Tinas bedste råd: Sådan holder du dig sund - selvom julebordet frister

Når hun ikke giver gode råd om sundhed, så skriver Tina Lykkegaard bøger. Foto: Forlaget Fritid

Forfatteren Tina Lykkegaard deler her sine mest håndfaste råd til, hvordan du kan føle dig sund, samtidig med at du tillader dig selv at falde for julens fristelser.

Julen er en dyr tid: både på bank- og kalorie-kontoen. Det ved de fleste, som har prøvet den traditionelle danske jul, hvor fristelser som flæskesteg, slikskåle og chokoladejulemænd trækker i en fra alle sider. 

En af dem, som er usædvanlig bevidst om dette, er forfatter og skønhedsekspert Tina Lykkegaard. Med over 24,000 følgere på Instagram, som ofte er på udkig efter gode råd, så ved forfatteren bag bogen "Skønhed starter indefra" fra forlaget Fritid, hvad hun taler om. I anledning af julen har vi derfor spurgt Tina Lykkegaard, hvad man skal gøre, hvis man gerne vil holde sig relativt sund men fortsat nyde julens glæder. 

"Som noget af det første tænker jeg, at man sagtens kan smage og nyde end at spise en helt skål risalamande. Sommetider hører jeg, at når man alligevel har spist et stykke af chokoladen, så kan man lige så godt spise hele pladen, for så er man jo "faldet i". Jeg har det lidt modsat. Jeg gør mange små ting, for at holde mig sund både udenpå og inden," siger Tina Lykkegaard med et smil, inden hun fortsætter:

"Jeg kan eks. sagtens finde på at løbe op og ned at trapperne 2 gange i stedet for en. Jeg tænker meget at de små ting tæller meget på den lange bane. At drikke nok væske (som er vand, urtete, grøntsags juice eller smoothies) har stor betydning for vores energi og fordøjelse. Så en så simpel ting med at drikke nok vand i julen er et godt råd. Vi er typiske knap så tørstige i vintermånederne, men kroppen og ikke mindst huden har brug for nok væske hver eneste dag."
 

Skønhedseksperten er meget populær på Instagram, hvor tusindvis af danskere hver dag føler med i hendes liv. Foto: Forlaget Fritid

Både sundhed og skønhed starter indefra

Tina Lykkegaard mener også, at det i år er tid til, at danskerne får en ny drik ind på julebordet. 

"Derudover anbefaler jeg næsten hver dag at komme i gang med at lave smoothies. Du kan gemme så meget godt i en smoothies og min påstand er, at du kan mærke at du drikker en smoothie hver dag. Du får det ganske enkelt bare bedre. Du føler dig knap så tung og træt efter julemiddagen, fordi du er startet godt ud inden. De behøver ikke smage dårligt og bare skal ned - tværtimod. Det booster og forbereder også vores fordøjelse til at fordøje julemaden bedre og vores fordøjelse er vejen til vores sundhed og ikke mindst skønhed."

Det er dog ikke kun kosten, som betyder noget. Den mentale tilgang som man går ind i helligdagene med er mindst lige så vigtig for at føle sig sund og veltilpas i sin krop. 

"Jeg tror også på, at vores mentale tilstand betyder rigtig meget for hele kroppen, så måske er et godt råd også at mærke efter. Det er okay, at sige nej tak til risalamande, hvis man ikke har lyst eller er mæt i stedet for at spise af pli. Det er okay, at tage tidligt hjem efter et julearrangement fordi man er træt og har brug for ro. Mærk efter og prioriter dig selv. Det er ikke egoistisk men selvkærligt og så kan du være meget mere for andre, når du først har været det overfor dig selv. Tag en gåtur, hør noget musik, tag et langt bad eller hvad du lige har brug for. Sommetider gør vi meget af pligt og fordi det burde jeg gøre, men hvem bestemmer egentlig hvad du "bør" gøre? Det gør du."