Børn leger sig til et bedre sprog i Sprogfitnesscentret

Foto: Vejle Bibliotekerne

Vejles børn deltager 10. maj i det landsdækkende arrangement Sprogfitness, hvor de skal lege og lære sig til et bedre sprog. På landsplan deltager 10.000 børn i arrangementet.

Den 10. maj står der et stort kryds i kalenderen hos mange biblioteksansatte og studerende rundt omkring i landet. Her byder 76 biblioteker nemlig ind til den årlige Sprogfitness-dag, hvor omkring 10.000 børn tropper op for at løbe, synge, danse og lege med sproget. Det er et højdepunkt i bibliotekskalenderen - dels fordi, at det er en skæg dag med masser af glade børn - men også fordi det er en dag med børnenes sproglige udvikling i centrum.

Vejle Bibliotekerne er selvfølgelig også med og inviterer sammen med pædagogstuderende fra UCL, Jelling til Sprogfitness på plænen foran hovedbiblioteket fredag den 10. maj kl. 9, hvor ca. 500 børn fra kommunens daginstitutioner og skoler har tilmeldt sig.

"Det her er hjerteblod for folkebibliotekerne. Vi ved, hvor vigtigt det er at udvikle og stimulere børnenes sprog. I den henseende er der ikke meget, der fungerer bedre end at lege med sproget og kombinere læringen med fysiske aktiviteter", udtaler teamleder Susanne Dahl Jensen fra Vejle Bibliotekerne.

De sproglege der leges til Sprogfitness, er udviklet af studerende på pædagoguddannelsen, University College Nordjylland og er målrettet de ældste børn i børnehaverne og 0. klasser.

"Det er fedt, fordi de pædagogstuderende byder ind med nogle kropslige læringsstile, der understøtter børnenes sproglige udvikling og også hjælper på både sociale færdigheder og samarbejdsevner. Når legene oven i købet er sjove for både voksne og børn, så er der da ikke et øje tørt.", slutter Susanne Dahl Jensen.

Sprogfitnessdagen afholdes hvert år i maj, men man kan lege sprogfitnesslegene hele året rundt. Legene udvikles løbende, og findes på Sprogsporets hjemmeside. Derudover kan man finde en lang række af legene i et katalog, som man naturligvis kan låne på biblioteket.

Arrangement støtter børns sprogudvikling

Både nyere og ældre forskning har understreget, at sprogfærdigheder og ordforråd har stor indvirkning på, hvordan man lærer og udvikler sig senere i livet. På landsplan er man desuden begyndt at se beviser på, at tidlige sprogforsinkelser kan være svære at indhente, og ofte giver ulige vilkår for børn ved skolestart. De danske biblioteker har derfor iværksat en række forskellige initiativer for at stimulere børnenes sprog og læselyst, og her er Sprogfitness et af dem.

Det første Sprogfitness blev afviklet i 2013, med støtte fra Kulturstyrelsen (Nu Slots- og Kulturstyrelsen). I 2017 blev konceptet for første gang rullet ud som en landsdækkende event med 70 tilmeldte biblioteker og et anslået deltagertal på ca. 10.000 børn.

Sprogfitness er en del af Bibliotekernes Sprogspor, som er bibliotekernes fælles indsats, som støtter tidlig sprogstimulering og læsefærdigheder. Målgruppen for indsatsen er børn i alderen 0-7 år.