Voldsomt vejr torsdag: hagl, kraftige vindstød og lokale skybrud

Foto: Shutterstock

Vejle, Kolding og en stor del af resten af Jylland bliver torsdag ramt af en koldfront med regn og tordenbyger, som fejer den lumre varme væk, men kommer med risiko for lokale skybrud, hagl og kraftige vindstød

DMI advarer nu om skybrud for det meste af området ca. vest for en linje fra den centrale del af Limfjorden og ned til Langeland gældende fra middag til sidst på eftermiddagen torsdag. Det skriver DMI selv i et varsel, som de har sendt ud via deres hjemmeside og sociale medier. 

Længst mod sydvest er det dog fortsat kun en DMI risikomelding, da chancen for skybrud her er lidt mindre. Det er muligt at vi i dagens løb ændrer vores varsel, da regn- og tordenbygerne også vil berøre den østlige og nordlige del af landet sidst på dagen, men det er fortsat lidt usikkert hvor kraftige de da vil være.

Starter lunt

Dagen starter dog meget lunt og fredeligt med sol og kun lokale regn- eller tordenbyger, men i løbet af eftermiddagen bevæger en koldfront sig ind over Danmark fra sydvest og kan give lokale skybrud, samt hagl og kraftige vindstød. Der ventes nemlig at dannes en linje af regn- og tordenbyger. Der vil være tale om to bevægelser i nedbøren, selve linjen vil bevæge sig langsomt mod øst, men på langs af linjen vil bygerne bevæge sig lidt hurtigere fra syd mod nord.

Bygerne vil ca. bevæge sig med 50 km/timen fra syd mod nord, altså billedligt set ca. med den hastighed en bil de fleste steder må køre med i en by. Dette er for bygernes vedkommende hverken specielt langsomt eller hurtigt, bevæger byger sig langsomt er der større risiko for at de kan give lokale skybrud, da de leverer deres nedbør over et mindre område. Så set fra et skybrudsperspektiv er der torsdag tale om en marginal situation.

Skybrud er defineret som at der kommer mere end 15mm nedbør på 30 minutter. Der er en god ide at følge med på vejrradaren i en vejrsituation som den vi står over for, her vil man også kunne se de to type bevægelser der tidligere er nævnt i denne rubrik.

Her er det område, som DMIs varsel. Foto: DMI