Vejle-forældre skal igen jagte lus

Husk at kæmme. Foto: Shutterstock

Den første fredag efter skoleferien skal forældrene traditionen tro på jagt efter lus hos deres børn. I år er det fredag 14. august.

Vejles Sundhedspleje opfordrer alle forældre til børn i dagtilbud og skole til at tjekke deres børn for lus på én og samme dag, nemlig fredag 14. august. Det kan forhindre luseplagen i at få lov til at udvikle sig.

"To gange årligt har vi i Vejle fælles kampagne mod lus - efter juleferien og efter sommerferien. Luseplagen er et vedvarende problem, og den mest effektive måde at reducere luseplagen, er, at vi alle gør en indsats lige efter ferierne," fortæller sundhedsplejerske Birgit Nygaard Hansen.

Lus er irriterende men ikke en katastrofe, og en stor del prøver at have lus. Man kan sige, at lus er et tegn på noget positivt, fordi det er et tegn på, at børnene har venner. Lus smitter kun ved at kravle fra ét hår til et andet, og derfor er det typisk børn, der smittes gennem leg og siden har lus med hjem til resten af familien.

"Epidemier forekommer i børnehaver, skoler, og hvor børn leger tæt. I disse selfies tider smitter mange teenagere også hinanden," understreger sundhedsplejersken.

Derfor opfordrer hun alle forældre til at kæmme deres børn for lus fredag d. 14.august.

"Lusene er ganske små, og det kræver grundig kæmning af håret. Lus kan være svære at få øje på, fordi de bevæger sig så hurtigt. Brug tættekammen i fugtigt hår med balsam. Lav skilninger og tag lange strøg helt fra hårroden til hårspidsen. Kig efter lus mellem hvert strøg og tør kammen af," opfordrer Birgit Nygaard Hansen.

Hvis der findes lus i barnets hår, skal alle i familien undersøges. Gå derefter i gang med fjerne lusene ved at kæmme og brug et lusemiddel, hos de, der er blevet smittet. Følg proceduren nøjagtigt som anført på brugsvejledning. Giv besked til børnenes institution eller skole.

Tjek en gang om ugen

Sundhedsplejersken opfordrer i øvrigt forældrene til at hjælpe med at holde luseplagen nede ved hjælp af gode vaner. Forældrene bør undersøge deres børn for lus en gang om ugen og behandle, når de finder lus.

Lus trives i håret uanset, om det er nyvasket eller snavset. Lus kan ikke hoppe fra person til person, og de kan ikke bevæge sig, når de fjernes fra håret. Lusene er allerede efter to timer væk fra håret så svækkede, at de ikke kan gribe fat i et hår Det er ikke nødvendigt at fryse sengetøj eller bruge diverse skrappe midler til behandling af lusene.

Sundhedsplejen opfordrer forældre til at læse meget mere om, hvad de kan gøre ved lus på www.vejle.dk/lus