag aften fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Berlingske, at hun agter at skære i alt 900 stillinger ved Rigspolitiet, samtidig med at regeringen vil etablere 20 nærpolitistationer. I denne omgang skal politiet slankes med 660 stillinger, men de kommer oven i 240 årsværk, som Rigspolitiet i januar fik besked på at spare.
Statsministeren mener, at de nedlagte stillinger frigør ressourcer, der kan kommer politikredsene rundt omkring i landet til gode. Det kommer først og fremmest til at give sig udslag i, at der skal der etableres 20 nærpolitistationer. Ti på hver side af Storebælt. Ifølge statsminister Mette Frederiksen er det nye tiltag et opgør med den centralisering, som hun mener har fundet sted i løbet af de forløbne år.
"Min påstand er, at centraliseringen ikke kun har fundet sted for at få flere muskler til at bekæmpe nye kriminalitetsformer. Noget er sket som led i en generel samfundsudvikling, vi ikke bare skal acceptere," fortæller statsminister Mette Frederikse til Berlingske.
Radikale kalder forslag "fuldstændig urealistisk"
Da avisens journalister spørger statsministeren, hvorvidt lokalbetjente ikke blot er falsk tryghed i en verden, hvor terrorceller, hackere og andre nye former for kriminalitet truer rigets sikkerhed. Det erklærer statsministeren sig uenig i. Hun siger, at de trusler også er vigtige, men der også skal være en betjent, der kan tage affære, når en 14-årig bliver tæsket på vej hjem fra skole.
Regeringens støtteparti Radikale er derimod ikke tilhængere af regeringens plan, som partiets retsordfører Kristian Hegaard kalder "fuldstændig urealistisk".
I alt arbejder 2048 ansatte i dag i Rigspolitiet, hvoraf de 618 er betjente. De resterende er civilt ansatte, der bl.a. arbejder på Politiskolen, HR eller jura.