Antallet af katte på danske internater eksploderer: 9000 flyttede ind sidste år

En stigning i 40 procent på et år får Dyrenes Beskyttelse til at mene, at Danmark har et katteproblem. Foto: Shutterstock

Med en stigning på 40 pct. i forhold til året før har Dyrenes Beskyttelses internater aldrig nogensinde før modtaget så mange katte som i 2019.

Dyrenes Beskyttelse står for at håndtere to ud af tre internatkatte i Danmark, og 2019 har været et hektisk år for organisationens internater. Organisationens otte internater modtog i alt 8.870 katte, hvilket var en stigning på hele 40 pct. sammenlignet med året før. 

Det fortæller organisationen i en pressemeddelelse fredag. 

"2019 har været kattenes annus horribilis, og fortsætter udviklingen, er der kurs ud over afgrunden. Det er en kæmpe udfordring at håndtere det store antal katte, og vores internater er fyldte til bristepunktet," fortæller Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Udviklingen skaber bekymring hos Dyrenes Beskyttelse, der ikke har plads til de mange katte, som organisationen bruger mange ressourcer på at fremlyse og videreformidle til nye, ansvarlige ejere. Derfor opfordrer dyrevelfærdsorganisationen til at indføre obligatorisk mærkning og registrering af katte på linje med hunde. 

"Det er på tide, at politikerne indser, at vi har et reelt katteproblem i Danmark og gør noget ved det. Hvis alle katteejere skulle mærke og registrere deres kat, ville vores internater ikke skulle bruge så meget tid og plads på dyr, der allerede har et hjem og en familie, der holder af dem," siger Jens Jokumsen. 

Dyrenes Beskyttelse anslår, at over halvdelen af de indleverede katte allerede har en ejer, fordi de er tamme og menneskevante. Men fordi kattene ikke er mærkede, kan det være svært at finde ejeren. Og når ingen melder sig, så skal katten formidles til et nyt hjem på linje med alle de andre katte. 

”Vi gør alt, vi kan, for at finde den mulige ejer. Vi efterlyser på hjemmeside og på Facebook, men det er som at finde en nål i en høstak. Det er meget ressourcekrævende, alt imens kattene optager pladsen for andre dyr i nød,” siger Jens Jokumsen.  

Sidste år brugte Dyrenes Beskyttelse ca. 30 mio. kr. af organisationens midler på formidling af katte. Katte står for ca. fire ud fem dyr, der indleveres på internaterne.

Kattemanifest for bedre velfærd

Det anslås, at omkring 650.000 katte holdes som kæledyr herhjemme. Hertil kommer et ukendt antal ejerløse katte. Men velfærden halter for kattene. Hvert år overlades flere tusinde til deres egen skæbne. Katte løber bort, og bliver aldrig genforenet med deres ejer. De bliver syge, og der er ikke nogen til at tage sig af dem.

Siden midten af december har borgere, virksomheder og organisationer kunne bakke op om et kattemanifest, der kalder på bedre velfærd for Danmarks katte. Det har mere end 34.000 borgere og 160 organisationer og virksomheder allerede gjort.

Læs manifestet og skriv under på www.kattelovnu.dk

Mere end 34.000 har allerede skrevet under

I sidste uge vedtog Folketinget en ny dyrevelfærdslov, som for første gang nogensinde giver fødevareministeren bemyndigelse til at udstede regler om mærkning og registrering af katte. 

Det har fået Dyrenes Beskyttelse til at starte en underskriftsindsamling for at få ministeren til at indføre disse regler. Over 34.000 borgere har i løbet af to måneder skrevet under, ligesom mere end 160 virksomheder og organisationer. 

Også Den Danske Dyrlægeforening bakker op om forslaget. Foreningens medlemmer står dagligt med umærkede katte, der indleveres syge eller påkørte, og hvor ejeren ikke kan findes.  

”Det er trist hver gang, der er en kat, som ikke kan komme hjem til sin ejer. Vi mener, at kattene har krav på de samme rettigheder som bl.a. hunde, hvor der er en særlig dansk lov, der beskytter dem. Vi opfordrer landets politikere til at tage ansvar og gøre mærkning og registrering af katte lovpligtig”, siger Hanne Knude Palshof, formand for Den Danske Dyrlægeforening. 

Hun understreger, at en kattelov vil gøre en forskel for kattene. 

”Lovpligtig mærkning og registrering placerer et ansvar hos ejeren og dermed forhåbentlig medfører, at flere katteejere tager ejerskabet alvorligt og sikrer kattens velfærd”, tilføjer hun.

Flere lande som Belgien, Frankrig og Grækenland har allerede indført lignende krav om mærkning og registrering, mens det drøftes i blandt andet Finland og England. 

Op til Folketingsvalget sidste år gennemførte Epinion en undersøgelse for Dyrenes Beskyttelse, som viste, at 6 ud af 10 danskere går ind for krav om mærkning og registrering af katte.