Falsk corona-trick spreder sig med lynets hast: Nu advarer Sundhedsstyrelsen

Ifølge en falsk historie hjælper c-vitamin mod coronavirus. Foto: Shutterstock

Ikke alle gode tips til at komme coronavirus til livs har noget på sig.

I denne tid fylder coronavirussen det meste. Både på hjemmesider og i nyhedudsendelser følges virussens spredning intenst. 

Det er dog ikke altid, at historierne er helt rigtige. Netop dette er sket med en coronahistorie, der har floreret i Danmark. 

Det fortæller Sundhedsstyrelsen på Twitter. 

I et opslag på det sociale medie maner styrelsen til besindighed blandt danskerne. 

"Tusindvis af danskere deler lige nu en nyhed om, at C-vitamin kan forhindre coronavirus. Men der findes ingen faglig dokumentation for, at det skulle være rigtigt," skriver Sundhedsstyrelsen. Inden de fortsætter: 

"Misinformation spreder sig hurtigt, så husk din kristiske sans, før du deler." 

Historien holder ikke vand

Historien som Sundhedsstyrelsen advarer imod påstår, at man kan bekæmpe coronavirus ved at spise c-vitaminer, der bl.a. findes i appelsiner og kosttilskud. Men det er imidleritidigt ikke rigitgt. 

Det har journalisterne på TjekDet fundet ud af. De har nemlig faktatjekket historien, der har spredt sig som en steppebrand blandt danskere på de sociale medier. 

Artiklen er udgivet på en blog ved navn May Day. Ifølge forfatteren virker c-vitaminer både behandlende og forebyggende på coronavirus, men TjekDet har vist, at der ikke er hold i påstandene. 

Journalisterne har talt med ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Odense Universitetshospital Svend Stenvang Pedersen, som blankt afviser, at C-vitamin er løsningen.

Han får opbakning af sin kollega fra Jylland. Christian Wejse, der er speciallæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Aarhus Universitetshospital. Speciallægen, der bl.a. har forsket i vitaminer og infektioner, går så vidt som til at kalde artiklen for "rent kvaksalveri".