5 grunde til at refinansiere

Relevante årsager til at refinansieredine lån

Refinansiering af privatlån kan være relevant for mange. Derfor vil denne artikel forsøge at gennemgå fem hovedårsager til, hvorfor du bør gøre dig en sådan overvejelse. Inden da er det dog relevant klart at definere, hvad det vil sige at refinansiere. Helt overordnet set betyder det en omlægning af et allerede eksisterende lån, dog er der adskillige årsager til, hvorfor det kan være en god ide. Det kan eksempelvis være ifm. et rentetilpasningslån, hvor renten justeres efter nogle år, men det kan også være i tilfælde af omkostningerne forbundet med et forbrugslån, hvor renter og gebyrer ofte kan være dyre.

Refinansiering og rentetilpasning

Når der tales om refinansiering ifm. rentetilpasning, er boliglånet i centrum. De obligationer der gør sig gældende for dit lån, vil i visse tilfælde udløbe og skal herefter erstattes af nye, hvilket vil betyde ændringer af renterne på lånet. Ønsker du at bevare lånet som det er, behøver du ikke gøre noget. Lånet vil per automatik tilpasse sig den nye rente. Det er dog også en mulighed at ændre på lånet. Dette kan omfatte en omlægning til fast rente eller at du begynder at afdrage på lånet, hvilket er særligt profitabelt, hvis renten er lav på det pågældende tidspunkt.

Omkostningsfulde kviklån

Såkaldte kviklån kan have høje renter og gebyrer, og derfor være relativt dyre for låntageren. Refinansiering i denne forbindelse vil som oftest dreje sig om at omlægge, og evt. samle, kviklån så de bliver billigere at afdrage på. Hvis du har pådraget dig flere kvik- eller forbrugslån hos flere forskellige lånefirmaer, vil det højst sandsynligt kunne betale sig for dig at samle alle dine lån et sted. Udover, at det vil være muligt for dig at opnå en økonomisk besparelse, så vil det også kunne være medvirkende til, at give dig et bedre overblik over din samlede finansielle situation.

Omlægning af kreditkortgæld

Hvis du har trukket over på kreditkortet, og har besvær med at få kontoen i plus igen, kan det blive en dyr affære. Økonomiske rådgivere vil som oftest anbefale dig at nedbringe den gæld der koster dig mest først, og i den forbindelse er kredtítkortgæld ingen undtagelse. Renterne forbundet med overtræk er nogle af de højeste, så det er altid en god ide at forsøge, at minimere et eventuelt minus på kontoen. Hvis det er muligt for dig at nedbringe din kreditkortgæld via refinansiering, kan der højst sandsynligt være penge at spare for dig, ifølge Refinansiere.net. Konsulter eventuelt din bank i denne forbindelse.

Undgå lav kreditværdighed

Din kreditværdighed er en bank eller låneudbyders vurdering af, hvorvidt din økonomi vil kunne bære et lån eller ej, og ergo, hvor sikkert det vil være, at de kan få deres penge tilbage fra dig. Hvis du har såkaldt klatgæld, fordelt hos mange forskellige udbydere, vil dette kunne være en medvirkende faktor til, at din kredibilitet vil blive vurderet som værende lav. Med lav kreditværdighed følger også højere renter på fremtidige lån. Ved at refinansieredin klatgæld, vil du sandsynligvis på sigt kunne opnå lavere renter hos den ene låneudbyder, som du vælger at samle dine lån hos.

Genvind større kontrol over din økonomi

Der er flere grunde til, at refinansiering kan medvirke til en større følelse af kontrol over din økonomiske situation. Ved at nedbringe dine udgifter til dyre renter, vil du opnå mere luft i dit budget, og det øgede overblik, som en samling af dine lån vil kunne medføre, kan give dig bedre forståelse for, hvad du egentlig har råd til på månedligt basis. I stedet for, at din finansielle situation bliver uoverskuelig, vil du kunne drage fordel af den øgede gennemsigtighed som din økonomi sandsynligvis vil bære præg af, og derved også blive opmærksom på lånets årlige omkostninger i procent ÅOP.

Opsummering

Overordnet set, vil årsagen til refinansiering normalvis altid være forankret i et ønske om at optimere sine lån, så de bliver mere profitable. Der ligger derfor selvfølgeligt et stærkt økonomisk incitament bag eksempelvis et samlelån. Dog bør det understreges, at andre mere utilsigtede effekter også er værd at nævne. For mange kan det have negative psykiske konsekvenser at have økonomiske problemer, så at tage hånd om sin økonomi, kan være medvirkende til, at man også får taget hånd om dele af sit mentale helbred. Den stress, som uoverskueligheden ved multiple lån kan medføre, kunne eksempelvis blive mindsket gennem øget økonomisk overblik.

Det er alt i alt aldrig en dårlig ide at revurdere sine lån fra tid til anden. Kan du profitere bedre? Kan du nedbringe renter ved omlægning af dine lån? Muligvis vil det ikke være en nødvendighed for dig at foretage nogle ændringer i din nuværende økonomiske situation, men at forblive observant i forhold til dine finanser er tilrådeligt. I samråd med din bank eller en uafhængig rådgiver, vil du kunne finde frem til eventuelle, alternative løsningsmodeller. Fremtiden er uvis, og en omlægning af dine finanser kan måske en dag blive nødvendig, hvad end det handler om forbrug eller realkredit.