Det skal du vide om kreditkort

Et kreditkort adskiller sig fra almindelige betalingskort, ved at pengene ikke bliver trukket i samme øjeblik, som du bruger dem. I stedet kan der gå op til 45 dage, fra du bruger kortet, til at pengene hæves på din konto.

Normalt gøres dine køb op den 15. i hver måned. Her medtages køb en måned tilbage, og dermed giver det en ca. 45 dage lang kreditperiode på køb, foretaget efter d. 15. i måneden forinden. Langt de fleste kort er rentefri, medmindre du bruger kortet til at låne penge. I så fald skal der betales et procentbeløb af kreditten hver måned.

Mange forskellige udbydere af kreditkort

Der er mange spillere på markedet for kreditkort, både danske og internationale kortudbydere. Herhjemme tilbyder de fleste banker og pengeinstitutter deres eget unikke kreditkort til deres kunder. Det samme gør sig gældende for en lang række butikker og virksomheder i mange forskellige brancher. Det er også muligt at få et kort fra en international udbyder. De meste kendte udbydere er VISA, Mastercard og American Express. Ved hjælp af sammenligningsmaskiner på internettet, er det nemt at danne sig et overblik over de mange kort. Hver kortudbyder tilbyder sine unikke fordele og bonusprogrammer. Men vær opmærksom på eventuelle ulemper eller gebyrer.

Forskellige bonusprogammer og rejseforsikring

Fordelene ved at benytte kreditkort varierer fra udbyder til udbyder. Fælles for de fleste er, at du som forbruger får en rentefri periode der kan variere fra 30 til 60 dage afhængig af udbyder. Nogle kort kommer med en rejseforsikring, som dækker, hvis du har benyttet kortet til at betale 50% eller mere af din rejse. Mens man har andre kort med cashback ordninger, hvor du får en fast rabat, hver gang du foretager et køb. De fleste betalingskort kommer med bonus- eller loyalitetsprogrammer, hvor du eksempelvis optjener point hver gang du handler, som kan bruges på produkter, rejser eller andre oplevelser.

Mange fordele, men også ulemper

Selvom fordelene er mange, er der også en bagside af medaljen når du benytter betalingskort. Det er dyrt, hvis du benytter dit kort som et lån og ikke betaler dine regninger til tiden. Renten ligger ofte på mellem 10-20%, hvilket er højere end de fleste forbrugslån. Benytter du dit kort i udlandet, kan det afhængig af udbyder være dyrt at hæve penge i automater. Mange udbydere kræver mellem 20-40 kr. per hævning plus et valutatillæg på 2% af det hævede gebyr. Mængden og størrelsen på tillæg varierer fra kort til kort. Mange udbydere kræver desuden en årlig afgift på deres kreditkort.

Kreditkort er ikke for hvem som helst

Det er ikke alle som kan få udstedt et kreditkort, da der er en række krav, som man skal leve op til. Kravene varierer fra udbyder til udbyder, men som minimum skal man være fyldt 18 år og myndig for at få udstedt et kort. Man skal være kreditværdig, som betyder, at du ikke står opført i RKI eller Debitor Registret. Og så skal du have bopæl i Danmark. Opfylder du kravene til at få et kreditkort, er der forskel på, hvor meget kredit du kan få. Jo bedre en kreditværdighed du har, jo mere kan du få i kredit.

Kreditkort kan bruges som en alternativ låneform

Du kan benytte dit kreditkort som et lån. Dette kaldes kreditkortlån, fordi du i teorien benytter dit kort som lånemetode, når du anvender kreditten. Det kan i visse tilfælde være mere fordelagtigt at benytte kort, fremfor at optage et lån i banken. Dette skyldes den rentefrie periode. Et kreditkortlån giver flere muligheder og større fleksibilitet, og så er det muligt at have kreditkortlån sammen med et eksisterende lån fra banken eller pengeinstituttet. Men før du benytter dit kort som lånemetode, skal du undersøge udgifterne forbundet med at have kortet, samt hvor høj renten er på kreditten, hvis du ikke overholder dine betalingsfrister.

Er et kreditkort noget for dig?

Fordelene ved et kreditkort er mange, og varierer fra udbyder til udbyder. Det er derfor vigtigt at undersøge markedet for kortudbydere, før man lægger sig fast på hvilket kreditkort, man vil have. Vælg et kort der kommer med netop de fordele, som passer dig bedst, der hvor du er i livet. Rejser du meget, er der mange fordele at hente med et kreditkort. Kreditkortet kan også give dig en mere fleksibel låneform eller ekstra luft i privatøkonomien. Handler du ofte det samme sted, er det værd at undersøge, om handelsstedet har et bonusprogram eller cashback ordning forbundet med deres kreditkort.

Med et kreditkort i hånden bliver du udrustet med en række rettigheder som forbruger. Udover en række økonomiske fordele, giver et kort dig rettigheder, hvis du skulle blive udsat for svindel eller misbrug eller sikre dig erstatning, hvis sælger går konkurs. Bliver du udsat for svindel, når du handler online, kan du gøre en indsigelse til din bank, som kan forsøge at trække pengene tilbage. Er du uheldig og sælger går konkurs, kan du gøre indsigelse hos kortudbyderen for at få dækket dit tab. Du er dermed langt bedre stillet med et kreditkort, end hvis du betaler kontant eller med et debetkort.