NETOP NU: Mette Frederiksen kommer med ny udmelding til danskerne

Mette Frederiksen taler mandag til danskerne. Foto: Shutterstock

Mandag fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) nyt.

Mandag tog statsminister Mette Frederiksen (S) bladet fra munden og satte sig til tastaturet. I et opslag på Facebook taler statsministeren direkte til danskerne. Hun lægger ud med at fortæller, at hun vil dele sine tanker om nogle af de "hjerteskærende historier" om mangel på værdighed for nogle af landets ældste. 

Opdateringen kommer i kølvandet på en TV2-dokumentar om forholdene på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus. Kommunen fik nedlagt forbud mod, at TV2 kunne bringe optagelserne. Det stoppede dog ikke Ekstra Bladet, der - i sidste uge - bragte tre klip fra dokumentaren. 

"Jeg oplever mange steder en ældrepleje, der er god. Hvor der er hjerterum, faglighed, gode relationer og godt humør. Jeg kender også eksempler på det modsatte. Distance, mangel på respekt og trøstesløshed," skriver Mette Frederiksen (S), inden hun fortsætter:

"Helt banalt mangler der ressourcer. Hænder og hoveder. Tid og overskud. Vi er gået i gang med at prioritere velfærden igen, men det kommer til at tage tid. Og der mangler gode relationer. Lad os være ærlige. For mange gamle sidder for meget alene uden tid sammen med dem, de har kær. Og lad os også være ærlige om det. Et stærkere ansvar i familierne ville nok klæde de fleste af os."

 

Når du selv bliver gammel

Siden Ekstra Bladet fremviste klippene fra TV2s dokumentar har debatten raset. Den har både gået ledernes ansvar, men har ligeledes kredset om medarbederne ude i den offentlige sektor. 

"Og så er der det med tonen og ordentligheden. Jeg tror, vi har brug for mere ledelse, mindre bureaukrati og tid til, at den ældre kan leve et liv med valgfrihed, værdighed, omsorg og respekt. Og medarbejderne? Langt, langt de fleste er fantastiske, og vi bør være dem dybt taknemmelige. Enkelte det modsatte. Og det må og skal være et ledelsesansvar at sikre, at vi har de rette til at passe på vores ældre."

Slutteligt stiller statsministeren et spørgsmål, som hun mener, at de fleste danskere ville have godt af at tygge på og overveje. 

"Respekt går mange veje. Og måske starter og slutter det hele et enkelt sted: hvordan vil du gene selv havde det som gammel? Hvis ikke du og jeg synes, vi leverer det niveau i dag, så ved vi begge, hvad opgaven er!"