Lootboxes - hvad er lovligt, og hvad er ikke lovligt?

Foto: Unsplash.com

Annoncør betalt indhold

Lootboxes er et område i den danske spillelov, som stadig er under opbygning, da det er et forholdsvis nyt fænomen. Det kan derfor være svært for privatpersoner at bedømme, om det er lovligt eller ulovligt at handle og bette med lootboxes. Dog er der nogle retningslinjer, som det er muligt at følge, hvis du gerne vil være på den helt sikre side, når du går online for at bette eller spille med skins og lootboxes. I denne artikel kan du finde flere informationer omkring, om hvorvidt det er lovligt i Danmark eller ej. Du kan også læs mere om udenlandske bookmakere her, når du har behov for at lære mere omkring den online verden med betting og bookmakere.

 

Hvad er en lootbox?

Har du aldrig hørt ordet før, så har du nok ikke spillet så meget computerspil. En lootbox er en kasse eller en pakke eller noget, som minder om, som kommer med en form for online belønning indeni. Dette kan være skins, som for eksempel er online våben, tøj eller farver til udstyr, som den der spiller så kan benytte i spillet. Disse har udelukkende en værdi online, men alligevel er der mange, som betaler for disse, og de kan derfor også bruges i online betting, og de kan bruges i væddemål og lotterier. En lootbox behøver ikke som sådan at have en økonomisk værdi, men den kan have en højere eller en lavere værdi end det beløb, som spilleren har givet for den i først omgang.

 

Omfattet af spilleloven?

Det er ikke nødvendigvis, at lootboxes er omfattet af spilleloven, og dette er der god grund til. Med computerspil og dermed med lootboxes kræver det ikke nødvendigvis en tilladelse at bette. Dog kræver det en en tilladelse fra Spillemyndigheden, hvis følgende tre kriterier er opfyldt: Der skal være et specielt indskud, altså at lootboxen og dermed skinnet kan omsættes til økonomiske midler. Derudover skal der være et element af tilfældighed, altså at der ikke er planlagt noget resultat af denne situation. Og til sidst skal der være en mulighed for en gevinst, altså at lootboxen og hermed skinnet igen kan omsættes til økonomiske midler. Det er ikke nemt at vurdere, om om de genstande, som der muligt at vinde  i lootboxes kan siges at have en økonomisk værdi i den virkelig verden, og det er derfor, at det er en konkret vurdering, om lootboxes i først omrgang er omfattet af spilleloven.

 

Disse retningslinjer er lavet af den danske spillemyndighed, og de er derfor ikke til at gå på kompromis med. Dog er det vigtigt, at du husker på, at hvis du har en dårlig fornemmelse med situationen, når du better med lootboxes, at du så kontakter den danske spillemyndighed, hvor du kan få svar på alle dine spørgsmål. Dette gælder også, hvis du har behov for forklaring og svar, når det kommer til afhængighed af spil, som denne også holder tæt øje med blandt danske unge. Så kan du være sikker på, at du holder godt øje med dig selv i hverdagen, når du spiller online, og at du ikke kommer til at handle ulovligt uden at vide det.